Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

SDP neće podržati ukidanje parkirališne dnevne karte od 80 kn

Ključna stvar o kojoj će vijećnici raspravljati jest iznos kazne onima koji zaborave ili prekorače vrijeme parkiranja
08. veljače 2016. u 07:15 10 komentara 2106 prikaza
07.12.2012., Koprivnica - Na parkiralistu Opce bolnice Dr. Tomislav Bardek nije dozvoljeno parkiranje vozacima koji imaju mjesecne karte.
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Koprivnički vijećnici danas će raspravljati o izmjeni odluke o naplati parkiranja u gradu, a na stolu će se naći dva sučeljena prijedloga, onaj laburista Darka Teteca i onaj gradonačelnice Vesne Želježnjak (SDP). Ključna stvar u kojoj se ta dva prijedloga razlikuju jest kažnjavanje vozača koji “zaborave” platiti parkirališnu kartu ili onih koji prekorače plaćeno vrijeme.

Tetec traži da se takvima smanji sankcija, koja sada iznosi 80 kuna.

– Prije šest godina Ustavni sud donio je presudu da se ne smije naplaćivati kazna za neplaćeno parkiranje, nakon čega su gradovi takve kazne zamaskirali u dnevne karte. Ministarstvo gospodarstva krenulo je u nadzor takvog modela i srušilo ga u Opatiji i Crikvenici. Na red će doći i Koprivnica – kazao je Tetec.

On predlaže da se vozačima koji ne kupe kartu naplati samo vrijeme od trenutka kad su uočeni pa do 19 sati, dokad se parkiranje naplaćuje. Umjesto 80 kuna, tako bi prekršitelji plaćali najviše 30 kuna zateknu li se u prvoj zoni, u kojoj je sat parkiranja tri kune. Međutim, prema najavama, njegov prijedlog neće dobiti većinu vijećničkih ruku. Gradonačelnica V. Želježnjak u proceduru je uputila kontraprijedlog koji uvodi plaćanje dnevnih karata po nižoj cijeni no dosad, no ostavlja mogućnost koncesionaru parkiranja da neplatišama izda kaznu u iznosu od 80 kuna.

Ona objašnjava da će se prije ukidanja takvog modela pričekati rješenje na nacionalnoj razini, koje bi trebalo doći u obliku novoga zakona. Razmimoilaženje na temi naplate parkiranja prvi je sukob između SDP-a i laburista otkako su prije godinu i nešto dana potpisali sporazum o suradnji, nakon čega su potonji prestali biti žestokom opozicijom. Tetec se ipak nada da će većina vijećnika glasati za njegov prijedlog jer bi u suprotnome, drži, podigli ruku za rješenje koje je Ustavni sud proglasio neustavnim.

>> Maras: Ne bih imao ništa protiv vidjeti nekog kao Stipu Petrinu u SDP-u 

>> Milanović: Povlačim se iz politike kada HDZ bude CDU, a šef HDZ-a imao pamet Angele Merkel

Zoran Vakula
PROGNOZA ZA HRVATSKU
Vakula otkrio kakva bi trebala biti veljača i koliko će biti oborina
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
  • lojtra1:

    Najveći prihodi koje KC-Parking ostvaruje gomilaju se pred bolnicom i zgradom policije. Kao da čovjek može sići sa zubarske stolice i ići produžavati parkiranje, objasniti bolesnom djetetu da je njegov posjet gotov jer mu istječe parkiranje, požaliti se u redu ... prikaži još! za prometne dozvole da je njegovo vrijeme ograničeno zbog parkirne karte. Već i nakon kratkog kašnjenja partizani koji patroliraju parkiralištima za vaše brisače umeću kaznene "dnevne" karte iako naplaćuju i noćno vrijeme kad se parking normalno ne naplaćuje!

  • brojevi:

    Jel taj Tetec Dudekov rođak?

  • magaszag:

    Poštivanje Ustava RH i ZOO je u HR stvar političkog uvjerenja? Pa sami navedu "kazna" i onda razmišljaju da li je ta odluka u redu ili ne? Pljačkaši naroda rade mimo zakona, a tko nije protiv njih, onda je dio ... prikaži još! toga... Kako je moguće da Vrhovni sudovi na temelju istih činjenica, donesu suprotna rješenja? Samo HR, zemlja nesposobnih i podmitljivih sudaca koji rade samo u svoju korist i bezgrešni su...