Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPORBENA STRATEGIJA Stranačka borba iz političke arene seli se u pravosuđe

SDP napada Sanadera trima ustavnim tužbama

VL
Autor
Jasmina Popović
11.01.2009.
u 20:00

SDP žestoko ulazi u 2009. godinu. Čak su tri ustavne tužbe, koje bi trebale zagorčati život Sanaderovoj vladi, u pripremi. Ingrid Antičević-Marinovioć autorica je zahtjeva Ustavnom sudu da ocijeni suglasnosti Zakona o igralištima za golf, Josip Leko angažirao se oko članka 7. Zakona o izvršenju proračuna, a Ivo Josipović će se vjerojatno pozabaviti Zakonom o poljoprivrednom zemljištu.

Blagoslov prijedloga
Čim stranačka tijela blagoslove prijedloge koje su sastavili ugledni esdepeovci, ići će se prema Ustavnom sudu, a to bi se za prva dva zakona moglo dogoditi već u sljedećem tjednu. U vezi s ustavnosti Zakona o poljoprivrednom zemljištu, moglo bi se dogoditi da se SDP udruži sa SDSS-om ili HHO-om, koji su također najavljivali oštar otpor primjeni tog zakona.– Zakon o igralištima za golf predviđa da investitor može tražiti bilo koji teren i da mu ga je vlasnik dužan prodati. To je nečuveno i nema tu nikakvog nacionalnog interesa, čime se Vlada brani.

Nikada u pravnoj povijesti nijedna skupina nije bila na taj način privilegirana i gotovo da nema norme u tom zakonu koja nije protuustavna. Riječ je o teškoj otimačini za točno određene interese i ne mogu nego zaključiti da država koja je rasprodala sve svoje sada počinje otimati privatno vlasništvo. Zanima me radi li to besplatno – žestoka je Ingrid Antičević-Marinović. Leko pak smatra da su prva dva stavka 7. članka Zakona o izvršenju proračuna posve protuustavna jer, po njima, Vlada samostalno donosi odluke o preraspodjeli proračunskih sredstava i o tome samo izvještava Sabor.

Pet raspodjela
– Vlada je u 2007. čak pet puta bez odobrenja Sabora raspodijelila oko 2,5 milijarde kuna proračunskih sredstava, a ovom su odredbom sada prekardašili. Krše ustavnu odredbu o trodiobi vlasti, ignoriraju obvezu da Sabor nadzire rad Vlade i činjenicu da građani moraju znati kada se nešto mijenja i zašto se mijenja. Ako Sabor raspravlja i odlučuje o proračunu, on to mora raditi i kada je riječ o izmjenama proračuna – kaže Leko. Iako zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o poljoprivrednom zemljištu još nije napravljen, u SDP-u smatraju da je to dugoročno najteže pitanje, nakon Zakona o privatizaciji i pretvorbi i ZERP-a, i da o njemu treba posebno žestoko reagirati.

– Čak i kada bi odredba da se zemlja mimo volje vlasnika može dati u posjed drugome bila ustavna, ona je duboko nepravedna. Ali, osim toga, otvara se i puno dublje pitanje o održivosti razvoja sela u Hrvatskoj – kaže Leko.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije