Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

SDP: Ministar Banožić državno zemljište dodjeljuje HDZ-ovcu

- Zna li ministar državne imovine Banožić što piše u Zakonu u upravljanju državnom imovinom jer njime se definira da pravo vlasništva mogu upisati jedinice lokalne samouprave na čijem se području nekretnine nalaze, odnosno pravne osobe kojih je jedinica lokalne samouprave osnivač.
12. prosinca 2019. u 13:43 1 komentara 587 prikaza
Mario Banožić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Ministarstvo državne imovine zemljište bivše vojne vojarne u Jastrebarskom želi dodijeliti nogometnom klubu nauštrb jedinice lokalne samouprave, a u korist lokalnog HDZ-ovca, ustvrdili su danas SDP-ovi saborski zastupnici na konferenciji za medije. Riječ o 35 hektara državnog zemljišta bivše vojarne u Jastrebarskom, za koje bi Ministarstvo državne imovine do kraja ove godine trebalo potvrditi da prema svim zakonskim osnovama i dosadašnjoj praksi rješavanja zemljišta bivših vojarni pripada Gradu Jastrebarskom, međutim, upozoravaju SDP-ovci, priprema se drugačiji scenarij.

Mario Banožić Mario Banožić: Od 20 milijuna kvadrata turističkog zemljišta 200 milijuna kuna državi

- Zna li ministar državne imovine Banožić što piše u Zakonu u upravljanju državnom imovinom jer njime se definira da pravo vlasništva mogu upisati jedinice lokalne samouprave na čijem se području nekretnine nalaze, odnosno pravne osobe kojih je jedinica lokalne samouprave osnivač. NK Vinogradar to nije, nego je udruga građana i ne postoji pravna osnova da bi se tretirala na bilo koji drugi način. Ponašanje Ministarstva i ministra ukazuje ili na potpuno nepoznavanje Zakona ili na svjesno kršenje Zakona da bi se nekome pomoglo da se materijalno okoristi – komentirao je Peđa Grbin kojeg zanima i je li ministru važniji interes građana ili lokalnog HDZ-a.

Njegov stranački kolega Mihael Zmajlović dodaje da je ustaljena praksa da ministar potpisuje tabularnu ispravu ili ugovor, no u ovom slučaju sa zemljištem u Jastrebarskom ministar je, tvrdi Zmajlović, osobno potpisivao zahtjeve za informacijama i potvrdama prema gradu Jastrebarsko, što inače rade stručne službe.

Mario Banožić
1 / 6
Mario Banožić

- Ministar je taj koji spis vidi na kraju, a ne bavi se poslovima pribavljanja potvrda, što je ovdje slučaj. Stručne službe ili nisu htjele same uputiti taj zahtjev jer im je svima jasno da ustanova-udruga ne postoji kao pravni oblik i da se kroz neki takav kvazi termin pokušava namjestiti zemljište ili je ministru netko ovakav dopis podvalio na potpis. I jedan i drugi slučaj su velika sramota i pokazatelj nekompetencije ministra Banožića - kritizira Zmajlović.

Gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel tvrdi da je Udruga NK Vinogradar bespravno, bez dozvola i protivno važećem Urbanističkom planu, sagradila objekte na prostoru vojarne. O tome je, nastavlja, obaviješteno Ministarstvo državne imovine, građevinska inspekcija i Ministarstvo graditeljstva, no nitko nije reagirao.

Bjelolasica Uskoro 18. javna dražba Zašto nitko za HOC Bjelolasica ne želi platiti ni 10 kuna po kvadratu?

- Ministarstvo državne imovine radi parcelaciju dvije pojedinačne nekretnine na prostoru bivše vojarne, koje u naravi predstavljaju sportske objekte – svlačionice i nogometno igralište, a udrugu NK Vinogradar, sam ministar Banožić u svojim dopisima naziva ustanova-udruga, što ne postoji i budi sumnju u nezakonita postupanja Ministarstva i Banožića. Utvrdili smo i da Ministarstvo od drugih jedinica lokalnih samouprava u istovjetnim predmetima nije tražilo dostavu dokaza da je grad osnivač udruga koje koriste nogometna igrališta i sportske objekte, što dokazuje postupaju pristrano, nejednako i protivno Zakonu, a to budi sumnju da zemljište u Jastrebarskom već ima budućeg poznatog vlasnika - člana i sponzora HDZ-a – zaključuje Novosel kojeg ovakav scenarij previše podsjeća na obrasce privatizacije iz devedesetih godina.

oglasila se
Nakon teškog razdoblja Nives Ivanišević zavapila: 'Ne mogu i ne želim više'
NOVA REVOLUCIJA POLJOPRIVREDE
Star Trek na hrvatskoj njivi: Dronovi snimaju štetnike, AI zbraja kukuruz, traktor sam vozi...
  • PrimoracRi:

    mogu poklanjati sve tako za niš ne idu u buksu. vjerodostojno