Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

SDP kažnjen s 86 tisuća kuna zbog Marasovih izbornih slogana u Saboru

U odluci se navodi i kako je DIP u mišljenju od 10. travnja ocijenio kako je takvo ponašanje protivno zakonu, te je pozvalo Marasa da se ispriča i prekine s isticanjem slogana.
02. kolovoza 2019. u 13:01 5 komentara 571 prikaza
Gordan Maras u Saboru
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

SDP je kažnjen s 86 tisuća kuna zbog toga što je tijekom predizborne kampanje za EU izbore njihov kandidat Gordan Maras kao saborski zastupnik isticao izborni slogan na vlastitom laptopu u Hrvatskom saboru, stoji u odluci Državnog izbornog povjerenstva (DIP). 

Ilustracija KAZNE OD 200 DO 7.000 KN Nova pravila u gradu na istoku Hrvatske: Visoke kazne za vješanje rublja i hranjenje životinja

Nakon provedbe nadzora financiranja izborne promidžbe, DIP je utvrdio da je SDP-ov kandidat na EU izborima Gordan Maras u predizbornoj kampanji isticao svoj izborni slogan tijekom sjednica Hrvatskoga sabora.

"Socijaldemokratskoj partiji Hrvatske - SDP izriče se administrativna sankcija gubitka naknade troškova izborne promidžbe u iznosu od 86.000.00 kuna koliko iznosi naknada za jedno osvojeno mjesto u Europskom parlamentu", navodi se u odluci DIP-a. 

Maras je od 10. do 26. travnja na svom prijenosnom računalu u sabornici lijepio različite promidžbene izborne poruke, poput "Biraj Marasa" ili "Glasaj za 007"

Gordan Maras u Saboru | Autor : Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Njihovim isticanjem, odlučio je DIP, Maras je prekršio Zakon o financiranju predizborne promidžbe jer je za izbornu promidžbu koristio uredsku prostoriju državnog tijela, odnosno službenu prostoriju u kojoj se održavaju sjednice Hrvatskoga sabora.

U odluci se navodi i kako je DIP u mišljenju od 10. travnja ocijenio kako je takvo ponašanje protivno zakonu, te je pozvalo Marasa da se ispriča i prekine s isticanjem slogana.

"I nakon dostave navedene obavijesti SDP-u Maras je pokazao je izuzetnu upornost u kršenju zakona, a što je vidljivo iz snimki sjednica Hrvatskoga sabora", navode iz DIP-a.

DIP je odredio da će visina sankcije, umjesto mogućih 344 tisuće kuna, biti u visini naknade za jedno osvojeno mjesto na izborima, odnosno 86 tisuća.  

Zvonimir Despot Lud, zbunjen, normalan! SDP predlaže ukidanje tržišne ekonomije u turizmu

Iako je zakonski propisano da sankcija bude potpuni gubitak naknade troškova izborne promidžbe, u DIP-u su je smanjili jer kazna ne bi bila razmjerna počinjenoj povredi zakona. 

"Vodeći računa da je samo jedan kandidat na kandidacijskoj listi SDP-a postupio suprotno Zakonu o financiranju, povjerenstvo smatra da je administrativna sankcija uskraćivanja naknade troškova izborne promidžbe koja pripada za jedno od osvojena četiri mjesta u Europskom parlamentu primjerena težini povrede i načinu na koji je ona počinjena", navode u odluci.

 

oglasila se
Mikulić pokazala užasne poruke koje je dobila nakon objave o sinu: Nije li te sram, neka djeca stvarno su bolesna
G
PASTELNO PROLJEĆE
Guess nagradni natječaj - uslikaj svoju kombinaciju i osvoji nagrade!
 • magnum2013:

  Ja sam zato da se kažnjavaju svi koji se ne pridržavaju protokola, ali i tu nisu svi jednaki. Jesu li vam upale u oči naljepnice na laptopima pojedinaca: Hajduk živi vječno? Koga oni reklamiraju? Podjelu na sjever i jug?Dali ste ... prikaži još!e vidjeli upozorenje na ulazu u sabornicu o zabrani korištenja mobitela? Vidimo da ih stalno koriste. Gledamo uvijrk prazne klupe u sabornici, a primaju masne plaće. Koga oni reklamiraju? Nerad i samovolju! Najprije VI nama dajte pozitivne primjere, a onda donosite zakone koji vam pune blagajne za vaše prohtjeve.

 • Avatar mofo
  mofo:

  Drugim rijecima, porezni obveznici ce to platiti, a za tu mizernu cifru napravio je takvu promociju da ce iduci put isto činiti, jer više vrijedi jedan mjesec uhljebljene fotelje od te kazne, koju na kraju krajeva sam ne placa ni on ni sdp...

 • Deleted user:

  Slogan je lažan , pa prema tome ne spada pod kaznu,pravi hrvati i domoljubi - katolici su u hrvatskoj i dijele sve hrvatske blagodati među sobom. U Njemačkoj ili Irskoj to ne mogu delati , tamo moraju prvo zaraditi pa trošiti.