Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
03.09.2015. u 12:00

Osovina oko Čačića i Josipovića zajedno s IDS-om može štetiti SDP-u

Kada je zimus krenula priča o tome da bi parlamentarni izbori mogli biti već u proljeće ili početkom ljeta, bio je to trik SDP-a da se suzi prostor svim novim strankama koje su počele iskakati na političkoj sceni.

Na predsjedničkim izborima bljesnuo je Živi zid čiji je kandidat Ivan Vilibor Sinčić bio trećeplasirani, u uzletu je već bio ORaH Mirele Holy i sve je slutilo, što se sada obistinilo, da je političko tržište prepuno sitnih igrača koji će se petljati u posao strankama starosjediocima. Spinom o prijevremenim izborima trebao je obeshrabriti nove igrače (one opasne ljevici) da se organiziraju i istrče u politički ring.

Izbori se ipak održavaju negdje u studenom, a svakim danom na političkoj pozornici kombiniraju se nove koalicije (najnovija je ona Damira Kajina (ID) i Stipe Petrine). I one uglavnom rade štetu SDP-u. Odgađanje izbora za studeni ostavilo je vremena IDS-u da izmigolji iz zagrljaja SDP-a, dalo je prostora bivšem predsjedniku Ivi Josipoviću da osnuje stranku, rastrči se po terenu i sklopi koaliciju s Reformistima Radimira Čačića. Josipoviću se pridružuje i izbačeni SDP-ovac Slavko Linić, a bivši predsjednik u svoj tabor zove i IDS. Očito je da će SDP bez IDS-a (ako to bude scenarij) nagrabusiti u osmoj, svojoj najjačoj izbornoj jedinici. Teško da se Kajin može suprotstaviti IDS-u u Istri i osvojenim glasovima pomoći SDP-u. Upravo je ta osovina oko Čačića i Josipovića, a pridruži li im se i IDS, najopasnija za SDP jer, sudeći po njihovim porukama, oni mogu i s lijevom i desnom opcijom.

Barem Čačić, dok Josipović nije za koaliciju, nego za suradnju s HDZ-om. SDP-u je, koliko god Mirela Holy imala rezervi, najizgledniji poslijeizborni saveznik ORaH, oni s HDZ-om nemaju što tražiti. Kada je o desnici riječ, dio glasova HDZ-u će odnijeti koalicija Ruže Tomašić (HKS) i Daniela Srba (HSP), moguće i inicijativa U ime obitelji, ali oni su prirodni saveznici HDZ-a nakon izbora. Milan Bandić je već druga stvar, on ne mora isključivo biti vezan za HDZ, kao ni HDSSB... Pitanje je i kako će proći i kako će se postaviti MOST nezavisnih lista... Da se SDP odlučio na ranije izbore, borio bi se s manje suparnika na sceni, ali Vlada ne bi dočekala rast BDP-a niti bi tada mogla tobože riješiti pitanje švicarskog franka na čemu se sada nadaju kupiti glasove. Ipak, mandat ne čini zadnjih nekoliko mjeseci.

>> Izbori najranije 25. listopada, a najkasnije 15. studenoga

>> Milanović: Neću se miješati u datum izbora, a Karamarko bi mogao izići iz mišje rupe

Komentara 23

DU
Deleted user
12:09 03.09.2015.

Milanović je gore na slici fotografiran kako "uštimava" kravatu. U zbilji, mora si dati naručiti po mjeri pancirku od kevlara, da se baš pučki ne izrazim (kako se ono starinski veli, dabogda ti stolar mjeru uzimao). Zašto? Zato jer kad se na njega sruči gnjev komitetlija što su izgubili izbore, e tek onda će vidjeti što znači - kopito u južne obronke leđa pa kad te hitnu niz strminu... On je stvorio Holy, koju je škartirao zbog nekog e maila - dok recimo Vargi treba instalirati kabinetski dodatak Tui Tui kojim opremljeno svako gradilište, pa ništa mu se nije desilo jer tamo obitelj Milanović inače popravlja zube. On se zakačio sa svima na potezu Špičkovina- Berlin, a bez potrebe jer što su mu skrivili nastavnici povijesti i engl. jezika? I zato će taj poraz esdipija biti personaliziran - htio on to ili ne ... I doživjet će Vae, victis!

Avatar zabadalo5
zabadalo5
12:07 03.09.2015.

Oni su najviše naštetili hrvatskom narodu, ali za to će ih narod na izborima nagraditi! Kukurikavci zbogom!

DU
Deleted user
12:03 03.09.2015.

Komunisti gube izbore...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije