Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ispitivanje javnog mijenja 'CroElecto'

SDP i Možemo samo bi udruženi pretekli HDZ

Zagreb: Otvaranje bira?kih kutija te prebrojavanje glasova na lokalnim izborima 2017.
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/3
02.04.2023.
u 19:59

Za SDP bi glasalo 14,83% birača, dok bi 9,77% na listiću zaokružilo Možemo. Sve to znači da bi SDP i Možemo zajedno imali 24,60% podrške, jedan posto više od HDZ-a. Most pak ostaje na četvrtom mjestu s 9,20% podrške. Domovinski pokret osvojio bi 7,70% potpore birača

Da su iduće nedjelje parlamentarni izbori za saziv Hrvatskog sabora, a da je čitava Hrvatska jedna izborna jedinica, HDZ bi samostalno osvojio najveći broj mandata. No, kada bi koalicijski savez sklopili SDP i Možemo!, onda bi na saborskoj strani Markova trga zajedničkim snagama nadmašili HDZ. Tako se mogu sažeti rezultati mjesečnog istraživanja CroElecto koje je, u razdoblju od 17. do 28. ožujka, na uzorku od 1041 ispitanika, provela agencija "2X1 komunikacije". Idemo li u detalje, onda istraživanje pokazuje da bi HDZ, koji se nikako ne može iskobeljati iz "aferaškog" konteksta, štoviše može se reći da gotovo svaki mjesec donosi otkriće neke nove afere vezane uz tu stranku, u ožujku biralo ipak nešto manje ispitanika. Točnije – 23,56%.

Ponovno se potvrdilo i to da SDP i dalje nema nekadašnju snagu jer ne bi mogao izravno i samostalno ugroziti HDZ, i zato im je jedino rješenje za spas ugleda dogovor o suradnji s Možemo! Ipak, kod obiju se tih stranaka nazire blagi porast rejtinga jer bi u ožujku za SDP glasalo 14,83% birača, dok bi 9,77% na listiću zaokružilo Možemo!.

Sve to znači da bi SDP i Možemo! zajedno imali 24,60% podrške, jedan posto više od HDZ-a. Most pak, koji je prošlog mjeseca imao tek nekoliko glasova manje od Možemo!, ostaje na četvrtom mjestu s 9,20% podrške. Domovinski pokret pomaknuo se nabolje osvojivši 7,70% potpore, a za HSU, koji je prije mjesec dana iz stranke izbacio svog jedinog saborskog zastupnika Silvana Hrelju, odlučilo bi se 3,33% birača. Socijaldemokrate bi izabralo 2,30% glasača, a Hrvatske suvereniste 2,18%. Trend jačanja ljevice vidljiv je i u tome što bi Radnička fronta s 2,07% potpore preskočila Centar (1,84%) a iza sebe bi ostavila i IDS (1,61%) te Fokus (1,15%).

Ispod jednopostotnog praga su HSS (0,92%), stranke Ivana Pernara, Milana Bandića te HSP (po 0,23%), PGS, Reformisti, HNS te Ključ (po 0,11%). Za nezavisne liste i kandidate glasalo bi ukupno 1,49%, dok je neodlučnih ispitanika čak 16,90%.

VIDEO Burno u saboru: Selak Raspudić Zekanoviću: Sram vas bilo, ovo je ispod svake razine

Ključne riječi

Komentara 19

ZO
zoranos
20:42 02.04.2023.

Pa nije Vam ovo 2+2=4! U Hrvatskoj lijevica može dobiti maximalno 20% bez obzira u kojoj kombinaciji išli. Dakle kad bi Moremo imao 12% a SDP 15% zajendo na izborima ne bi imali više od 18-20%! Jednostavnota ideologija koji oni zastupaju nema toliko pristaša - jer u politici više nema lijevo-desno, sve je postala ideologija! A u vrijeme Plenkovića koji ne ugrožava lijevu ideologiju te lijeve opcije su i dodatno oslabljenja. U vrijeme Karamarka i sl. mogu motivirati koji % više, a dok je Plenkovića "lijevica" može očekivati samo mrvice!

CO
cortes
21:07 02.04.2023.

Presmiješne su mi ove prognoze. Navijajte za možemo i sdp al oni zajedno ne mogu ni u ludilu dobiti adz. Ja,adz je loš, korumpiran i bezobziran al kad oni na izborima dobiju jasno je koliko do lijevih drži narod. Ništa, niente, nada,nula.

GZ
Glas za hdz=glas za pupovca
21:12 02.04.2023.

Koalicija SDP-a i Možemo se neće dogoditi. Prema naredbi iz Brusselsa HDZ i Možemo sastavljaju sljedeću Vladu, a Milorad će odlučiti tko će biti premijer - Andrej ili Sandra?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije