Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
05.10.2014. u 12:00

Hoće li ostati sami ili će im netko, zabrinut za njihove iskaze i ponašanje u sudnici, dati novac i doku-mente?

Hrvatske vlasti očito neće ni kunom pomoći obranama Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, kojima za desetak dana u Münchenu počinje suđenje pod optužbom da su pomagali ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983.

Nakon što se hrvatska Vlada osramotila u pokušaju ad hoc promjene zakona kako bi blokirala njemački uhidbeni nalog za dva šefa Udbe (Službe državne sigurnosti) iz vremena komunizma, sada pušu i na hladno. Suđenje počinje, a vlada Zorana Milanovića migolji što dalje od zahtjeva obrana da im RH plati troškove. Akciju "naplate" pokrenuo je još ljetos odvjetnik Anto Nobilo, a pridružila mu se i Mustačeva odvjetnica Lidija Horvat. Do sada je Nobilo detektirao obvezu da država mora stati financijski na stranu bivših djelatnika. Lutao je i on u traženju pravnog sljednika Udbe u RH, da bi ga pronašao, ne u MUP-u, nego u SOA-i. U zahtjevu za financiranje obrane Perković i Mustač pozivaju se na članak 84. Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu RH u kojem stoji da će "sigurnosno-obavještajne agencije" djelatnicima koji su procesuirani "zbog radnji počinjenih u obavljanju poslova sigurnosno-obavještajnih agencija" osigurati odvjetničku ili drugu pravnu pomoć i nakon što im prestane radni odnos.

No, SOA i MUP igraju ping-pong s Nobilovim zahtjevom, pa je izgledno da će ih obrane tužiti. Što to znači za Perkovića i Mustača, koji tvrde da ne posjeduju osobno bogatstvo jer su cijeli život živjeli "low profile"? Obrane procjenjuju troškove na – milijun eura. Ne pronađu li novac, to znači da će im njemačko sudstvo osigurati obranu, s izgledno neiskusnim odvjetnicima koje će tužiteljstvo "pojesti" u sudnici. Kako je u igri presuda na doživotni zatvor, dolazi se upravo tamo gdje priželjkuje njemačko tužiteljstvo – na područje nagodbe. Sve do sada takvu mogućnost dvojac je odbijao. No, nije novac jedino što zabrinjava obrane. Trebaju im i povjerljivi dokumenti. Nobilo je ovih dana otkrio što ga zanima – dokumenti iz partijskog arhiva CK SKH koji se odnose na 1983. i 1984. Zanimaju ga određene sjednice, ljudi, isplate i sl., a očito zbog pitanja odgovornosti partije za naručivanje ubojstava.

Nobilo je lansirao i informaciju da Nijemci u suđenje žele uključiti i ulogu pokojnog Ivice Račana, u sklopu teze o odgovornosti vrha partije. Pa, premda je odmah Bože Vukušić, saveznik njemačke optužbe, demantirao da je i Račan cilj, stvari se za sljednika, SDP, neugodno odvijaju. Traženi dokumenti nalaze se u Državnom arhivu, no on ih Nobilu smije dati jedino ako se s time složi – SDP. Nobilo je stoga poslao zahtjev Milanoviću, odgovora bilo nije, ali je glavni tajnik Igor Dragovan potvrdio da je stigao zahtjev iz Arhiva na koji će "SDP odgovoriti". Dakle, SDP u ovom trenutku drži ključeve obrane Perkovića i Mustača, koji žele novac i pristup dokumentima koji mogu "razblažiti" optužnicu.

U dokumentarcu njemačke ARD TV ovih dana emitirana je i izjava J. Perkovića; "Od 70-ih godina, otkad radim, nisam nikad upotrijebio kompromitirajuće podatke, a hoću li morati, ne znam..." Kako se doznalo da će Nijemci pokrenuti postupke zbog ubojstva još 13 emigranata, ovakva bi se suđenja mogla ponavljati. A time i potraga za naručiteljima političkih likvidacija. Stoga će biti zanimljivo vidjeti hoće li na kraju Perković i Mustač biti prepušteni sami sebi ili će se netko ipak zabrinuti za njihove iskaze i ponašanje u sudnici. Jer njih dvojica, a to je jedino što je sigurno, znaju sve važno o dva obavještajna politička sustava i države, SRH i RH. 

>> 'U slučaj ubojstva Đurekovića žele uplesti i Račana'

Komentara 35

MO
mozel
12:22 05.10.2014.

Perkovica ni Mustaca nece moci spasiti ni kozne gace,nije im Njemacki sud Hrvatski koji stiti crveni sustav a zelili bi ga i danas, da radi kao sto je Radio dosada.

LI
Livi
13:03 05.10.2014.

Je li SDP drzava u drzavi!!! Kako moze ovisiti o volji SDP-a hoce li Drzavni arhiv dati relevantne dokumente ili nece? Zar im nije dosta sto su uzurpirali sve zgrade u rukama KPH, pa sada mogu raspolagati i dokumentima iz nase proslosti. Je li hrvatsko pravosude neovisno i da li je za takvo stanje itko odgovoran?

LI
Livi
12:42 05.10.2014.

Gle, kako je samo clanak intoniran! Nije dakle vazno da se pronade istina i krivac nego kako sakriti osobe iza kojih je stajao neljudski sistem. Tipicno boljsevicki kao sto su i dosli na vlast boljsevickim metodama i vladali nad ovimm narodom oko 50 godina. Trebaju se sto prije saznati istine kako nam opet ne bi ostao na vlasti "sin partizana" (kako se sam Josipovic hvalio u Izraelskom knesetu) i skrivao podatke o partizanskim i komunistickim "humanitarnim djelima".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije