Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRESICA

SDP: Događaji u varaždinskim Parkovima samo su vrh sante leda

sdp
MARKO JURINEC / PIXSELL
14.01.2011.
u 12:50

Esdepeovci i R. Podolnjak traže novi način ustrojavanja nadzornih odbora u gradskim komunalnim tvrtkama

- Sustav varaždinskih komunalnih tvrtki udaljio se 2005. godine od Gradskoga vijeća. Tad su ustrojeni nadzorni odbori pod apsolutnom kontrolom tadašnje vladajuće koalicije HSLS-HNS-HSU. Vijeće posljednjih 5 godina nije imalo nikakav utjecaj niti instrumente nadzora nad njihovim radom, bile su pod nadzorom gradonačelnika i ljudi koje je imenovao u odbore. Događaji u Parkovima samo su vrh sante leda i Vijeću se mora vratiti nadzor nad djelovanjem uprava i odbora tih tvrtki – izjavio je Robert Podolnjak, nezavisni vijećnik, na presici koju je održao s vodstvom varaždinskog SDP-a.

Vjeran Radelić, predsjednik SDP-a, dodao je da traže izmjenu gradskog statuta, kao i obavezu izvještavanja Gradskoga vijeća.

- Parkovi su ogledni primjer načina na koji tvrtke u većinskom vlasništvu lokalne samouprave mogu poslužiti interesima pojedinaca. Uprava mora podastrijeti glavnoj skupštini godišnja financijska izvješća, izvješće o stanju dioničkog društva i izvješće nadzornog odbora. Kako je gospodin Ptiček, dioničar Parkova, ispada da izvještava samoga sebi o nepravilnostima te sam sebi daje razrješnicu i to u gradskoj tvrtki. Tražimo da predsjednici i članovi uprava gradskih tvrtki ne budu i dioničari – kaže Radelić.

I on i Podolnjak traže poništenje natječaja za izbor uprave Parkova dok se ne podnesu izvješća i utvrdi nanesena šteta.

- Ptiček mora odgovarati za štetu – tvrde.

- Kako je moguće da je odgovorna osoba možda počinila 80-ak kaznenih djela, a tijelo koje nadzire njegovo poslovanje ne posumnja baš ni na jednu nepravilnost. Nadzorni odbor uvijek može pregledavati i ispitivati poslovne knjige, dokumente, blagajnu... Ovlasti, dakle, ima! - kaže Radelić. Stoga traže i neopozivu ostavku NO-a Parkova, kao i da se ubuduće u nadzorne odbore takvih tvrtki uvrste stručnjaci, ali i članovi oporbe, koji će provjeravati nepravilnosti, a ne podobni

- Gradonačelnik, zamjenici, pročelnici i službenici grada nemaju što tražiti u tim odborima. Oni su produžena ruka gradonačelnika. Tako se stvara sprega privatnog i izvršne vlasti – tvrdi Podolnjak, koji kaže da neće pristupiti SDP-u nakon istupanja iz HSS-a, ali to nije ni izravno odbacio.

Komentara 1

Avatar nekakav
nekakav
19:08 15.01.2011.

podolnjak je za jednoga pravnika dosta neupućen, i voli manipulirati. naravno da će prijeći u sdp, to svi znamo. on je trgovac u duši! koga bi onda podolnjak u no? sebe? to bi bilo fora.. samo, kako bi onda on tumačio situaciju da je kao član no dobivao izvješća, i nije imao razloga sumnjati, sve dok neka istraga ne pokaže suprotno? zašto ne veli nešto o sebi, svojim uspjesima.. kolku plaću ima, ušteđevinu, nekretnine... da mi malo iz prve ruke proračunamo kako je to mogao steći. fora je u tome da kad nekog uzmete na zub, onda je sve sumnjivo što je povezano s tom osobom. počnite sa svojim prijateljima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije