Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Konvencija SDP-a 'Red, rad i rast'

Pusić: Ovo je najuspješnija vlada koju je Hrvatska do sada imala

Konvencija SDP-a
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/8
Autori: Ivanka Toma, Marko Špoljar
22.02.2014.
u 12:45

U završnom govoru Milanović je esdepeovcima rekao i kako su pred njima europski izbori i da je važno da njihova lista bude najjača.

SDP danas održava izvještajnu konvenciju SDP-a pod motom "Red, rad i rast".

Na izvještajnu konvenciju SDP-a došao je i ministar financija Slavko Linić kojega novinari nisu uspjeli pitati ništa jer ministar nije bio raspoložen govoriti ni o čemu osim što je kratko rekao da je državni rebalans proračuna spreman, nepreciziravši za koju varijantu rezova su se na kraju odlučili.

Izjave nisu davali ni ostali visoki dužnosnici SDP-a, a na samom početku konvencije šef vlade i šef SDP-a Zoran Milanović održao je kratki govor u kojemu je rekao da iza Vlade teških godinu i pol, dvije dana, da su bili izloženi čestim napadima, a da su nekada ti napadi, po mišljenju premijera bili i preteški, odnosno necivilizirani. Na pitanje koje si je sam postavio: jesmo li zadovoljni onime što smo učinili u ove dvije godine mandata, odgovorio je i da i ne.

Rekao je da je iza SDP-a i njegovih koalicijskih partnera HNS-a, IDS-a i HSU-a dvije godine dobre suradnje, tijekom koje su nesporazumi bili statistička pogreška.

Opačić: Nismo se došli bogatiti, osigurati svoju egzistenciju i lagati

- Nismo se došli bogatiti, osigurati svoju egzistenciju i lagati. Nikad više nećete imati političare s povlaštenim mirovinama. Došli smo uvesti red. To je naša misija, a naš pokretač je red i rad a cilj je rast - rekla je potpredsjednica vlade Milanka Opačić.

U svome govoru naglašavala je kako je prvi dio mandata vlade obilježilo uvođenje reda. Na prvom mjestu, kaže, to se odnosi na uvođenje reda u državne financije, saniranje dugova i kamata koji su ostali od prethodnih rastrošnih vlada. Opačić se pitala tko normalan ne bi povećao plaće učiteljima, liječnicima, pilotima kanadera ali i ustvrdila da to nije realno. Dalje je kazala da zbog krize premalo građana radi te da se ne može takvo stanje promijeniti preko noći.

Osvrnula se na brojne kritičare i poručila građanima neka se pitaju je li baš sve tako loše kako tvrde i zamolila ih da se čuvaju lažnih mesija. U nastavku je podsjetila na galamu i buku koja se podizala kada se govorilo o potrošačkim kreditima i zaduženju u francima. Podsjetila je na katastrofične najave kod uvođenja fiskalizacije te ustvrdila da i nakon fiskalizacije sve normalno funkcionira da nisu propale ni kumice niti je narušen odnos odvjetnika klijenta. Potom je navela niz rezultata pa je tako spomenula registar branitelja uvođenje, registra korisnika socijalne pomoći, sređivanje popisa birača, sačinjavanje popisa državne imovine, legalizaciju nekretnina itd.

Na kraju je rekla da je bilo nesnalaženja i pogrešnih odluka i da će toga biti i još. - Ovo nije vlada supermena. Različiti smo, različito komuniciramo ali ne uljepšavamo stvarnost nego gradimo sustav gotovo iz temelja- zaključila je Opačić.

Ovo nije vlada supermena. Različiti smo, različito komuniciramo, ali ne uljepšavamo stvarnost, nego gradimo sustav gotovo iz temelja

Milanka Opačić

Potpredsjednik vlade Branko Grčić svoje izlaganje započeo je predstavivši rezultate nedavno provedene ankete prema kojima građani najviše žele gospodarski rast i otvaranje radnih mjesta, na drugom mjestu kao najznačajniji problem naveli su predugo življenje države na dug, a na visoko treće mjesto prioriteta građani su stavili mogućnost oporavka korištenjem fondova europske unije. Grčić je rekao da su radna mjesta apsolutni prioritet zbog toga što je sigurno radno mjesto za čovjeka nužno da on bude siguran i da osjeća samopoštovanje.

Što se tiče gospodarskog rasta Grčić je rekao da je vrlo teško ostvarivati gospodarski rast u situaciji kada istovremeno vlada mora rezati potrošnju jer mora smanjiti ogromni deficit državnog proračuna. Grčić je rekao da se njegova vlada osim za nova radna mjesta bori i za očuvanje postojećih. U tom smislu spomenuo je institut predstečajnih nagodbi za koji kaže da je ostvario svoje glavne ciljeve bez obzira da li je u tim predstečajnim nagodbama bilo nekih rupa i propusta a ako jest da će se to vidjeti i istražiti.

Kao jednu od najvećih pobjeda vlade naveo je spašavanje hrvatske brodogradnje. Kako tvrdi Grčić nitko nije vjerovao da se mogu spasiti naša brodogradilišta. Veliki uspjeh po njemu je i fiskalizacija i uvođenje porezne discipline. Kao cilj svih ciljeva naveo je pokretanje investicijskih ciklusa i u tom kontekstu naveo je da je ovogodišnji plan vrlo ambiciozan te predviđa realizaciju investicija vrijednih čak 73 milijarde kuna. Kako je slikovito htio opisati koliko je to ogroman i ambiciozan plan Grčić je nehotice pohvalio vladu Ive Sanadera .

- Koliko su ove 73 milijarde kuna velike najbolje oslikava činjenica da su u najbolje vrijeme za Hrvatsku 2008. godine investicije bile vrijedne ukupno 95 milijardi kuna.

Govoreći o EU fondovima još je jednom ponovio svoju mantru da niti jedan euro na koji ima Hrvatska pravo neće biti izgubljen. Govoreći o enormnom javnom dugu koji se treba obuzdati smanjenjem državnog deficita Grčić je najavio rezove odnosno odricanja.

- Svi u tom procesu moraju se nažalost nečega odreći - rekao je Grčić.

Članovima će se vjerojatno prezentirati sadržaj knjižice “Pola puta” koja sadrži popis svih rezultata vlade Zorana Milanovića kao što je smanjenje nelikvidnosti, uvođenje fiskalizacije, legaliziranje nekretnina, potpisivanje memoranduma o realizaciji južnog plinskog koridora, zdravstveni odgoj i drugo.

Foto: Ilustracija/Marko Prpic/PIXSELL

U nastavku izlaganja na temu rasta govorio je i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić. Kao i prethodnici započeo je sa dugovima koje su naslijedili od prethodnih vlada i ustvrdio kako nije naslijedio ni jedan projekt koji bio bio spreman za realizaciju.

- Ova Vlada plaća danak neurednom vođenju države - rekao je, a kao primjer je naveo slučaj Pelješkog mosta.

Naveo je kako je za taj most bio pripremljen projekt vrijedan više od dvije milijarde kuna i to bez osiguranih sredstava. Zatim je rekao da je isti most bio pripremljen projekt koji je zajedno s pristupnim cestama vrijedan 1,4 milijarde kuna. Dodao je da se lobiraju sredstva za njega u Europskoj uniji te da je u planu njegova izgradnja u drugoj polovici 2015. godine.

Slijedilo je nabrajanje niza infrastrukturnih projekata koji bi trebali osigurati rast i zapošljavanje. Tako je naveo Riječku luku, riječki prometni pravac do Mađarske, ulaganje u željeznice i njihovu obnovu koja bi trebala biti gotova do 2020. godine.

- Milijardu i 600 milijuna kuna je vrijedan ugovor potpisan s Končarom za gradnju 44 vlaka za gradski i prigradski promet - kazao je Dončić i rekao da se time ulaže u željeznicu, ali istovremeno i čuvaju radna mjesta. U istom smjeru je ugovor koji su potpisali Uljanik i Jadrolinija o gradnji četiri trajekta.

Među projektima koje je naveo ministar Dončić je gradnja prihvatnog veza u splitskoj luci, novi putnički terminal u zagrebačkoj zračnoj luci, obnova dubrovačkog aerodroma, dovršetak autocesta, dovršetak radova na podravskom ipsilonu i druge.

Govorio je i o energetskim projektima i u tom kontekstu spomenuo LG terminal i termoelektranu Plomin.

Na SDP-ovoj konvenciji govorili su i šefovi njegovih kolacijskih partnera iz Vlade. Novi predsjednik IDS-a Boris Miletić rekao je kako on ne voli gledati unazad, već unaprijed, ali kako kad gleda unazad ove dvije godine mora istaći da se svi mi još moramo učiti demokraciji. - I političke stranke i državne i lokalna administracija i nevladine udruge i mediji. Rekao je da smo kao država zakazali po pitanju tolerancije, a kao dobre stvari u ove dvije godine naveo je restrukturiranje brodogradnje i dobre trendove u turizmu. U svom govoru suptilno je uputio i par kritika i na račun Vlade u kojoj participira i njegova stranka. - Onaj tko želi napredovati mora se mijenjati, biti brži i okretniji. Upali smo u mit da smo najbolji i najljepši, a zapravo smo samo jedan od igrača na globalnoj razini koji želi privući što više investicija u svoju zemlju. Trebamo više slušati ljude, jer uostalom, zbog njih smo ovdje - rekao je šef IDS-a Boris Miletić i dodao kako u ovoj zemlji nema alternative lijevoj koaliciji koja je trenutno na vlasti.

Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja rekao je da je ovu Vladu dočekalo rasulo koje su ostavili prethodnici, ali upozorio je i da ova Vlada mora biti mudra i skromna. Kao veliki uspjeh Hrelja je naveo činjenicu da radničke mirovine nisu pale i da se neće smanjivati. Kao dva apsolutna prioriteta hrvatske države Hrelja je naveo proizvodnju energije i proizvodnju hrane. Kaže da je apsolutni cilj biti samodostatan kao država u energetici i proizvodnji hrane, odnosno da trebamo proizvoditi najmanje toliko koliko i kao društvo trošimo.

Milanović: Idite među ljude, ne osvrćite se na provokatore i neistine

- Idite među ljude, ne osvrćite se na provokatore i neistine i nemojte dovesti u pitanje povjerenje koje ljudi imaju u nas - poručio je premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović članovima svoje stranke zaključujući izvještajnu konvenciju SDP-a. U završnom govoru Milanović je esdepeovcima rekao i kako su pred njima europski izbori i da je važno da njihova lista bude najjača. Pritom je napomenuo da će uz HNS, HSU zajedno s SDP-om ovaj put na listi biti IDS i neki drugi. Ključna riječ oko koje je Milanović kreirao svoj završni govor bila je povjerenje. Više puta je naglašavao da je SDP izgradio povjerenje time što ne voli populizam i što je iskren te je naglašavao da se ono ne smije izgubiti.

Spomenuo je da ima rezultata u radu njegove vlade kao i da će slijediti novi. Naveo je i kako se u Hrvatskoj u zadnje dvije i pol godine događaju ključne promjene a da smo ulaskom u Europsku uniju po prvi put uzeli sve konce u svoje ruke. Za SDP je više puta spomenuo da je srce dobrih promjena koje su se dogodile ovome društvu.

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić je primijetila da su svi govornici isticali rad vlade a nisu se doticali stranke te ustvrdila da bi jednako zvučali i govori da se radilo o konvenciji HNS-a. Navela je i da koalicijske vlade nisu lake za političare ali su bolje i sigurnije za građane. Pusić je ustvrdila da je ovo najuspješnija vlada koju je Hrvatska do sada imala. Ma što bilo na idućim izborima, nastavila je Pusić, iza ove vlade ništa neće ostati ispod tepiha.

- Sve što vidite to i radimo. Nema ništa ispod tepiha a guranje pod tepih nas je dovelo u krizu u kojoj smo sad- rekla je Pusić.

Komentara 379

MR
MrkiMedo
10:42 22.02.2014.

Necivilizirano je njegovo ponašanje jučer u Dnevniku plus.... Necivilizirani su njegovi istupi u Saboru kod Aktualnog sata.... Necivilizirano je njegovo ponašanje prema sindikatima..... Necivilizirano je njegovo ponašanje prema stradalima od poplave i leda (Gorski kotar)... .......

FU
fullmark
10:39 22.02.2014.

Nikada gore vlade. Nikada nedorasaslijeg i neodgovornijeg i nesposobnijeg premijera. Ito kažemkaoSDP-ov glasač.NIKADA VIŠE GLASA ZA OVU ex-u vladu u izbjeglištvuu Hrvatskoj.

Avatar jure23
jure23
10:42 22.02.2014.

za bolesne postoji, bolnica za lude postoji ludnica, za budale nema ništa, zato ih ima posvuda...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije