Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izborno zakonodavstvo

SDP bez podrške HNS-a, ali računa na manjince i HDSSB

Zoran Milanović i Peđa Grbin
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
05.02.2015.
u 17:45

HNS traži da o zamjeni zastupnika odlučuje stranka iz koje je taj zastupnik

SDP je jučer u saborsku proceduru uputio konačni prijedlog Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor kojim bi se već od sljedećih parlamentarnih izbora uvelo preferencijsko glasovanje. Pri tome je propao pokušaj dogovora vladajuće koalicije da to bude zajednički prijedlog, budući da je HNS-u i dalje sporan članak koji regulira određivanje zamjenika za zastupnika koji ode na nespojivu dužnost (primjerice, postane ministar), mandat mu prestaje ili bude stavljen u mirovanje.

Nadaju se dogovoru

SDP predlaže da tog zastupnika zamijeni kandidat s najvećim brojem preferencijskih glasova koji je ostao “ispod crte”, odnosno nije ušao u Sabor iako je osvojio potrebnih 10 posto preferencijskih glasova, a ako nema takvog, SDP predlaže da se o zamjeniku odlučuje temeljem dogovora postignutog koalicijskim sporazumom. HNS pak traži da o zamjeni zastupnika odlučuje isključivo stranka iz koje je taj zastupnik kojemu se traži zamjena.

– Ja sam uvjeren da su sva rješenja dogovorena i da ne bi trebalo biti nikakvih problema. Vjerujem da će zakon biti usvojen sljedeći petak – kazao je predsjednik Odbora za Ustav Peđa Grbin (SDP), dok su nam u HNS-u rekli da službeno ne žele ništa komentirati jer još traje usuglašavanje sa SDP-om.

– Imamo primjedbu, želimo da zamjenika zastupnika predloži stranka čiji je taj zastupnik član, a ne da to ovisi o dogovoru s koalicijskim partnerima. Još pregovaramo i još ne znamo kako ćemo mi glasati – kaže nam zastupnik HNS-a. Njegov kolega iz SDP-a kaže kako zakon mogu izglasati i bez HNS-a – uz pomoć HDSSB-a i zastupnika nacionalnih manjina – ali da bi to bilo “politički vrlo nezgodno” te da vjeruje kako će se s HNS-om na kraju ipak postići dogovor.

Iz SDP-a neslužbeno poručuju da su se odlučili samostalno uputiti prijedlog u proceduru, nakon što je dogovor s HNS-om propao, kako bi se izborno zakonodavstvo stiglo promijeniti do 15. veljače kad se i službeno ulazi u izbornu godinu i kad se prema preporukama Venecijanske komisije ne smiju mijenjati izborna pravila. U saborskoj je proceduri bilo ukupno pet prijedloga izmjena izbornog zakonodavstva, a nakon objedinjene rasprave o svima njima, trebao se postići konsenzus o konačnom prijedlogu. Taj je pokušaj propao. Laburisti su zato ponovno u proceduru uputili svoje prijedloge, a ključni im je zahtjev da se preferencijsko glasovanje uvede s tri preferencijska glasa. S obzirom na to da su vladajući to odbacili, laburisti neće glasati ''za''.

HDZ će biti protiv

– To ne znači da smo mi protiv preferencijskog glasovanja jer su vladajući odbili naš konkretan prijedlog. Protiv smo toga da vladajući građanima nude kozmetiku i podmetaljku – kaže Dragutin Lesar. Ni HDZ neće podržati prijedlog SDP-a jer je odbijen njihov uvjet da se izmjenama Ustava osigura ravnopravnost svih birača tako da se oni koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj više ne moraju prethodno registrirati. HDSSB pak, iako nije zadovoljan prijedlogom vladajućih koji nisu prihvatili njegove sugestije, planira podržati ovaj zakon jer građani traže preferencijsko glasovanje pa je u konačnici, kako kažu, bolje išta nego ništa.

>> Nema konsenzusa oko izmjena izbornog zakonodavstva

>> HDZ izmjene uvjetuje promjenama Ustava

Komentara 16

Avatar Jorge
Jorge
18:08 05.02.2015.

Ukinuti koalicije!

Avatar PURGERICA1
PURGERICA1
17:56 05.02.2015.

Potvrđuju se moje pretpostavke! HDSSB već duže "igra" kao rezerva SDP-a. Što sve mogu učiniti uvjerljive optužnice u DORH-u! "Šišljagić radi kak partija kaže"! Jadno!

GU
gustirna
18:16 05.02.2015.

A kud ce hdssb nego sa udbaskom zadrugom......svojim dobrociniteljima....sredili im pustanje sefa kod jugokomunistickog pravosudja cime je zacementirana suradnja....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije