Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SINDIKATI

SDLSN: Hrvatska je zemlja polupanih lončića!

Siniša Kuhar
Goran Stanzl/Pixsell
23.04.2010.
u 14:01

Sindikati su ukazali na činjenicu da se od državnih i javnih službi traži odricanje od materijalnih prava u korist socijalno ugroženih, dok se istovremeno takva prava isplaćuju u državnim tvrtkama.

Hrvatska je zemlja polupanih lončića u kojoj je, osim lakih droga, kriminalizirano i poštivanje kolektivnih ugovora, poručuje Sindikat državnih i lokalnih službenika nakon što je Vlada naložila razrješenje predsjednika uprave kutinske Petrokemije zbog isplate regresa zaposlenicima te tvrtke u većinskom državnom vlasništvu, čemu je povod bio upravo komentar SDLSN-a.

Ukazali su, naime, na činjenicu da se od državnih i javnih službi traži odricanje od materijalnih prava u korist socijalno ugroženih, dok se istovremeno takva prava isplaćuju u državnim tvrtkama, k tome i gubitašima, zapitavši se jesu li kolektivni ugovori koje imaju državni i javni službenici manje vrijedni od onih u državnim tvrtkama.

Premijerka je na to promptno naredila smjenu čelnika rečene državne tvrtke, a kolege sindikalci iz Petrokemije uzvratili su da oni rade i proizvode u teškim uvjetima u kojima ni dva sata ne bi izdržali službenici, koje financiraju čak i kada proizvode gubitke...

- O tome jesu li policajci, pravosudni policajci i zatvorski čuvari, poreznici, carinici, inspektori, savjetnici, administrativni i računovodstveni referenti, liječnici, medicinsko osoblje, socijalni radnici, profesori i nastavnici manje radnici od onih koji rade u "proizvodnji" i mjeri li se proizvodnja samo u kilogramima i tonama ili i intelektualnim uslugama može se i treba razgovarati. Kao što se može i treba razgovarati zašto jedni zaposlenici kojima je poslodavac Vlada imaju uskrsnicu, a drugi nemaju - poručuje Siniša Kuhar, glavni tajnik SDLSN-a, i dodaje:

- Istina je, državni službenici nisu se odrekli uskrsnice kao radnici Petrokemije, ali ne zato jer su sebični, nego zato što je nemaju. Istina je i da božićnica i regres u državnoj službi zbrojeni vrijede koliko i isplaćeni regres u Petrokemiji. Nisu se mogli odreći ni toplog obroka u znak solidarnosti sa nezaposlenima jer ga, za razliku od kolega u javnim poduzećima nemaju. I kad se govori o tome tko financira državne i javne službe prešućuje se da jednaka porezna davanja imaju građani koji su zaposleni u gospodarstvu i javnom sektoru. Naravno, može se razgovarati o tome trebaju li nam i ako nam trebaju kakve bi trebale biti državne i javne službe, ali i tvornice gnojiva, brodogradilišta, željezare i druga industrijska postrojenja. U međuvremenu, zemlja nam klizi u propast. Sa ili bez regresa i bez obzira na to tko je u pravu.

Komentara 4

OH
ohhh
14:43 23.04.2010.

Polupani lončići? ma mi smo zemlja razbijenog staklenog otpada

ZD
Zdravek
14:57 23.04.2010.

\"U međuvremenu, zemlja nam klizi u propast. Sa ili bez regresa i bez obzira na to tko je u pravu.\" ukinut svima i bozicnice i uskrsnice i regrese. ako se radi 12 mjeseci u godini, onda se treba dobit 122 placa, a ne da neko dobi i 13, a neko i 14, a neko i 15 a to ko je veci ili manji radnik (tj vise ili manje koristan) bi se trebalo odredit visinom primanja a ne vecim ili manjim beneficijama

ZA
zami
16:46 23.04.2010.

Pa sam Bandić je za predsjednika Josipovića javno rekao da taj nikad u životu nije radio, za razliku od njega. A jako je upitno prema vsini primanja određivati tko je kakav radnik.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije