Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Traži kompromis i uvažavanje svih etničkih skupina

Schmidt: Ne zagovaram unitarnu državu

Bundestag
Monika Skolimowska/DPA/PIXSELL
03.08.2021.
u 06:20

Prvi radni dan novog visokog predstavnika za BiH, posjet Mostaru i poruke o dijalogu

Prvi radni dan novog visokog predstavnika Christiana Schmidta najavljuje neke nove vjetrove u odnosu na specifične društveno-političke teme Bosne i Hercegovine, a iz poteza koje je ovaj njemački diplomat povukao tijekom prvih razgovora koje je imao u BiH, može se iščitati da mu je na prvom mjestu politika dijaloga i kompromisa. Schmidt je nakon dolaska u BiH proveo dan u Mostaru; posjetio je franjevačku crkvu sv. Petra i Pavla i Samostansku biblioteku, Karađoz-begovu džamiju, Stari most, pravoslavnu katedralu Presvetog Trojstva, sastao se i s gradonačelnikom Mostara dr. Mariom Kordićem i predsjednikom Gradskoga vijeća Mostara, Salemom Marićem.

Posebno je važna poruka novog visokog predstavnika da grad poput Mostara pokazuje kakav se potencijal može postići zajedničkim radom, otvorenim dijalogom domaćih aktera i kompromisom. Mostar je grad koji okuplja različite zajednice, uz viziju bolje budućnosti za buduće generacije, istaknuto je iz OHR-a nakon ovog posjeta, a Schmidt je nastavio svoje radne aktivnosti. U Sarajevu je razgovarao s veleposlanikom SAD-a Ericom Nelsonom, a bio je i u posjetu gradonačelnici Sarajeva Benjamini Karić. Novi visoki predstavnik dolazi u osjetljivom političkom trenutku, kao i atmosferi koja ne ulijeva povjerenje. Svjedoci smo nove političke krize koja se može reflektirati i na stabilnost državnih institucija s jedne, kao i na napredak BiH u reformskom smislu s druge strane. Za Hrvate je osobito važno da novi visoki predstavnik pokaže razumijevanje za princip legitimnog političkog predstavljanja i uvažavanja natkrovljujućeg načela konstitutivnosti te da pruži konstruktivnu podršku nastavku procesa pregovora predstavnika triju naroda koji su usmjereni k donošenju novog izbornog zakona kojim će se provesti presude domaćih i međunarodnih sudova te u konačnici omogućiti izbor legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda u tijela koja su prema ustavu određena za narodno predstavljanje. Prve poruke koje je dao ovaj iskusni njemački političar ulijevaju nadu i pružaju prostor za optimizam kada je riječ o odnosu prema pravima triju naroda.

Schmidt je tijekom prvih posjeta obišao vjerske objekte sve tri konfesije, a u jednom od nastupa uoči dolaska u BiH ukazao je i na prava konstitutivnih naroda. Tako je u intervjuu koji je objavio Deutsche Welle Schmidt kazao da ne zagovara uspostavu unitarne države te da je legitimno da etničke skupine, u ovom slučaju konstitutivni narodi, imaju svoje predstavnike u tijelima koja donose političke odluke, no to se ne smije pretvoriti “neku vrstu političkog brojenja krvnih zrnaca”.

Na pitanje kani li koristiti bonnske ovlasti, Schmidt je odgovorio da treba pričekati i vidjeti kako će reagirati. Dodao je da kao visoki predstavnik “kani pomoći” svima u BiH da se suoče s realnošću i odgovornošću za sve što se zbivalo još od 1992. Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik jučer je ponovio kako s novim visokim predstavnikom ni on ni bilo tko drugi od dužnosnika iz RS neće surađivati jer smatraju da on nije zakonito izabran na tu dužnost. Njemu smeta što Upravni odbor PIC-a o imenovanju Schmidta ništa nije pitao nikoga iz Republike Srpske pa tvrdi da međunarodna zajednica time ruši Daytonski sporazum.

Ključne riječi

Komentara 1

BR
Br19
07:54 03.08.2021.

Pa zatvori svoj ured. Ne znam što će BIH namjesnik. Realno je da treba državu BIH reformirati u državu tri entiteta umjesto dva. Potpuno decentralizirati državu. Pa kada Sarajevo više neće moći zezati druga dca entiteta neće više biti napetosti ,a ni potrebe za uredom visokog predstavnika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije