Naslovnica Vijesti Svijet

Savo Štrbac: Hrvati će nas opet "preveslati"

Hrvatska je donijela anticivilizacijski zakon, a onaj u Srbiji čvrsto je utemeljen u univerzalnoj nadležnosti država za procesuiranje ratnih zločina
02. veljače 2012. u 13:43 40 komentara 1 prikaza
štrbac
Foto: vl

Savo Štrbac, ravnatelj Dokumentacijsko-informativnog centra Veritas, kaže da Srbija mora biti oprezna pri razmatranju i prihvaćanju prijedloga hrvatskog predsjednika Ive Josipovića o sporazumu kojim bi se Srbija, BiH i Hrvatska obvezala da će suditi počiniteljima ratnih zločina koji su njihovi državljani.

– Dosadašnje iskustvo govori da nas je Hrvatska uvijek "preveslala" u takvim dogovorima, a sudeći prema izjavama, to planira i sada. Ministrica vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić kaže kako je najbolje da i Hrvatska ukine zakon o ništavnosti optužnica i presuda iz Srbije, a Srbija nadležnost za procesuiranje ratnih zločina na teritoriju bivše SFRJ. Neće biti da su ova dva zakona ista. Hrvatska je donijela anticivilizacijski zakon, a onaj u Srbiji čvrsto je utemeljen u univerzalnoj nadležnosti država za procesuiranje ratnih zločina – mudruje Štrbac dodajući kako "sve i da se predsjednici država dogovore, ostaje ključni problem, a to je da u Hrvatskoj nema iskrene volje za procesuiranje ratnih zločina".

Hrvatska nije procesuirala "najmanje 540 slučajeva ratnog zločina pripadnika svoje vojske i paravojnih formacija", tvrdi Štrbac i dodaje da je "jako teško povjerovati u želju da se svi zločinci u Hrvatskoj kazne u situaciji kada je procesuirano, optuženo i osuđeno 3800 Srba i tek nešto više od 80 Hrvata ". Nekadašnji predsjednik Vojnog suda u Beogradu, a sada jedan od najpoznatijih beogradskih odvjetnika Đorđe Trifunović pozdravlja inicijativu o sporazumu triju država, jer će se, tvrdi on, tako izbjeći dosadašnja praksa "gluhih telefona".

– Slučaj Dobrovoljačke ulice propao je zato što su u jednoj državi osumnjičeni, u drugoj dokazi, a pri tome nema političke volje da se ovaj slučaj procesuira. Ako je ideja da sve tri države prihvate istovjetne kriterije o ravnopravnosti i objektivnosti suđenja, onda takva ideja ima šansu za uspjeh – kaže Trifunović.

Elipso

  • cro.army:

    A gdje su naši omiljeni komentatori ? Ovo je njihov guru..

  • Miške 3:

    A gdje si se sakrio, pred generalom Ivanom Korade ? Ta te je našao, nebi ti ovdje pizdia.

  • sinaj:

    A tko je taj Sava Štrbac i što radi u hrvatskim novinama? Veritas je latinska riječ i nikako ne ide uz ovaj srbo-balkanski duh