Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
monetizacija

Savjetnika za koncesiju autocesta Vlada će platiti čak 80 mil. kuna

'03.09.2011.Zagreb , Lucko  - Kilometarske guzve duge oko 5 kilometara na izlazu A1 autoceste kod naplatnih kucica Lucko. Photo: Daniel Kasap/PIXSELL'
'Daniel Kasap/PIXSELL'
06.09.2012.
u 08:48

Natječaj za izbor savjetnika otvoren je do 17. listopada, a konačan izbor koncesionara mogao bi biti u rujnu sljedeće godine

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture objavilo je jučer natječaj za savjetnika za davanje autocesta u koncesiju. Natječaj je objavljen u Narodnim novinama i u Financial Timesu, a bit će otvoren do 17. listopada. Ukupan trošak savjetničkih usluga za izbor koncesionara procijenjen je na 80 milijuna kuna.

Savjetnik koji pobjedi na tom natječaju izradit će prijedloge modela monetizacije autocestovne infrastrukture, navode u Ministarstvu. Usto, detaljno će istražiti interes potencijalnih investitora za neki od predloženih modela monetizacije. Vlada će zatim odabrati model monetizacije i pokretati postupak odabira potencijalnog investitora. U Ministarstvu planiraju novcem od koncesije zatvoriti dio kredita HAC-a i ARZ-a (koji ukupno iznose 3,6 milijardi eura), smanjiti ukupni javni dug, a dio sredstava uložili bi u nove infrastrukturne projekte i pokretanje investicijskog ciklusa.

Izbor savjetnika očekuje se u studenome, u veljači 2013. očekuju se prijedlozi modela, a mogući izbor koncesionara u rujnu 2013. godine.

U Vladi očekuju da bi od 30-godišnje koncesije nad autocestama dobili odjednom tri milijarde eura. Potpredsjednik Vlade Radimir Čačić jučer je kazao da Vlada želi zadržati vlasništvo nad HAC-om i ARZ-om, a koncesionaru za jednokratnu naknadu prepustiti upravljanje i održavanje. Druga su dva uvjeta kretanje cijene cestarina u skladu s inflacijom te održavanje koje će nakon isteka koncesije autoceste ostaviti u stanju u kakvom su danas. Čačić je kazao i da je za svog nedavnog boravka u Londonu investitorima u u londonskom Cityju predstavio i projekt monetizacije autocesta.

Ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić pak ovih dana boravi u Kini, a tamošnjim investitorima i on će predstaviti projekt autoceste u koncesiju. Već prije interes je iskazala australska Macquarie banka.

Ključne riječi

Komentara 89

KR
kreont
08:58 06.09.2012.

Te ceste su građene našim novcima i kreditima naše djece. Sada ćete nekom debeloguzanu porijeklom iz mrduše donje to pokloniti u koncesiju. Mi smo stvarno prebogati i preglupi i prebahati da bi nam iole bilo bolje

EN
EndemskaVrsta
08:59 06.09.2012.

Citat: U Vladi očekuju da bi od 30-godišnje koncesije nad autocestama dobili odjednom tri milijarde eura. Moj komentar: Tri milijarde eura koje će - i još mnogo više - 'ulagačima' vratiti uglavnom hrvatski vozači, jer strani turisti protutnje u dva ljetna mjeseca... nedovoljno da bitno pridonesu deračini! Naravno, čemu savjetovanje o rasprodaji nacionalnoga blaga - zar se u tom hrvatske vlade nisu odavno izvještile, od banaka do telekoma???

RE
rest141
08:55 06.09.2012.

ulaskom u eu snažno će se povećati promet i prihodi autocesta. davanje autocesta u koncesiju je kriminal!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije