Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dobri odnosi

Savezništvo s Orbánom: Milanović se s njim druži i u stankama

Milanović Orban
Boris Ščitar/VLM/PIXSELL
02.09.2013.
u 19:00

Tajna - O čemu razgovaraju iza zatvorenih vrata, ne zna se. Vjerojatno se govori i o službenim pregovorima o novoM ugovorU Ine i MOL-a koji bi trebali početi za 15 dana

Hrvatska je za prošle hadezeovske vlade, s Jadrankom Kosor na čelu, u Mađarskoj imala jakog saveznika, a, prema svemu sudeći, ima ga i danas kad je na vlasti Kukuriku koalicija. Kako primjećuju brojni domaći i strani diplomati i političari, odnos hrvatskog premijera Zorana Milanovića i mađarskog kolege Viktora Orbána iznimno je blizak, bez obzira na to što pripadaju različitim političkim opcijama, socijaldemokratskoj i pučkoj.

Ta je bliskost posebno uočena kad su obojica u Bruxellesu. Dvojica premijera u pauzama između sastanaka često se odvajaju od kolega te povuku na razgovor u četiri oka. O čemu točno razgovaraju iza zatvorenih vrata, ne zna se, jer detalje ne dijele. Vjerojatno se, među ostalim, razgovara i o službenim pregovorima o novom ugovoru Ine i MOL-a koji bi trebali početi za 15 dana.

Mnogi su ostali začuđeni kad je hrvatski premijer jednom rekao da mu je baš Viktor Orbán uzor i primjer kako se upravlja državom i vladom, govore nam. Stoga se može očekivati da bi Mađarska mogla poduprijeti hrvatsku inicijativu u promjeni okvirne odluke o europskom uhidbenim nalogu, jednako kako je tijekom svog predsjedanja Unijom, u prvoj polovini 2011. godine, na Orbánovu inicijativu, prisilila Europsku uniju da se usredotoči na Hrvatsku i proširenje. Također su jedna za drugom organizirane međuvladine konferencije kako bi Hrvatska uspjela zatvoriti sva poglavlja i završiti pregovore do 30. lipnja. Ako ni zbog čega drugoga, podržat će Hrvatsku zbog solidarnosti u “borbi” protiv potpredsjednice Europske komisije i povjerenice za pravosuđe Viviane Reding.

Politizacija pravosuđa

Mađarska, bez obzira na to što je na vlasti Fidesz, stranka pučana kojima pripada i potpredsjednica Reding, već je neko vrijeme pod oštrom paljbom Bruxellesa. Orbán se dugo, ali neuspješno borio zadržati sporne odredbe stava, ali i odgovoriti na optužbe o politizaciji pravosuđa, kontroli medija te diskriminaciji i financijskoj nedisciplini (iako je nedavno razglašeno kako je Mađarska otplatila dug MMF-u, zaboravili su spomenuti da je riječ o samo jednom od dugova, onom s najmanjom kamatom i to od tri posto) nakon spornih zakona donesenih u tamošnjem parlamentu u kojem Fidesz ima dvotrećinsku većinu, što ga čini jednim od najproblematičnijih i najmanje omiljenih premijera u Europskoj uniji.

Kako je iz Bruxellesa stigla poruka Hrvatskoj da štiti komunističke zločince, tako je i Mađarska (ali i Francuska, primjerice, kad je Reding tadašnjem predsjedniku Nicolasu Sarkozyju, također pučaninu, zbog protjerivanja Roma poručila da “se vratila Višijska Francuska”, nacistička marioneta) dobila po prstima sličnom retorikom, karakterističnom za Reding.

Natežu se s Irskom

Mađarska se dugo nateže s Irskom zbog izručenja – i to baš na temelju Europskog uhidbenog naloga – irskog državljanina koji je u Mađarskoj autom usmrtio dvoje djece, da bi potom napustio državu i otišao kući. Reading je taj slučaj bacila Mađarskoj u lice komentirajući dubiozno neovisno pravosuđe i to riječima: Ni ja ne bih izručila nikoga u Mađarsku sve dok ima ovakvo pravosuđe.

>>Milanović napokon priznao da će \'Perkovićev zakon\' biti povučen

>>\'Milanović je svijetu predao poruku – ne vjerujte Hrvatima\'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije