Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Savezničke snage u Zemuniku povodom multinacionalne vježbe

Predstavnik britanskih zračnih snaga, pukovnik Robinson zahvalio se Hrvatskoj vojsci na odličnoj suradnji i potpori u prihvatu snaga
12. lipnja 2019. u 18:03 2 komentara 1490 prikaza
Savezničke snage u Zemuniku povodom Swift Response 19
Foto: MORH/T.Brandt
Pogledajte galeriju 1/8

Povodom održavanja multinacionalne vojne vježbe Swift Response 19, u 93. zrakoplovnoj bazi u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku, uspostavljena je privremena baza (Intermediate staging base) u kojoj su smješteni padobranci, vojni helikopteri i vozila savezničkih snaga koja će se koristiti u spomenutoj vojnoj vježbi, izvijestio je danas MORH.

Franjo Tuđman Novi detalji iz povijesti HDZ-a Za nadzor Tuđmana Udba je 1989. angažirala suradnika pod imenom Luj

Stručni timovi Hrvatske vojske angažirani za pripremu i provedbu multinacionalne vojne vježbe "Swift Response" u vojarni u Zemuniku uspješno su organizirali i proveli združeni prihvat ljudstva, vozila i helikopterskih snaga Kraljevskog ratnog zrakoplovstva Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske te Ratnog zrakoplovstva Republike Francuske.

Savezničke snage u Zemuniku povodom Swift Response 19
1 / 8
Savezničke snage u Zemuniku povodom Swift Response 19

Na stajanci baze u Zemuniku trenutno se nalaze helikopteri britanskih zračnih snaga CH-17 Chinook, AH-64 Apache i AW-159 Wildcat te helikopteri EC-665 Tiger iz sastava francuskih oružanih snaga, a u funkciju su stavljena i brojna transportna i teretna vozila savezničkih snaga kao i oprema za potporu letenja.

Joška Broz Joška Broz Titov unuk otkrio što mu je djed priznao kao svoju najveću pogrešku

Jedan od hrvatskih časnika koji sudjeluje u vježbi, bojnik Vlado Pavlinec, istaknuo je kako se posebna pažnja posvećuje sigurnosnim aspektima, a uz to se odvijaju i redovite letačke aktivnosti eskadrila u bazi Zemunik.

- Cijeli proces prihvata odvijao se u koordinaciji hrvatskih timova i predstavnika savezničkih zemalja čime RH potvrđuje sposobnost pružanja potpore savezničkim snagama kao zemlja domaćin (Host Nation Support). Time Hrvatska vojska demonstrira mogućnosti i spremnost združenog prihvata od ulaska na teritorij RH, organizacije smještajnih kapaciteta za boravak, kao i nastavak strateškog kretanja i integracije snaga na mjestima provedbe vježbe - istaknuo je bojnik Pavlinec.

Predstavnik britanskih zračnih snaga pukovnik Jeremy Robinson zahvalio se Hrvatskoj vojsci na odličnoj suradnji i pruženoj potpori u prihvatu snaga.

Stjepan Mesić Stjepan Mesić: 'Rat nije bio potreban. Mogli smo biti u konfederaciji 3 godine pa da vidimo...'

- Na vježbi sudjeluje 25 nacija i mi stojim rame uz rame zajedno sa svim sudionicima kako bi kroz našu uvježbanost i zajednički rad doprinijeli osiguranju mira i stabilnosti u ovom dijelu Europe. Radujem se nastavku suradnje s Hrvatskom vojskom i novim zajedničkim treninzima - poručio je pukovnik Robinson.

Osim u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku vježba će se provoditi i u vojarni "Josip Jović" na Udbini te vojnim poligonima "Eugen Kvaternik" u Slunju i "Crvena zemlja" kod Knina. Riječ je o vježbi zračno-desantnih postrojbi savezničkih zračnih snaga Ujedinjenog kraljevstva, Sjedinjenih američkih država i Francuske, a Hrvatska vojska osim potpore u prihvatu sudjeluje i sa snagama Hrvatske kopnene vojske s ojačanom mehaniziranom satnijom.

VIDEO Domovinski rat - Prvi veliki poraz Ratka Mladića:

Pevex
ZASUČITE RUKAVE
Proljetni mini make over: Ovog proljeća osvježite izgled svog doma
PBZ
DIGITALNO DOBA
Iz udobnosti vaše fotelje: digitalne usluge koje će vam olakšati svakodnevicu
  • serđo12:

    Hollywoodske igračkice za let samo po lijepom vremenu bez vjetra ,ali imaju USB 3.0 !

  • Avatar Dévény
    Dévény:

    CH-17 Chinook, AH-64 Apache, AW-159 Wildcat te EC-665 - to su pravi helikopteri. Kako stvari stoje, ubrzo oko 2219. imat ce ih i HV/HRZ. To je dovoljan razlog za optimizam, iako ne znamo sto ce tad imati oni koji ih sada imaju.