Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon poplava

U Slavoniju iz Zagreba pristiglo 1500 litara vode i 200 lopata

Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
26.05.2014.
u 16:25

Vatrogasci nastavljaju pomagati vojsci u dekontaminaciji poplavljenih područja, a do sada je angažirano 298 vatrogasaca, 13 vatrogasnih cisterni, 14 kombi vozila te četiri čamca.

Uz novo opadanje vodostaja Save kod Županje od 27 centimetara u zadnja 24 sata što rezultira polaganim povlačenjem vode, stanovništvo poplavljenih i ugroženih mjesta u županjskoj Posavini je ohrabreno i najavama početka radova na normalizaciji života u stradalim mjestima.

Jedna od tih najava je i dolazak u Županju 133 vatrogasca koji su ponijeli i 20 cisterni s pitkom vodom, 50 motornih i 50 električnih pumpi te šest vozila s UPHS modulom za visoki tlak kojima će se vatrogasci koristiti za pranje kuća i bunara. Vatrogasci nastavljaju pomagati vojsci u dekontaminaciji poplavljenih područja, a do sada je angažirano 298 vatrogasaca, 13 vatrogasnih cisterni, 14 kombi vozila te četiri čamca.

Pristiže pitka voda

- Slavonija ljeti pomaže Dalmaciji, a Dalmacija sada, u ovoj situaciji, Slavoniji. Još jednom smo pokazali da smo jedno i da smo uz vojsku i policiju jedina operativna snaga u Hrvatskoj koja može odgovoriti svim ugrozama, rekao je Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković koji je već danima, zajedno sa suradnicima, angažiran u poplavljenom području županjske Posavine. 

– Vatrogasci će biti angažirani na radovima deinfekcije prometnica, uklanjanju drveća, sanaciji bunara kao i ispumpavanju vode iz depresija. Cilj nam je omogućiti i na ovaj način što brži povratak ljudi u poplavljena područja, a sve kako bi se život što prije normalizirao koliko god je to moguće, rekao je Tucaković. Vatrogasci će krenuti sa sanacijom bunara u Štitaru, koji nije bio poplavljen, a kako bi i u tom selu ponovno osigurali mještanima pitku vodu. Uz planirane radove Tucaković ističe i do sada poduzete aktivnosti na poplavljenim područjima.

Ured za upravljanje u hitnim situacijama priopćio je da je danas u Slavoniju iz Zagreba poslao tri spremnika za pitku vodu svaki zapremnine 1500 litara i 200 lopata. Spremnike je dok su bili puni redovito kontrolirao i atestirao zagrebački Zavod za javno zdravstvo ''dr. Andrija Štampar“. Pomoć je poslana na zahtjev Državnog stožera za zaštitu i spašavanje, a prijevoz je osigurala Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba. Spremnike će po terenu rasporediti, napuniti pitkom vodom i kontrolirati kvalitetu vode Državni stožer zaštite i spašavanja.

Dnevno je u Gunji, Račinovcima, Rajevom Selu i drugim ugroženim mjestima bilo angažirano 300-ak vatrogasaca. Bili su angažirani na pomoći ljudima ali i uklanjanju živih životinja i životinjskih leđina iz poplavljenih područja.

Po riječima Tucakovića vatrogasci su u šest čamaca u dva dana uklonili 400-ak životinjskih lešina.

Tijekom dopodneva u krug državnog Stožera za zaštitu i spašavanje stiglo je i 50 kadeta sa policijske akademije. Prema riječima ministra unutrašnjih poslova Ranka Ostojića kadeti će biti angažirani na poslovima izvan poplavljenih područja i mjenjat će se u smjenama od po dva dana. – Oni su sami izrazili želju da pomognu koliko mogu. Na akademiji imamo 352 kadeta tako da ćemo njihovim smjenama omogućiti stalno svježe snage, a niti oni se neće umoriti i iscrpiti previše, rekao je Ostojić.

Prema najavama iz Hrvatskih voda i Hrvatske vojske radovi na izgradnji prednasipa, koji će spriječiti dalje utjecanje vode u poplavljenja područja ali i omogućiti istjecanje vode iz istih područja u korito Save. Najavljeno je i donošenje više agregata koji će ispumpoavati vodu, a onda i sanacija crpne stanice Konujša kod Gunje. Radi se o pumpi koja je jednim svojim dijelom u vodi i koja ima kapacitet od 5000 litara vode u sekundi

Nastavljaju se i radovi na gradnji prednasipa kod Rajeva Sela i na utvrđivanju nasipa na ugroženim mjestima, posebice Posavskim Podgajcima, Soljanima, Drenovcima, naselju Topola. Pojačano djeluju veterinarske službe zbog opasnosti od širenja zaraze pa je i dalje na snazi zabrana ulaska u poplavljena mjesta Gunju, Rajevo Selo, Račinovce i Strošince osim za one koji moraju zbog posla, a i to isključivo uz zaštitnu odjeću i opremu.

U potpori civilnim institucijama na poplavom ugroženim područjima u Slavoniji danas je angažirano ukupno 408 pripadnika Oružanih snaga RH, priopćila je Služba za odnose s javnošću MORH-a. Prema današnjem rasporedu snaga, u Rajevom Selu na sanaciji probijenog nasipa angažirano je 27 vojnika s dva remorkera, dvije skele, jednom amfibijskim i 4 motorna vozila te 5 čamca.

Na aktivnostima dekontaminacije angažiran je 21 pripadnik Bojne za nuklearno-biološko-kemijsku obranu (NBKO) te cisterna za dekontaminaciju, sustav za dekontaminaciju, 3 teretna i 2 terenska motorna vozila.

Vojska vrži dekontaminaciju

Također, na području Gunje na aktivnostima dekontaminacije angažirana su 23 pripadnika Bojne NBKO s 2 sustava za dekontaminaciju, cisternom za dekontaminaciju, cisternom za vodu te jednim terenskim i 3 teretna motorna vozila.

Na širem području Županje nalazi se ukupno 218 pripadnika OS RH, u Drenovcima 6, a u Babinoj Gredi 5. U Vrbanji je 38 vojnika izuzelo 75 tona hrane za stoku, koju se planira podijeliti nasipom od Račinovaca prema Gunji tijekom večeri i sutrašnjeg dana. Helikopter HRZ i PZO-a, koji je tijekom jutarnjih sati bio angažiran na izviđanju nasipa na području Županja – Strošinci – Gunja, u spremnosti je za angažiranje na stajanci u Županji.

I dalje su na terenu angažirani pripadnici i sredstva Zapovjedništva za potporu, i to 56 pripadnika s ukupno 20 motornih vozila, od kojih 2 cisterne za vodu, cisterna za gorivo, 8 sanitetskih motornih vozila, kao i 8 motornih vozila različite namjene, te 3 poljske kuhinje. Na područjima Drenovaca i Posavskih Podgajaca na asanaciji terena angažirano je 12 pripadnika Vojno-zdravstvenog središta.

Danas je angažirano 1 teretno vozilo na prijevozu doniranih sredstava iz Zagreba za Županju, a tijekom jučerašnjeg dana bila su angažirana dva teretana vozila (od 10 i 25 tona) za prijevoz humanitarne pomoći (kozmetike, hrane, vode i odjevnih predmeta) od Zagreba do Županje.

>> U Županju stigli vatrogasci iz Dalmacije i Zagreba

Komentara 5

HE
hercegovačkiponos
10:02 26.05.2014.

Hvala Bogu. Jako sam ponosan na to koliko smo ja i moji prijatelji, a i svi iz moje okoline pomogli! Želim da im dragi Bog pomogne još više...

KN
knezica
10:04 26.05.2014.

Hvala svim ljudima dobrog srca... A takav je naš Hrvatski narod

AB
abram
14:09 26.05.2014.

...vatrogasci nisu ni vidjeli gdje su Račinovci, rade samo u Gunji i Rajevom Selu...tako da Glavni vatrogasni zapovjednik ne govori istinu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije