Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Islam i prava žena

Saudijke prosvjednom vožnjom traže svoja prava

saudijska arabija
AFP/Pixsell
17.06.2011.
u 13:37

Organizatorice prosvjeda kažu da je ovo test i za policiju i za vlasti koje po važećim zakonima ne bi smjele maltretirati žene koje voze i onemogućavati im da se slobodno kreću kako glavnim gradom, tako i cijelom zemljom

Saudijke koje žive u Rijadu i drugim saudijskim gradovima jučer su u znak prosvjeda sjele u automobile i vozile po gradu. Iako zakon ne brani ženama da voze, neki vjerski edikti mogu se interpretirati kao zabrana za žene za volanom. Pobuna Saudijki je počela kada je prije nešto manje od mjesec dana policija zaustavila Manal al Sharif zato što je bila za upravljačem. Ona je uhićena i zatvorena, a tijekom ispitivanja bila je prisiljena potpisati izjavu kojom se obavezuje da više nikada neće sjesti za upravljač. U zatvoru je provela tjedan dana iako nije optužena ni za što.

Test za vlasti i policiju

Ovo je bio okidač koji je razbjesnio brojne Saudijke koje su se organizirale i preko Facebooka i Twittera pozvale na organizirane prosvjede u obliku vožnje ulicama Rijada. Organizatorice ovoga prosvjeda kažu da je ovo test i za policiju i za vlasti koje po važećim zakonima ne bi smjele maltretirati žene koje voze i onemogućavati im da se slobodno kreću kako glavnim gradom, tako i cijelom zemljom.

Žene okupljene u inicijativu Women2Drive čvrsto stoje iza svojih ciljeva, a podržavaju ih i organizacije za zaštitu ljudskih prava. Jedna od članica ove inicijative je i uhićena vozačica koja ne kani odustati. Ona posjeduje i međunarodnu vozačku dozvolu pa je jučer zajedno s drugim vozačicama sjela u automobil i krenula u prosvjednu vožnju.

Zastrašivanje vozačica

Aktivist za zaštitu ljudskih prava Waleed Abu Alkhair kazao je da je vlastitu suprugu ohrabrio da sjedne u automobil i da vozi po ulicama Jedde. On naglašava da je postupkom prema Manal al Sharif policija pokušala zastrašiti žene. Također kaže da je ministarstvo unutarnjih poslova jučer na ulice stavilo izuzetno velik broj policajaca čime vjerojatno žele poslati poruku svim saudijskim ženama koje su se drznule da sjednu za upravljač.

Vrlo stroga segregacija spolova koja je na snazi u Saudijskoj Arabiji onemogućuje ženama da bilo gdje idu bez supruga ili nekog muškog srodnika, a ne mogu ni koristiti javni prijevoz. Jedini način da žene s jednog mjesta dođu na drugo jest da unajme skupe privatne vozače ili taksije.

U cijelu ovu priču uključio se i Amnesty International koji je poručio Saudijkama daju čvrstu podršku u njihovim nastojanjima da izbore svoja prava. Naglašavaju da Saudijska Arabija mora žene prestati tretirati kao građane drugog reda.

Ključne riječi

Komentara 88

LO
lojtra
20:39 17.06.2011.

S gospodičnom na slici danima vih dobrovoljno prosvjedovao diljem ukrajine.

OB
-obrisani-
22:57 17.06.2011.

e jbg sad....ti onda glumi samo menjac.....daj joj inaj volan za video igre a ti se lepo prostres dole koliko si dugacak i bog te veselio....prva, druga...vezba na poligonu...

OB
-obrisani-
17:37 17.06.2011.

Najvece crno trziste alkoholom je na granici yemena i saudiarabije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije