Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
intervju za večernji

Saucha: Tajnici Zeljko i šefu UZOP-a Matišiću sam vjerovao, a u istrazi su tvrdili da sam ja kriv

Tomislav Saucha
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/12
08.03.2017.
u 21:00

Nevjerojatno mi je to da se USKOK fokusira samo na jednu osobu, na jedno razdoblje, a ne vide dokument u spisu koji dokazuje jedan obrazac

Iako i dalje oprezan jer je još uvijek jedini okrivljenik u aferi Dnevnice, bivši predstojnik ureda predsjednika Vlade Zorana Milanovića Tomislav Saucha ovih dana ipak je malo opušteniji jer se otkrilo da se lažiranje putnih naloga nastavilo i dugo nakon njegova odlaska iz Vlade, i to ponajviše zahvaljujući njegovoj osobnoj istrazi. Sada, kaže, čeka da dobije svoj život natrag i hoda gradom podignute glave, a da mu nitko ne dovikuje “lopove”.

Otkud vam ispis putnih naloga iz 2016. koji pokazuje da se krađa nastavila i mimo vas?

Dobio sam to u svom spisu, i to na dva mjesta, to je očito DORH izuzeo iz Ureda za opće poslove (UZOP).

Je li vam čudno da DORH to ne istražuje, a ima kod sebe?

Teško je govoriti o tome kao okrivljenik, ali jest čudno, nevjerojatno mi je to da se USKOK fokusira samo na jednu osobu, na jedno razdoblje, a ne vide dokument u spisu koji dokazuje jedan obrazac – putovanja u Švicarsku.

Zašto je ta Švicarska tako zanimljiva?

To su bile omiljene destinacije i u putnim nalozima koji se meni stavljaju na teret, očito jer je za Švicarsku dnevnica 80 eura, jedna od najvećih dnevnica uopće, ako ne i najveća. Meni je to privuklo pažnju, odmah mi je bilo sve jasno pa sam provjerio kod dvije službenice koje se spominju u putnim nalozima jesu li uistinu putovale, a kad sam shvatio da nisu, sve sam prijavio.

>>Cijeli intervju s Tomislav Sauchom čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od četvrtka!

Od ostalih tema izdavajamo:

>>Cvitanov kraj? Zbog grešaka šefice USKOK-a državni odvjetnik izgubio povjerenje vladajućih

>>Analiza M. Jurasić: Strašno je da USKOK 30 dana nije postavljao pitanje je li se kralo i nakon Sauchina odlaska iz Vlade

>> Hrvati se vraćaju uzgoju autohtonih pasmina

>>Dar knjižica: Misli i molitve hrvatskih karizmatika

>>Proljeće: Hit frizure tanke su pletenice uz glavu

Komentara 37

LU
luzer96
21:10 08.03.2017.

Jadničak, samo preko sto potpisa na dnevnice, sve čisto i uredno, drugi krivi naravno

ZA
zakrapina
21:15 08.03.2017.

Tajnica nije mogla osmisliti ovaj mehanizam kriminala s dnevnica, ona je eventualno mogla nastaviti krasti nakon što je vidjela kako je to Saucha radio. Iz svjedočenja ravnatelja Ureda Zvonka Matešića, Saucha je itekako znao za sporne putne naloge. Naime, Matešić je iskazao kako je u siječnju 2016., kada se formirala nova Vlada, telefonski kontaktirao Sauchu i pitao ga jesu li putni nalozi i tada zatražene inozemne dnevnice za posebne savjetnike premijera u odlasku možda poslane greškom i treba li ih stornirati. Na to mu je Saucha, tvrdi Matešić, odgovorio da nalozi idu, da savjetnici i dalje rade svoj posao te odlaze na službena putovanja. Sauchin potpis je na 117 putnih naloga, u uskoku se izvlačio na disleksiju, sad pak tvrdi da nije ništa potpisao i tajnicu želi za sve optužiti, ali u uskoku su prepametni da to popuše. Oboje su muljali u različitim razdobljima i znali što rade te se samo sad treba otkriti, zašto su krali, kome su davali novac i na što se novac trošio. Saucha, ti se ne možeš izvuči, možeš jedino biti kriv uz još nekoliko osoba kada uskok raspetlja cijelu ovu priču koja je puno dublja nego svi mi mislimo.

ST
stric7
21:10 08.03.2017.

...zar se ovaj na početku afere nije branio bolešću .... sad potpomognut novinama optužuje državne službenike ...prozirni ste bando lopovska...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije