Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Saturnova oluja izazvala najveći vrtlog ikad u solarnom sustavu

Nastanak ovalnog vrtloga bio je nevidljiv ljudskom oku, no znanstvenici su zabilježili veliko infracrveno isijavanje praćeno porastom temperature što je prouzročilo veliko izbacivanje energije
26. listopada 2012. u 08:33 1 komentara 6 prikaza
saturn
Foto: AFP

Iako se površina Saturna čini mirnom, nedavno je na njoj zabilježena oluja koja je stvorila najveći i najvrući vrtlog ikad zabilježen u solarnom sustavu.

Piše o tome Wire koji napominje da je nastanak ovalnog vrtloga bio nevidljiv ljudskom oku, no znanstvenici su zabilježili veliko infracrveno isijavanje praćeno porastom temperature što je prouročilo veliko izbacivanje energije.

Oluja je povezana s tzv. velikom proljetnom olujom koja je nad sjevernim predjelima Saturna bjesnila krajem 2010. i dobrim dijelom 2011. godine. Ova globalna oluja najveća je zabilježena od 1903. godine. O njenoj veličini svjedoči i činjenica da je oluja od početka pa sve do kraja trajanja obujmila cijeli planet.

Sve to uočili su istaživači koji od 2011. pomoću NASA-inih teleskopa promatraju tzv. tople točke u Saturnovim oblacima koje uzrokuju pojavu takvih oluja. One se inače pojavljuju periodično i ohlade nakon mjesec dana, no dvije takve točke nedavno su se spojile i tada je uslijedilo formiranje ogromnog ciklona koji je nakratko premašio veličinu Jupiterove velike crvene mrlje.

U njemu je temperatura narasla za 150 Celzijevih stupnjeva te je došlo do pojave ogromne količine etilena, plina koji se ne uočava često na Saturnu. Spajanjem vrućih vrtloga na Saturnovoj površini proizvedena je 100 puta veća količina tog plina negoli su znanstvenici pretpostavljali da je moguće, a misterija im je i pojava nekih drugih plinova koji su okružili gigantski vrtlog.

Taj bi vrtlog potpuno trebao nestati do 2013. godine, no neki znanstvenici drže da bi se on ponovno mogao aktivirati sljedećeg mjeseca.

>>VIDEO Ovo je nova crna rupa otkrivena u našoj Mliječnoj stazi

Elipso