Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velike lavine

Saturnov mjesec pomaže otkriti uzroke fenomena na Zemlji

Japet, Saturnov mjesec (1)
nasa.gov
30.07.2012.
u 12:50

Znanstvenici predlažu da se teorija o zagrijavanju testira u laboratoriju i možda tako potvrdi razlog nastanka Sturzstroma na našem planetu

Velike lavine na Saturnovu mjesecu Japetu, koje se često mogu vidjeti u Sunčevu sustavu, mogle bi znanstvenicima pomoći u objašnjavanju uzroka velikih odrona zemlje na Zemlji, prenosi BBC. Takve velike lavine (ili odroni zemlje) nazivaju se Sturzstrom, a najviše ih je zabilježeno na Japetu i Marsu.

Riječ je o fenomenu tijekom kojega se lavina kreće brže i dalje nego što bi trebala prema znanstvenim izračunima. "Obična" lavina horizontalno prijeđe najviše do dvostruke duljine u odnosu na visinu s koje je krenula, dok ove superlavine horizontalno prelaze i do 30 visina. Oko uzroka te pojave znanstvenici se ne mogu složiti, no na temelju fotografija snimljenih tijekom misije Cassini smatra se da stvaranju Sturzstroma doprinosi zagrijavanje ledenih površina. Tijekom lavine, naime, dolazi do trenja među komadima leda koji se zbog toga griju i tope, a kad prijeđu u tekuće stanje, trenje se smanjuje pa mogu prelaziti veće daljine i kretati se većim brzinama.

– S obzirom na to da na Japetu nema atmosfere, da ima drukčiju gravitaciju od Zemlje te da je riječ o superlavinama leda, bilo kakva teorija o odronima na Zemlji morat će biti primjenjiva i na lavine na Japetu – kaže Kelsi Singer sa sveučilišta Washington u St. Louis.

Njen znanstveni tim predlaže da fizičari testiraju teoriju o zagrijavanju u laboratoriju i možda tako potvrde razlog nastanka Sturzstroma na našem planetu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije