Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIZA U porastu broj novih američkih beskućnika

Šatori diljem Amerike

Iz normalnog situiranog života u maleni šator
Foto: AP
03.10.2008.
u 18:45

U Renu, Fresnu, Portlandu, Seattleu, Chattanoogi, Tennesseeju, San Diegu, Columbusu, Athensu... i drugim američkim gradovima u posljednje vrijeme rastu šatorska naselja u kojima više ne stanuju samo beskućnici nego i nekadašnji pripadnici srednje klase koji su zbog ekonomske krize koja je počela prošle godine ostali bez posla ili su zbog propasti sustava hipotekarnih kredita ostali bez svojih domova.

Santa Barbara
U imućnoj Santa Barbari gradske su vlasti prepustile oveće parkiralište ljudima koji spavaju u automobilima ili kombijima.  Ovog je proljeća usred Rena niknulo šatorsko naselje. Započelo je sa samo nekoliko šatora, a sada u njemu stanuje čak 170 ljudi. Naselje je naraslo do te mjere da su gradske vlasti odlučile preuzeti upravljanje – omogućile su dotok pitke vode i kakvu-takvu sigurnost u kampu.

Predstavnici grada navode da su stanovnici kombinacija “klasičnih” i “novih” beskućnika – onih koji su nedavno ostali bez posla i redovitih plaća ili su se uzalud nadali pronaći novi posao u Renu. U razgovoru za CBS, bračni par u pedesetim godinama otkriva da su se morali iseliti iz stana nakon što je suprug ostao bez posla na benzinskoj crpki, a supruga se razboljela od dijabetesa.

Nickelsville
– Nisam obitelji otkrila da sam ovdje. Neugodno mi je – kazala je pedesettrogodišnja Marian. Mnogi stanovnici ističu da su se u šatoru zamišljali samo kao turisti u nekoj za odmor zanimljivoj destinaciji.  Gradske vlasti u Fresnu pokušavaju izaći nakraj s čak nekoliko šatorskih naselja. U Seattleu je naselje od oko 150 šatora dobilo ime Nickelsville po gradonačelniku Gregu Nickelsu koji beskućnike tjera od jedne do druge gradske lokacije. (S. D.)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije