Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Važna gospodarska vrsta

Satelitskim podacima do zaštite šuma poljskog jasena od izumiranja

Satelitskim podacima do zaštite šuma poljskog jasena od izumiranja
16.12.2021.
u 11:44

Interdisciplinarni znanstveno-istraživački projekt „Automatsko praćenje poljskog jasena metodama daljinskih istraživanja podacima programa Copernicus (RS4EST)“ kao jedan od prvih u Republici Hrvatskoj odobren je za financiranje od Europske svemirske agencije.

Danas je potpisan sporazum i svečano je otvoren projekt koji vodi Geodetski fakultet s partnerima Hrvatske šume d. o. o. i Državna geodetska uprava. Jedan je od glavnih ciljeva projekta razvoj prototipa algoritma za automatsko praćenje šuma poljskog jasena na temelju naprednih metoda daljinskih istraživanja uporabom svemirskih tehnologija. Razvojem automatskog sustava za praćenje propadanja poljskog jasena omogućiti će se prikupljanje točnih i aktualnih prostornih podataka o stanju jasena. „Ovo je jedan od projekata gdje pokazujemo da se kroz strojno učenje i svemirska istraživanja mogu napraviti velike stvari za društvo. Ovakvi i slični projekti rade poseban odmak jer znanost uspijeva pomaknuti granice – povezuje društvo i gospodarstvo te radi velike korake“, rekao je dekan Geodetskog fakulteta prof. dr. sc. Almin Đapo.

Ukupna površina šuma i šumskih zemljišta u Republici Hrvatskoj iznosi 2,759.039 ha, što čini 49,3% kopnene površine države, po čemu se nalazi u skupini šumovitih europskih zemalja. Praćenje zdravstvenog stanja šuma, a naročito intenziteta i dinamike oštećenosti stabala, neophodna je aktivnost u gospodarenju šumama. „Ovo je izniman projekt za Hrvatsku koji je spojio struku i znanost. Možda naši građani nisu ni svjesni koliko je ovo važno, no naša zajednička suradnja i suradnja s ESA-om potvrđuje tu činjenicu. U Hrvatskoj je 30.000 ha čistih šuma jasena, a još 120.000 ha pod miješanim je šumama, gdje je jasen prisutan. Ovaj projekt će nam dati bolji uvid u stanje tih šuma, koje rapidno propadaju u zadnjih nekoliko godina uslijed napada gljive nametnika Chalara fraxinea. Ovoj vrijednoj vrsti prijeti izumiranje i moramo učiniti sve što je u našoj moći da ih sačuvamo“, kazao je član Uprave Hrvatske šume d. o. o. mr. sc. Igor Fazekaš.

Poljski jasen kao važna gospodarska i ekološka vrsta u Republici Hrvatskoj do prije desetak godina bio je zdrava i vitalna šumska vrsta. Od 2015. godine zabilježen je porast propadanja (sušenja) šuma poljskog jasena. Propadanje je velikog intenziteta te postaje prijetnja biološkoj raznolikosti i održivom gospodarenju te padu prihoda zbog gubitka vrijednosti drvnih sortimenata. Kako bi se ublažile posljedice propadanja poljskog jasena i gubljena vrijednosti drvne mase, važno je u što ranijoj fazi detektirati početak propadanja. S obzirom na šumska prostranstva i važnost brzog djelovanja, navedeni postupak zahtijeva mnogo terenskog rada i ljudskih resursa.

„Naši stručnjaci bit će uključeni u ovaj projekt i pružit će sve potrebne prostorne podatke koji će pridonijeti uspješnosti ovog projekta kao što su digitalni ortofoto, aerofotogrametrijske snimke, digitalni modeli reljefa i temeljne topografske baze. Dat ćemo svu svoju stručnu podršku pri izradi karata i ostalih vizualizacija te u prikupljanju podataka i njihovoj obradi“, rekao je zamjenik glavnog ravnatelja Državne geodetske uprave Antonio Šustić.  

Program Copernicus Europske svemirske agencije sa svojim satelitskim segmentom (Sentinel sateliti) omogućuje besplatan pristup satelitskim snimcima visoke prostorne i vremenske rezolucije. Navedeni podaci automatskim metodama baziranima na strojnom učenju mogu se koristiti za brzu detekciju stanja poljskog jasena i drugih vrsta te izradu karata oštećenosti. Razvijeni sustav omogućit će provedbu prostorno-vremenskih analiza i na taj način ubrzat će se kvaliteta praćenja i upravljanja šumama i šumskom infrastrukturom. Satelitski snimci dostupni su svakih pet dana, pa je tako unutar vegetacijskog razdoblja (travanj – listopad) prosječno dostupno šest do osam snimaka svaki mjesec. S obzirom na to da je omogućen pristup povijesnim snimcima od 2015. godine, moguće je vrlo detaljno utvrditi razmjere oštećenja i stupnjeve propadanja.

Načelnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja i delegat pri Europskoj svemirskoj agenciji mr. sc. Želimir Kramarić istaknuo je kako je ovaj projekt vrlo visoko ocijenjen od ESA-e. „Do 2022. godine Ministarstvo će s ESA-om uložiti osam milijuna eura u identifikaciju i kvalitetnu pripremu svih natječaja koji će ići iz Agencije za razvoj svih naših kapaciteta u području svemira.“

Projekt RS4EST istražit će razvoj naprednog algoritma za automatsko prikupljanje i obradu velike količine satelitskih snimaka te detektiranje oštećenosti šuma poljskog jasena blizu realnom vremenu. Algoritam će biti razvijen na temelju naprednih metoda daljinskih istraživanja i strojnog učenja te bi trebao automatizirati i ubrzati proces izrade karata oštećenosti. Očekuje se da će takvi podaci omogućiti uvid u stanje na terenu u samo nekoliko sati od preleta satelita te biti važni za šumare, ekologe, upravitelje resursa te donositelje politika i odluka.

Dodatne informacije moguće je pronaći na stranici projekta: rs4est.geof.hr.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije