Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Počeo summit

Sastanak moćnika u Haagu od G8 pretvoren u G7 jer je Rusija kažnjena

summit
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/3
24.03.2014.
u 19:15

Putina žele izolirati slobodnom trgovinom. Obama najavljuje još žešće sankcije Rusiji zbog aneksije 
Krima.

Američki predsjednik Barack Obama u Nizozemskoj je započeo svoje četverodnevno putovanje Europom, planirano puno ranije zbog summita o nuklearnoj sigurnosti u Haagu i summita EU-SAD u Bruxellesu, no sada pretvoreno u jedno od najvažnijih Obaminih putovanja jer na njemu pokušava mobilizirati međunarodnu zajednicu na oštriju izolaciju Rusije zbog otimanja Krima od Ukrajine.

Prvi posjet Bruxellesu

– Europa i Amerika ujedinjene su u podršci ukrajinskoj vladi i ukrajinskom narodu. Ujedinjeni smo i u nametanju cijene Rusiji za njezine dosadašnje akcije – rekao je Obama u Amsterdamu na početku svoga posjeta.

Na marginama summita o nuklearnoj sigurnosti održava se i sastanak skupine sedam najrazvijenijih zemalja koje su do jučer s Rusijom tvorile skupinu G8, ali sada simbolički kažnjavaju Moskvu i sastankom u formi G7. Obama je najavio da će razgovarati o daljnjim sankcijama protiv Rusije zbog njezinih postupaka koje SAD i EU vide kao kršenje međunarodnog prava i narušavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Američki predsjednik naglasio je da Rusija već trpi štetu zbog dosad uvedenih mjera, koje su bile ciljane protiv osoba iz političkog i vojnog vrha Rusije te protiv jedne ruske banke koju se smatra povezanom s Putinom. Globalne kartične organizacije Visa i MasterCard prekinule su u petak poslovanje sa sankcioniranom Bank Rossija, no jučer su nastavile obrađivati transakcije klijenata te banke.

Nakon Haaga, predsjednik Obama sutra stiže u Bruxelles, gdje će sudjelovati na summitu EU-SAD, prvom koji se održava od studenog 2011. To je i prvi Obamin posjet sjedištu EU otkako je postao predsjednik.

Taj je summit planiran prije nekoliko mjeseci kako bi se na najvišoj političkoj razini pokazala predanost EU i SAD-a dovršetku pregovora o stvaranju zone slobodne trgovine, odnosno Transatlantskog trgovinskog i investicijskog partnerstva (TTIP). Kriza na Krimu i zaoštravanje odnosa između Rusije i Zapada dodatno potiču Bruxelles i Washington da što brže dovrše pregovore koji idu sporije no što se očekivalo jer se u njima pojavljuje niz područja u kojima Amerikanci i Europljani imaju potpuno suprotne stavove. Napredak u pregovorima otežavalo je i nepovjerenje koje je stvoreno nakon otkrića o tome da američka tajna služba NSA masovno nadzire komunikaciju Europljana, pa čak i europskih državnika. No, sada je, primjerice, TTIP potreban da bi Europa mogla uvoziti plin koji Amerikanci, zahvaljujući tehnologiji poznatijoj kao “fracking”, imaju više nego ikada prije, ali ne smiju ga izvoziti u zemlje s kojima nemaju sporazum o slobodnoj trgovini.

Najveća zona u povijesti

– Transatlantska slobodna trgovina trenutačno je važnija nego ikad. Tijesnim gospodarskim povezivanjem mogli bismo izolirati Putina – kaže republikanski kongresnik Charles Dent.

Visoki diplomat EU danas nam je u Bruxellesu rekao da su pregovori o TTIP-u u ranoj fazi i da je još mnogo posla, no dodao je kako je cilj summita EU-SAD “politički ohrabriti i usmjeriti pregovarače”. TTIP bi bio najveća zona slobodne trgovine u povijesti. EU na summitu s Obamom predstavljaju predsjednik Europske komisije Jose M. Barroso i predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy.

>>Rusiji bi više odgovarao kopneni rat, SAD-u prednost na moru i u zraku

>>Građani Amerike 
ne žele nijedan rat pa ni onaj s Rusijom

Komentara 113

CR
crnoputiSRBOTURCIN
19:41 24.03.2014.

i da vam Tata Mata objasni jednu stvar: znate sto je najostrije i najbolnije oruzje u ruci Amerikanaca i EU? ne znate? eto , Tata Mata ce vam objasniti: USA, EU ce sada unistiti cijenu kubikmetra plina i barella nafte.. a time i jedine ozbiljnije dohode Rusije. i znate kako? po satrom uvjezbanom scenariju: preplavit ce svijetsko trziste jeftinim plinom i naftom iz USA, Bliksog Istoka (iz Americki poltrona Suadijske Arabije, UAE, Katara, Iraka te Norveske i samih USA itd)...i za to im nece trebate niti george Soros. platit ce Putin svoju agresiju ...a rusi ce uskoro dobiti racun

CR
crnoputiSRBOTURCIN
19:48 24.03.2014.

Dikttaor Putin je time otvorio Pandorinu kutiju prema paklu. jer s kojim pravom on sada muslimanskim Republikama unutar same Rusije moze zabraniti da se ostamostale? kada je to isto pravo dao umjetno naseljenim rusima Krima? a da vas podsjetim datim da Muslimani cine skoro 20% populacije u Rusiji. bit ce zabavno na Istoku...

CR
crnoputiSRBOTURCIN
19:43 24.03.2014.

pa kome prije dosadi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije