Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vukovar

Sastanak KOT-a: Saboru dali rok od 40 dana za ispunjene zahtjeva

Tomislav Josić
Patrik Macek/PIXSELL
19.03.2014.
u 19:06

Treba istaknuti i da je izjava za medije održana ispred zgrade PP Vukovar. Tom prilikom je prometnica ispred PP blokirana na pet minuta, a organizirano je i kolektivno fotografiranje više desetaka sudionika sastanka KOT-a pred ulazom u postaju.

Nakon danas održanog sastanka u Vukovaru Koordinacijsko operativni tim Republike Hrvatske (KOT RH) donio je odluku o nekoliko zahtjeva koji će biti proslijeđeni Saboru RH kojemu su dali rok od 40 dana za provedbu ili će u suprotnome, kako je rečeno, „branitelji jasno pokazati što misle o takvom kršenju demokratskih procedura i demokracije u Hrvatskoj“.

Novinarima je zahtjeve KOT-a prenio predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić. KOT od Sabora zahtjeva hitnu saborsku raspravu oko postavljanja dvojezičnih ploča u Vukovaru kao i provjeru prikupljenih potpisa za pokretanje referenduma o izmjenama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, odnosno, o uvođenju dvojezičnosti. Traži se da predsjednik Sabora Josip Leko pokrene saborsku raspravu kao i da postupi prema zahtjevu KOT-a da se referendum u što kraćem roku raspiše i provede. Josić je rekao da se također zahtjeva i da se Vukovar proglasi mjestom posebnog pijeteta, prihvaćanje cijelog projekta Vukovar – mjesto posebnog pijeteta kao i prestanak zadiranja u stečena i egzistencijalna prava branitelja, odnosno, da se braniteljska primanja više ne vode u kategoriji „povlaštenih“ jer ona to, kako je rečeno, nisu ni po kojem parametru.

- U slučaju neispunjenja zahtjeva KOT će, poštivajući Ustav RH i Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina po članku 8., maknuti protuzakonito postavljene dvopismene i dvojezične ploče sa pročelja zgrada u gradu Vukovaru, najavio je Josić podsjećajući da KOT podupiru 382 braniteljsko-stradalničke i domoljubne udruge.

Treba istaknuti i da je izjava za medije održana ispred zgrade PP Vukovar. Tom prilikom je prometnica ispred PP blokirana na pet minuta, a organizirano je i kolektivno fotografiranje više desetaka sudionika sastanka KOT-a pred ulazom u postaju. Prilikom fotografiranja razvijena je i zastava Stožera kojom je prekrivena dvojezična ploča postavljena na zgradi PP. Pojašnjavajući zašto je do izjava dana baš ispred PP koja je tom prilikom i blokirana Josić je rekao da je razlog tome što je policija popisivala registracije i pregledavala vozila sudionika sastanka KOT-a RH.

- Došli smo ovdje da nas vide, mi se ne skrivamo ni od koga, mogli su nas zamoliti i mi bismo došli i rekli im tko je bio na sastanku, rekao je Josić.

>> Razbio dvojezične ploče pa mirno dočekao policiju

>> Stožer postavlja jumbo plakate s likom Darka Pajčića

Ključne riječi

Komentara 18

LI
list68
13:51 20.03.2014.

Demokratskim putem, ova vlada ne razumije. Branitelji, trebamo opet oružje u ruke, i ovaj put "posao" odraditi do kraja i kako treba.

CR
crnogorica
21:45 19.03.2014.

jugosi istiće vam mandat još malo pa gotovo

CR
crolord
19:18 20.03.2014.

Ova nenarodna vlada mora što brže pasti, ne znam samo što se čeka?!?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije