Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sastanak u Saboru

Šuker: Zašto bi Most trebao biti na klubu Domoljubne koalicije i Milana Bandića

Ivan Šuker
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
12.05.2016.
u 10:39

"Tako i Most koristi unutarstranačke izbore u HDZ-u, testiraju (koaliciju)", kazao je Ćorić. Poručio je i da se vladajuća većina ne preslaguje. "Mi smo i inače protiv preslagivanja, nemamo se s kim preslagivati", rekao je zastupnik.

Domoljubna koalicija i članovi Bandićeve stranke jutros su uoči sjednice Sabora održali zajedničku sjednicu klubova zastupnika te poručili da su se usuglasili u svemu i da "idu dalje raditi". Na sjednici nisu bili zastupnici Mosta, no predstavnici Klubova koji su jutros sastančili kažu da je i Most dio tog dogovora da se nastavlja raditi.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Ivan Šuker rekao je da pričalo o tehničkom radu kluba, prisutnosti na odborima i petkom na glasovanju, oko komunikacije između vlade i kluba, oko toga da Vlada treba informirati klub oko određenih zakonskih procesa.

– Ne vidim zašto bi Most trebao biti na klubu Domoljubne koalicije i Milana Bandića. Most je zaseban klub, a Domoljubna koalicija i Klub Milana Bandića je nešto što od početka djeluje zajedno i ovo nema toga da sad netko Most želi odstraniti. Dakle kolege iz Mosta će isto imati klub, mi ćemo ih izvijestiti o svojim zaključcima, oni nas o svojima, postoje tijela koja surađuju i mislim da tu nema stvarno nema nikakvog prijepora niti bilo kakovih indicija da tu postoje bilo kakve razmirice – kaže Šuker te dodaje da su zajedničke sjednice klubova s Mostom imali samo kada su na dnevno redu bile "strateške stvari".

– Što se tiče odnosa zastupnika i ljudi u Vladi, to je korektno, a to što imaju nekakvih plutajućih mina ili ako netko smatra za potrebu da iznese svoje mišljenje, to je njegovo demokratsko pravo, ali u konačnici odnos se vidi u petak na glasovanju. Ako svi glasuju za predložene točke dnevnog reda onda to znači da je odnos korektan i da to funkcionira – uvjerava Šuker te dodaje kako bi ovaj petak, nakon dva tjedna odgode, trebalo biti glasovanja.

Na sastanku, tvrdi Šuker, nije bilo riječi o preslagivanju Vlade.

– Ja kao predsjednik Kluba i član predsjedništva HDZ-a o tome nemam pojma. Komentirati što nekom zastupniku padne na pamet i izađe van s tim, to je deplasirano i neozbiljno. Predugo sam u politici – kaže Šuker, a novinari su ga podsjetili kako su Milivoj Špika i Miodrag Demo već stvorili neku novu parlamentarnu većinu.

– To je sjajno. Ali,HDZ kao najveća stranka Domljubne koalicije i tri kluba te koalicije niti razmišljaju niti govore o preslagivanju. To vam mogu reći kao predsjednik Kluba HDZ-a – nastavlja Šuker. Novinare je zanimalo i vjeruje li da Vlada može potrajati do Božića.

– Reći ću vam iskreno, ako se počnemo baviti konkretnim životnim problemima mislim da ćemo preživjeti. Svi smo svjesni u kakvom se trenutku Hrvatska nalazi. Dakle, ako se počnemo baviti konkretnim stvarima, ja se ne bojim da ćemo preživjeti. Međutim, ako ćemo se baviti nekakvim marginalnim temama, onda to daje prostor svakome da priča što hoće i događaju se ovakve stvari kakve se događaju – zaključio je Šuker.

Miodrag Demo iz Bandićeve stranke kaže da su se nakon jučer, kada je Milivoj Špika objavio da praktički već postoji nova parlamentarna većina u sjeni, strasti smirile.

– Dovorili smo se sve, idemo dalje i idemo raditi. Odgovorna će biti tri kluba – Domoljubna koalicija, naš Klub i Mosta – kaže Demo te dodaje da su se s Mostom sastali dan ranije pa nije bilo potrebe da i oni budu na sastanku.

– Mi smo se dogovorili da idemo zajedno dalje. Usuglasili smo se u svemu, neće biti divno, ali će biti dobro – tvrdi Demo.

Pero Ćorić iz HSP-a AS kaže da je njegova stranka protiv preslagivanje Vlade, jer se nemaju s kime preslagivati.

– Ne mogu prihvatiti da Most šalje zakone koji nisu usklđaeni i na vladi i na klubovima. Mi ne šaljemo takve zakone. Mi smo raspravljali o zakonima koji nama dolaze na stol, koji će biti na raspravi ovih dana. Dakle, s nekima se slažemo s nekima se ne slažemo. Mi se ne slažemo s nekim stvarima. To ćete brzo vidjeti – kaže Ćorić te dodaje da se ne slaže sa zakonima vezanim uz lokalnu samoupravu. Neprihvatljivo im je, dodaje, da se prema tom zakonu na raznim pozicijama, ako to oni zažele, može ostaviti ljude koje je imenovala bivša Vlada.

– Nama je to neprihvatljivo. Odbor će dati prijedlog da se to ipak stavi u dva čitanja, da ne ide po hitnoj proceduri. Prigodno je reći svoje stavove. Imamo neke najave da se govori o ukidanju županija što je nama neprihvatljivo i tako dalje – pojašnjava Ćorić.

Kaže i da nekada nema glasovanja u Saboru jer neki "treniraju mišiće".

– Najviše Most. Oni treniraju da vide do kojih granica će popuštati gospodin Karamarko i Domoljubna koalicija. Koriste unutarstranačke izbore u HDZ-u pa na neki način testiraju. Mislim da će završetkom unutarstranačkih izbora u HDZ-u završiti i ovakav stil politike – kaže Ćorić.

Osvrnuo se i na jučerašnju telefonsku sjednicu Vlade na kojoj se s popisa strateških tvrtki te onih od posebnog državnog interesa uklonjeno osam tvrtki, među njima i Podravka,ACI, Petrokemija...

Ćorić drži da je cijela priča o tome da to vodi ka privatizaciji na razini šepkulacija te da odluka Vlade ne znači i prodaju.

– Nama je neprihvatljivo bilo što s razine nacionalnog srebra. Bilo što što smo nasijedili od naših predaka. Moramo ostaviti onima koji dolaze iza nas sve što je vezano uz prirodna bogatstva, otoci, mora, šume.. O tome ne želimo razgovarati. U tu razinu sigurno spada Ina, spadaju i Hrvatske autoceste, tu spadaju i Podravka i ACI, svaki zastupnik koji je s mora sigurno neće dići ruku za prodaju ACI-ja, da ne govorim o Podravci. Ja vam kažem da HSP AS sigurno neće podržati prodaju nijedne od ovih tvrtki – jasan je Ćorić.

I Ivan Šuker se osvrnuo na jučerašnju odluku Vlade.

– Vlada mora donijeti strategiju privatizacije, predložiti što će i s kojim poduzećima napraviti. Saborski zastupnici vjerojatno će imati primjedbe i prijedloge i kad se to usaglasi može ići van. Dok se to ne napravi logično je da svatko reagira lokalno, nekoga smeta Podravka, nekoga ACI... To su ljudske reakcije u trenutku kad imate poluinformacije. Slijedeći je korak da Vlada dođe s konkretnim informacijama na zajednički Klub zastupnika i nakon toga svatko može komentirati kako hoće. Ovo sad su reakcije na prvu i u životu nije dobro reagirati na prvu, bolje je sačekati jer i vrhunski majstori u sportu bježe od toga da udare loptu na prvu – zaključuje Šuker.  

>> Most ismijao Ćorićeve optužbe: 'Treba znati brojati bar do 15'

Komentara 15

SA
sanjaaa0801
10:35 12.05.2016.

Ovakvo stanje je neodrzivo, premijer o politici veze nema, Most je ko zna ciji projekt i nastupa kao oporba Hdz-u i nadam se da ce se zbog interesa Hrvatske vlada presloziti ili idemo na nove izbore!

KA
KaNiDora
11:11 12.05.2016.

Nova većina, Karamarko premijer. I točka. Ne brinite.. dela se.

RP
rpzagreb
12:53 13.05.2016.

Ako će vam bandić, ćorić i slični određivati i uvjetovati pravila onda ste svi skupa dno dna. Ova zemlja još nikada do sada nije bila u ovako jadnom društveno moralnom stanju. Sve ovo što se događa na političkoj sceni je jedna totalna ljudska, moralna i karakterna katastrofa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije