Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Saslušani Facebook, Apple, Amazon i Google

Glavna tema saslušanja je tvrdnja Kongresa da kompanije, ustvari, nemaju samo servise na internetu, već da su vlasnici velikih dijelova interneta
30. srpnja 2020. u 06:15 5 komentara 764 prikaza
FILE PHOTO: Jeff Bezos, founder, chairman, and chief executive officer of Amazon.com enters Trump Tower ahead of a meeting of technology leaders with President-elect Donald Trump in Manhattan, New York City, U.S.
Foto: Andrew Kelly/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Šefove najvećih tehnoloških tvrtki Facebooka, Applea, Amazona i Googlea sinoć su saslušali i ispitivali američki kongresnici.
Četvorica vodećih menadžera videovezom su na pitanja kongresnika odgovarala o svojem poslovanju, monopolizmu i nelojalnoj konkurenciji. Tako se osnivač Facebooka, jedan od najmoćnijih i najbogatijih poslovnih ljudi Mark Zuckerberg morao opravdavati zbog činjenice da je preuzimanjem Instagrama i WhatsAppa, Facebook zapravo postao previše dominantan na cjelokupnom području društvenih mreža.

FILE PHOTO: JFK Presidential Library celebrates the 50th anniversary of the Moon landing JEFF BEZOS Najbogatiji čovjek obara rekorde: U jednom danu zaradio 13 milijardi dolara

S druge strane, šef Applea, Tim Cook, morao je razjasniti zašto developeri aplikacijskih platformi za mobilne telefone iPhone moraju od 15 do 30 posto dobiti pri prodaji dati Appleu. Također, glavni operativac Googlea, Sundar Pichai, odgovarao je na pitanja o monopolu svoje kompanije na području internetskih tražilica, a vlasnik Amazona, i najbogatiji čovjek na svijetu, Jeff Bezos na području internetske prodaje.

Glavna tema saslušanja je tvrdnja Kongresa da kompanije, ustvari, nemaju samo servise na internetu, već da su vlasnici velikih dijelova interneta. Sumnja se da te megakompanije koriste svoju dominantnu poziciju kako bi suzbile konkurentnost tržišta, što zakonom nije dopušteno. Kritičari tvrde da te kompanije štete i korisnicima i kupcima, budući da svojom veličinom praktički ubijaju manje kompanije koje gotovo nestaju s tržišta.

Optužuje ih se i da svojom dominantnom pozicijom na tržištu štete ekonomiji.

objavio na Instagramu
Šprajca šefovi snimali kako dolazi na posao, njegova reakcija je urnebesna
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'