Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA ČEKANJU Četiri je godine prošlo, a osnovna škola u Sarvašu nije napravljena

Sarvaš: Mališani jedu užinu u hodniku pokraj WC-a

01.12.2008.
u 17:45

U gradu se škole bore da djeca imaju samo prvu smjenu, a naša djeca imaju tri smjene i svaki školski sat skraćen pet minuta. Naša djeca dio nastave provedu stojeći u hodniku ili u zbornici, gdje i po dvoje sjedi na jednom stolcu, jedu u hodniku stojeći pokraj WC-a – ogorčeno govori Anita Bogić, majka troje osnovnoškolaca koji svoje znanje pokušavaju s još gotovo stotinu vršnjaka steći u dvije preuređene prostorije mjesnog odbora u Sarvašu, gdje se održava nastava za učenike od 1. do 4. razreda. Stotinu starijih školskih kolega svaki dan, pak, na nastavu putuje u Osijek.

‘Želimo učiti!’
– Hoćemo školu! Želimo imati mjesto gdje ćemo učiti! – riječi su malenih učenika koje smo čuli danas ujutro u hodniku, gdje su prvašići tik uz WC doručkovali, a tek nekoliko metara od njih, još jedna su vrata, i to liječničke ordinacije u koju svakodnevno dolaze bolesni.

Izgleda i zvuči nevjerojatno da danas, u 21. stoljeću, kada se i u našoj državi škole hvale “pametnim pločama”, jedini pribor koji ima oko stotinu mališana iz Sarvaša jesu kreda, ploča i spužva, a oni jedino žele, kao i njihovi roditelji, imati uvjete u kojima će steći znanje kako bi mogli postati, kako to često političari znaju reći “naša budućnost”. Ogorčeni uvjetima i praznim obećanjima od prije tri godine, roditelji su podignuli glas i u petak su protestirali, tražeći da se konačno riješi status njihove djece. Svoj revolt vide preko ceste - gdje stoji nedovršena zgrada nove osnovne škole koja je prema obećanjima iz 2005. trebala biti gotova ove godine.

Nemaju ni tjelesni
– Nemamo dvoranu za tjelesni pa sad djeca sada nemaju taj predmet. Dok Grad izdvaja tri milijuna kuna za kupnju prijenosnih računala, naša djeca nemaju nijedno računalo, a ni sat informatike. Za djecu koja moraju čekati vani na prometnoj ulici, kojom dnevno prođe oko 200 kamiona, nitko ne mari. Nitko ne mari ni za naš strah – kazala je Snježana Kresonja, majka koja naglašava da je Sarvašu potreban i vrtić.

– U vrtić ide 20-ak djece jer ih više od toga jednostavno ne stane! A već sad moraju spavati na podu. Da imamo solidan vrtić, sigurno bi bilo i više djece – komentira majka Snježana.

Sarvašani su organizirali i peticiju s kojom traže hitno rješavanje problema, a uputit će ju mjerodavnim institucijama. Dosad su prikupili više od 800 potpisa.

– Mi smo ne ogorčeni nego žalosni i nećemo odustati dok naša djeca ne dobiju normalne uvjete za školovanje u što kraćem vremenu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije