Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Sarkozy: Jamstva Irskoj bit će ugrađena u pristupni sporazum s Hrvatskom

12.12.2008.
u 14:06

Pravno obvezujuća jamstava čiji je cilj odagnati strahove Iraca oko nekih pitanja iz Lisabonskog ugovora, zbog kojih su odbacili taj dokument na referendumu ove godine, bit će ugrađena u pristupni sporazum s Hrvatskom, 2010. ili 2011. godine, rekao je u petak u Bruxellesu predsjedatelj Europskog vijeća francuski predsjednik Nicolas Sarkozy nakon završetka summita EU.

- Da bi ta jamstva Irskoj dobila pravno obvezujući karakter, ona će biti ubačena kao protokol u pristupni sporazum s Hrvatskom 2010. ili 2011. - rekao je Sarkozy na konferenciji za novinare.

Na taj način izbjegava se potreba da se Lisabonski ugovor ponovno ratificira jer će ti protokoli bili ratificirani zajedno s pristupnim sporazumom s Hrvatskom.

Prema analizama provedenim u Irskoj nakon referenduma, birači su odbacili Lisabonski ugovor zbog pitanja tradicionalne irske vojne neutralnosti, zabrinutosti oko širenja nadležnosti Bruxellesa na nacionalnu jurisdikciju i oko prava na zaštitu nerođene djece, spornog pitanja porezne suverenosti, te broja povjerenika u EK.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije