Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GDJE ĆE OTPAD Lista Velog mista protiv gradnje kasete na Karepovcu

Sarkofag na Karepovcu je prijeteća ekološka bomba

27.01.2009.
u 16:20

SPLIT – Tražimo da se poništi odluka Poglavarstva donesena u rujnu o gradnji kasete na Karepovcu jer će ono u protivnome postati najveće hrvatsko odlagalište smrtonosnog otpada – poručili su s današnje konferencije za novinare čelnici Liste Velog mista.

Kad će Gradsko vijeće
Prema riječima Željka Jerkova, 18. prosinca prošle godine održana je zadnja sjednica Gradskog vijeća i na inzistiranje Liste Velog mista vijećnici su trebali raspravljati o Karepovcu. No, Poglavarstvo je zamolilo da se rasprava odgodi te obećalo da će tu točku pripremiti za kraj siječnja. Iduća sjednica splitskoga parlamenta trebala bi biti 3. veljače, ali, prema najavama Ante Kriletića, bit će pomaknuta na 16. veljače jer nije pripremljena.

– Ovih dana Vinko Mladineo, direktor Fonda za zaštitu okoliša, priča kako će najveća kaseta biti na Karepovcu, nejasno nam je kako Fond može kršiti zakon – kazao je Jerkov.

U Listi Velog mista smatraju kako je nastojanje da se pod svaku cijenu na Karepovcu sagradi kaseta zapravo silovanje. Riječ je o kaseti kapaciteta 6 tisuća kubika, što je ekvivalent košarkaškoj dvorani na Gripama.

– Kaseta se nipošto ne smije sagraditi na Karepovcu jer to je prostor od 200 hektara u središtu Splita na kojemu su riješeni imovinskopravni odnosi, može se razvijati i ozdraviti – naglašavaju.

– Stavljajući takav bunker u grad, sve će zamrijeti, to je Černobilj usred Splita – kaže Jerkov i dodaje kako oni ne žele da se u predizbornom ludilu koje je već zavladalo zaborave temeljne splitske teme i problemi, Dračevac, Karepovac i Duilovo.

Neće biti u Lećevici
– Osnovni problem je to što će tim činom definitivno status Karepovca biti riješen na najgori mogući način. Bit će to sarkofag, ali nećemo tamo moći voditi turiste. Bojimo se da je to uvod u produljenje agonije Karepovca i da se neće dogoditi Lećevica - ustvrdio je Silvano Bralić.

U Listi Velog mista svjesni su da se opasan otpad treba zbrinuti, ali, upozoravaju, nipošto s komunalnim i ne na Karepovcu. U Splitu bi trebalo postići konsenzus o sanaciji Karepovca. Opasan otpad mogao bi se, predlažu, deponirati u praznim halama ex Jugovinila koji nije privatiziran.

Zašto bi cijela županija ostavljala svoj otpad u Splitu, zašto preko kičme našeg grada – pitaju iz LVM-a.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije