Naslovnica Vijesti Svijet

Sarajevo i dalje ima problem s lutalicama: Samo u centru obitava oko 5000 pasa

Eutanaziranje napuštenih pasa zakonom je predviđeno tek kao iznimka u slučaju bolesnih životinja.
06. rujna 2017. u 13:48 7 komentara 445 prikaza
Psi u kavezu
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Ulicama Sarajeva trenutačno luta oko šest tisuća napuštenih pasa a iako je u pitanju zabrinjavajuća činjenica utješno je to što je riječ o brojci koja je dvostruko manja u odnosu na onu od prošle godine, proistječe iz procjene koju je u srijedu objavila britanska nevladina udruga "Dogs Trust" koja diljem svijeta pokušava pomoći u rješavanju ovog problema.

Pas lutalica TAJVAN Zabranili eutanaziju lutalica: To su životi, makar bili pseći ili mačji

Aktivisti organizacije u lipnju su na ulicama Sarajevske županije izbrojali oko šest tisuća napuštenih pasa pri čemu je procjena kako ih u užoj gradskoj jezgri obitava oko pet tisuća.

Prošle godine ih je pak bilo oko devet tisuća.

Smanjenje broja napuštenih pasa, kako vjeruju u "Dogs Trustu", rezultat je niza sustavnih mjera poduzimanih u proteklim godinama uključujući masovnu sterilizaciju i udomljavanje.

Najkritičnije stanje u Sarajevu bilo je 2013. godine kada je procijenjeno da na ulicama ima najmanje 12,5 tisuća napuštenih pasa pri čemu su zabilježene stotine slučajeva napada na ljude.

Problem s psima-lutalicama u Sarajevu ali i drugim gradovima BiH eskalirao je nakon što je državni parlament 2009. godine usvojio zakon o dobrobiti životinja. Zakonom je uz ostalo ukinuta kafilerijska služba a rješavanje problema napuštenih pasa zamišljeno je kroz azile u koje bi se oni smještali no ispostavilo se kako općine kojima je prepuštena takva zadaća nisu imale ni novaca niti organizacijskih pretpostavki da se time bave.

Eutanaziranje napuštenih pasa zakonom je predviđeno tek kao iznimka u slučaju bolesnih životinja.

Napušteni psi nakon toga su se jednostavno počeli masovno naseljavati i razmnožavati u urbanim središtima postajući agresivni. 

Psi u kafiću Merry Dogsmas Kafić u Grčkoj svaku večer ugošćuje pse lutalice Obavijest tako to rade u brinju Komunalni redar najavio trovanje pasa lutalica hranom Obaveijst lovačkog društva Obavijest vlasnicima Građani u šoku: 'Sklonite kućne ljubimce kako ih ne bi uklonili s otoka'
ZDRAVI I U FORMI
Kako podići trčanje na višu razinu i pri tome se ne ozlijediti

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Mr_T
  Mr_T:

  Izvozite i Aziju, svima dobro..... 😂

 • Avatar mrTrobec
  mrTrobec:

  Nek otvore dobar restoran s janjetinom i riješen problem,

 • General_U:

  ima li koji odojak lutalica u sarajevu!!!!