Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Početak utrke

Šanse Pejčinović-Burić za vrh Vijeća Europe ovise o lobiranju

Marija Pejčinović Burić
Sanjin Strukic/PIXSELL
21.03.2019.
u 08:43

Ministrica vanjskih poslova na početku utrke za glavnu tajnicu Vijeća Europe odgovarala na pitanja zamjenika šefova diplomacije 47 zemalja

Hrvatska je ministrica Marija Pejčinović-Burić jučer u Strasbourgu imala intervju za visoku dužnost za koju se natječe – glavnu tajnicu Vijeća Europe. Odgovarala je na pitanja zamjenika ministara vanjskih poslova 47 zemalja članica te paneuropske organizacije koja se sastoji od Odbora ministara, Parlamentarne skupštine te Suda za ljudska prava. Intervju je tek prvi korak u proceduri izbora novog čelnika ili čelnice. Marija Pejčinović-Burić šanse ima, slažu se naši sugovornici, no pred ministricom je dug put, koji ne ovisi samo o njezinim sposobnostima i kvalifikacijama već i o nizu drugih faktora, u što spada i široko lobiranje.

Tjedan dana za preporuke

U utrci za nasljednika Thorbjørna Jaglanda, bivšeg norveškog premijera koji je posljednjih 10 godina na čelu Vijeća Europe, uz M. Pejčinović Burić sudjeluju i belgijski ministar vanjskih poslova te obrane Didier Reynders, nekadašnji litavski premijer Andrius Kubilius i bivša šefica grčke diplomacije Dora Bakoyannis. Nakon intervjua koje vodi Odbor ministara, svaka će država u roku od tjedan dana evaluirati kandidate te poslati preporuke u daljnju proceduru – na razgovore po odborima i konačno, na glasovanje u Parlamentarnu skupštinu (PS). Hrvatska u PS ima pet predstavnika, voditeljica izaslanstva je Sanja Putica (HDZ), a članovi Marijana Balić (HDZ), Domagoj Hajduković (SDP) i Davor Ivo Stier (HDZ) te Goran Beus Richembergh (GLAS) koji je lani, za hrvatskog predsjedanja Odborom ministara, prozvao ministricu da je posvađala Odbor ministara i Parlamentarnu skupštine oko Rusije. No postoje i drukčiji dojmovi.

– Prve reakcije na ime Marije Pejčinović Burić u Parlamentarnoj skupštini bile su pozitivne. Ona je ostavila dobar dojam za vrijeme hrvatskog predsjedanja Odborom ministara, artikulirana je, žena je, a zna i francuski, što je frankofonima vrlo važno. Šanse sigurno ima, no treba tu kandidaturu odigrati do kraja i lobirati po skupinama i nacionalnim izaslanstvima – kaže nam jedan od dobrih poznavatelja rada Vijeća Europe. 
Marija Pejčinović Burić zadovoljava sve uvjete – ministrica je vanjskih poslova, članica Vlade, govori engleski i francuski, i ima podršku Vlade, što je iznimno važno, a što, primjerice, nije imala Vesna Pusić, objašnjava doajen hrvatske diplomacije Ivica Maštruko.
– Ima i kvalitete, ali kod takvih izbora sposobnosti pojedinca nisu u fokusu, već je vrlo često kriterij iz koje zemlje dolazi, odnosno na koju će regiju pasti odabir – dodaje Maštruko.

Što podiže rejting

Rejting svake zemlje pojačava i osoba koja je na jednoj od vodećih međunarodnih funkcija, a i ne vidi problem u tome što bi, prođe li sve korake, ministrica zasjela na čelno mjesto Vijeća Europe 1. listopada, tri mjeseca prije početka hrvatskog predsjedanja Vijećem EU.
– Ni sada ministrica ne vodi operativno poslove, već to radi tim u MVEP-u – objašnjava.
Potpredsjednik Saborskog odbora za vanjsku politiku Joško Klisović (SPD) pak kaže da podržava svakog hrvatskog kandidata za međunarodne organizacije jer misli da je to dobro za Hrvatsku, “za razliku od HDZ-a koji nije htio podržati kandidate hrvatske ljevice”. 
– Mislim da ima realne šanse, ali isto tako da tajming nije dobar jer preuzimamo predsjedanje EU – ističe Klisović i dodaje: – Time se šalje loša poruka građanima da državni poslovi nisu prioritetni za ministricu.

Video: Ministrica Gabrijela Žalac o Mercedesu

Komentara 9

ŠO
Šokac1
09:42 21.03.2019.

Kao, čini mi se, introvertna osoba, objektivno nije sposobna za visoku političku razinu EU diplomacije. Usporedite nju i gđu. Tomašić, na primjer; koja bi od njih dvije uspješnije obavljala političku zadaću, uz istodobno diskretno ili, po potrebi i izravno promicanjee Hrvatske i hrvatskih državnih interesa ? Budite objektivni.

DU
Deleted user
09:31 21.03.2019.

Pa potrudiće se komšije u lobiranju za svoju drugaricu.Nema sumnje.

Avatar servo_volan
servo_volan
09:38 21.03.2019.

Tiiiii ne daj Bože

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije