Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dvostruki standardi

Sankcije Putinu podijelile EU

Russian Prime Minister Vladimir Putin (C) rides with Alexander Zaldostanov, leader of Nochniye Volki (the Night Wolves) biker group, during his visit to a bike festival in the southern Russian city of Novorossiisk August 29, 2011. REUTERS/Ivan Sekretarev/
Foto: Reuters
1/3
25.12.2015.
u 21:58

Italija najavljuje da će se protiviti produljenju sankcija, istodobno Njemačka s Rusijom uvelike radi na Sjevernom toku 2

Unatoč signalima talijanskog premijera Mattea Renzija da će se Italija opirati produljenju sankcija Rusiji jer se Njemačka ne ponaša u duhu sankcija kad nastavlja s Rusima razvijati plinovod Sjeverni tok 2, Europska je unija u ponedjeljak jednoglasnom odlukom svih 28 država članica produljila trgovinske sankcije protiv Rusije na još šest mjeseci.

Bez pomaka u Ukrajini

Uvedene u srpnju 2014. zbog ilegalne aneksije Krima i podrške separatistima u istočnoj Ukrajini, sankcije protiv Rusije sada se produljuju drugi put jer EU vjeruje da se Rusija ne pridržava mirovnog sporazuma iz Minska. Izvori iz EU govore da će se sporazum iz Minska smatrati implementiranim kad ukrajinske vlasti, među ostalim, vrate kontrolu nad čitavom ukrajinskom granicom s Rusijom. EU vjeruje da Rusija sprečava takvu provedbu sporazuma.

Njemačka je najzaslužnija za postizanje konsenzusa unutar EU prvo u uvođenju, a sada i o produljenju sankcija, a kancelarka Angela Merkel nedavno je u govoru na stranačkoj konvenciji CDU-a u Karlsruheu izjavila da je uvođenje sankcija protiv Rusije bio ispravan postupak.

– Koliko god željeli održati dobre odnose s Rusijom, moramo se držati svojih principa – rekla je Merkel.

No, dok se njemačka vlada službeno zalaže za sankcije, njemačke banke i velike kompanije nastoje zadržati dobre poslovne odnose s Rusima na način koji se Talijanima i još nekima u EU baš i ne sviđa. U razgovoru za Financial Times, talijanski premijer Matteo Renzi otvoreno se požalio na različit tretman dvaju ruskih plinovoda: Južni tok i Sjeverni tok. Prvi je zaustavila Unija, a drugi ide dalje u razvoj 10 milijardi eura vrijedne druge faze, bez obzira na sankcije.

– Rekli smo "ne" Južnom toku, a onda odjednom otkrivamo da postoji Sjeverni tok. Tko je to odlučio? Je li to energetska politika EU? Kad sam to pitanje potaknuo za stolom, samo su Njemačka i Nizozemska branile taj projekt. Razumijem da je to važan posao, u redu, ne skandaliziram se, no želim reći da pravila ili treba primjenjivati jednako za sve ili ni za koga – rekao je Renzi.

Kancelarka Angela Merkel samo je izjavila da je Sjeverni tok 2 "komercijalni projekt privatnih investitora" i da ona nema ništa s time. Na Renzijeve kritike odmahuje rukom i kaže da je neslaganje među liderima EU normalno.

I zemlje Višegradske skupine (Poljska, Češka, Slovačka i Mađarska) prošli su tjedan zajedno poručile da se protive projektu Sjeverni tok 2 te da smatraju da je taj projekt "suprotan strateškim interesima mnogih zemalja u EU, a i ekonomski šteti Ukrajini".

Višegrad poziva Komisiju

Višegradska skupina pozvala je Europsku komisiju da istraži je li Sjeverni tok 2 sukladan europskim propisima. Južni tok je, podsjetimo, zaustavljen nakon što je Komisija ustvrdila da bi bio suprotan zakonima Unije.

Plinovod Sjeverni tok 2 povezao bi Rusiju i Njemačku ispod Baltičkog mora, što je u skladu s dugoročnim ciljem Rusije da isporučuje ruski plin Europi zaobilazeći Ukrajinu, ali je suprotno proklamiranom europskom cilju da smanji ovisnost o ruskom plinu.

>>Kasparov: Putina se mora zaustaviti

Komentara 23

AA
aabbcc
00:02 26.12.2015.

zbog ilegalne aneksije Krima ..._____ Nisu svi slijepi na demokratiju i volju naroda. Svaki pametan narod gleda svoje interese i ne sluzi tudjinu na svoju stetu.____ Kome odgovara neka im uvede sankcije i obrnuto ako zivimo u toj demokratskoj EU.

GV
golub Vaso
22:56 25.12.2015.

italija je nemoćna i beznačajna, a zamislite samo kakva smo mi kolonija i vazal

Avatar superhik74
superhik74
02:35 26.12.2015.

Pa mora se priznati sa su "pricipjelni" i drze se svojih "standarda", jer su isto tako uveli sankcije (ha, ha, ha... kako da ne) i Izraelu zbog aneksije Sirijske Golanske visoravni. Posebno se tu istice Njemacka koja im je poklonila 5 podmornica klase Dolphin (delfin) koje su navodno naoruzane nuklearnim raketama, jer inace Iranski "nuklearni program" je sporan dok je Izraelski nesporan. Sprdacina prodavanja magle tzv. EU se nastavlja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije