Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zahtjev sutkinje

Sanji Kalamburi možda se neće suditi u Zagrebu

'24.05.2012., Zagreb, - Optuzena Sanja Kalambura za zlouporabu polozaja u Fondu za zastitu okolisa i energetsku ucinkovitost.  Photo: Anto Magzan/PIXSELL'
Foto: 'Anto Magzan/PIXSELL'
1/3
20.06.2012.
u 11:00

Javnost je sablaznila izjava bivše ministrice Holy kako ima informaciju da će se optužnica protiv Kalambure odbaciti

Slučaj Kalambura u manje od mjesec dana drugi put je završio na Vrhovnom sudu. Naime, nakon što su razmatrali zahtjev za izuzeće svih sudaca zagrebačkog Županijskog suda, koje je zatražio Stjepan Vokić, branitelj Sanje Kalambure, viši sud sada će razmatrati i zahtjev za delegaciju.

Tražili izuzeće sudaca

Ovaj put, to je zatražila predsjednica sudskog vijeća kojoj je predmet dodijeljen. Naime, kako je Kalamburin suoptuženik Božo Milković, otac Darka Milkovića, predsjednika građanskog odjela Županijskog suda u Zagrebu te zamjenik predsjednika suda, branitelj Sanje Kalambure na ročištu koncem svibnja zbog sumnje u pristranost zatražio je izuzeće svih sudaca tog suda. Kako je među sucima čije je izuzeće traženo bio i predsjednik suda Ivan Turudić, o zahtjevu za njegovim izuzećem morao je odlučiti Vrhovni sud, koji je zahtjev odbio, smatrajući ga neutemeljenim. Nakon toga, Turudić je odbio zahtjev za izuzeće svih ostalih sudaca, smatrajući ga također neutemeljenim.

Spis je potom vraćen raspravnom vijeću, a predsjednica vijeća zatražila je delegaciju, odnosno izmještaj suđenja na neki drugi sud. Kao razlog navela je percepciju javnosti o mogućoj pristranosti vijeća, a pozvala se na odluke koje je Vrhovni sud prije nekoliko puta donio u sličnim situacijama.

O tome kakva će biti odluka Vrhovnog suda, ovisi i kada i gdje će se suđenje Kalamburi i ostalima nastaviti. Tužiteljstvo u Zagrebu Kalamburu, nesuđenu direktoricu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Božu Milkovića, bivšeg pročelnika za komunalne poslove u Perušiću, Srđana Černija te supružnike Wernera Trautmanna i Marinu Vuković-Trautmann tereti da su Fond oštetili za 329.225 kuna.

Kontejneri nisu stigli

Prema optužnici, Kalambura je kao voditeljica projekta za zaštitu okoliša savjetovala Milkoviću da se u vezi nabave kontejnera za smeće obrati Černiju, čija se tvrtka bavi zbrinjavanjem otpada. Na natječaj općine Perušić javile su se Černijeva i Trautmannova tvrtka, pa je odlučeno da se njihova ponuda prihvati kao najpovoljnija. Milkovića se pak tereti da je u listopadu 2006. potpisao otpremnice kojima je potvrdio da je općina Perušić zaprimila kante i kontejnere, iako oni nisu nikada stigli do Perušića.

Vrijednost kontejnera bila je 573.375 kuna, kupnju kontejnera sa 70 posto, točnije 401.363 kune, financirao je Fond, a taj je novac općini Perušić uplaćen 31. listopada 2006. te je odmah proslijeđen na račun Trautmannove supruge. Tužiteljstvo smatra da su optuženi zaradili 327.998 kuna, dok je Fond oštećen za 329.225. Cijela priča javnosti je postala zanimljiva nakon što se otkrilo da je Kalambura imenovana direktoricom Fonda, usprkos činjenici da se protiv nje vodi sudski postupak.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije