Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rajko Ostojić:

'Sanirat ćemo bolnice, ali onda ćemo njima i upravljati'

'01.10.2012., Sibenik - Ministar Zdravlja Rajko Ostojic otvorio je obnovljeni odjel rodilista. U obnovo je utroseno 8 milijuna kuna, a napravljen je po najboljim standardima.  Photo: Hrvoje Jelavic/PI
Hrvoje Jelavić/PIXSELL
19.10.2012.
u 19:15

Novac za zdravstvo ubire se centralno pa gubitke županijskih bolnica treba sanirati država. Županije za to nemaju novca

– Županijske bolnice moraju biti u ravnopravnom položaju s kliničkim bolničkim centrima i državnim bolnicama kad je u pitanju sanacija gubitaka. Državne su bolnice sanirane, a županijske nisu jer županije za to nemaju novca. Novac za zdravstvo ubire se centralno pa se županijske bolnice moraju tako i sanirati – rekao je Božo Galić, predsjednik Hrvatske zajednice županija.

Predstavnici te udruge, koja okuplja sve županije, danas su u Zagrebu na tematskoj sjednici, na kojoj je bio i ministar zdravlja Rajko Ostojić, raspravljali o ulozi županija u zdravstvenom sustavu, analizi poslovanja županijskih bolnica i pokrivanju njihovih gubitaka.

Mjerenje kvalitete rada

Ministar Ostojić iskoristio je prigodu pa je sve hrvatske župane upoznao i sa svojom Strategijom razvoja zdravstva u idućih osam godina. Župane je najviše zanimalo tko će i kako sanirati gubitke bolnica koje djeluju u njihovim županijama jer te regionalne samouprave nemaju novac za sanaciju.

– Osnivač i vlasnik mora skrbiti o svojoj ustanovi. Sljedećih desetak dana predstavit ćemo način sanacije svih zdravstvenih ustanova, sustav odgovornosti, nositelje i rokove tih sanacija. Sanirali smo sve bolnice koje su imale dug stariji od 1150 dana bez obzira na to jesu li bile kliničke ili županijske bolnice. Inzistirat ću na mjerljivosti rada po pojedinim specijalnostima, po klinikama, zavodima i bolnicama – rekao je ministar Rajko Ostojić.

Tko će upravljati?

Iako župan Božo Galić i ministar Rajko Ostojić nisu izričito odgovorili na izravno pitanje novinara o tome hoće li država, koja sanira županijske bolnice, u njima postavljati svoje ravnatelje, iz ministrova odgovora dalo se iščitati da će to uistinu tako i biti.

– Osnivač ili vlasnik morat će prepustiti neka prava onome tko će mu pomoći – kazao je Ostojić.

Komentara 11

MO
modovisisajteMaraschino
19:41 19.10.2012.

svaka cast ako uspijete srediti Bjelovarsku bolnicu i izbaciti sav onaj HSS kadar koji je zaposlen u njoj i zbog kojeg su svi dobri doktori otisli iz nje...

SS
-smijmo se-
19:43 19.10.2012.

Prvi Potpredsjednik se smije, sada će dobiti kunića. To se vidjelo već sa marsa da je to cilj "privrednog razvoja Hrvatske", . ah, ah, ah, ah, ah, ah, ah, ah, ah, ah, ah, ah,

SE
sestrićna
19:41 19.10.2012.

ajde..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije