Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sanaderu i Žužulu Vladin avion služio kao taksi po Americi

Challenger je do SAD-a letio prazan da bi ondje taksirao u dva izleta sat i 20 minuta!
14. ožujka 2012. u 12:00 94 komentara 308 prikaza
'29.12.2011., Zupanijski sud, Zrinjevac, Zagreb - Ivo Sanader odlazi sa Zupanijskog suda.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL'
Foto: 'Goran Stanzl/PIXSELL'
Pogledajte galeriju 1/3

Tri su dana u rujnu 2004. godine bila dovoljna da Ivo Sanader, koji je tada bio predsjednik Vlade, u vjetar baci više od 87.000 dolara! Toliko je stajala trodnevna vožnja uglavnom praznog Vladina zrakoplova Challenger 604 od Zagreba do SAD-a i nazad uključujući i letove po istočnoj obali Amerike.

Putnik Miomir Žužul

Tadašnji premijer je, kako doznajemo, 23. rujna naredio da Challenger 604 krene put Amerike samo s posadom, bez ijednog putnika.

Večernji list je u posjedu dokumenta iz kojega su vidljiva sva odredišta Vladina zrakoplova kao i broj posade te putnika od 23. do 26. rujna 2004. godine.

Challenger Direkcije za korištenje službenih zrakoplova, s četiri člana posade – danas pokojnim pilotom Amirom Šehićm, kopilotom Zlatkom Blagusom, tehničarem Vladimirom Vitezom i stjuardesom Natašom Langus, poletio je iz Zagreba put Shannona preko Bostona sve do New Yorka potpuno prazan.

Cijena sata leta Challengera u vlasništvu Republike Hrvatske je, prema službenim podacima, 4320 dolara po satu. Let od Zagreba do Shannona u Irskoj traje otprilike 2 i pol sata, a zašto je Vladin zrakoplov sletio u tu veliku tehničku bazu za održavanje aviona na svom putu prema SAD-u, nije jasno. Vjerojatno se radilo o nekim tehničkim razlozima. Let od Shannona do Bostona traje 6 sati i 15 minuta, a od Bostona do New Yorka otprilike pola sata. Ukupno je odlazak praznog aviona iz Zagreba do New Yorka porezne obveznike stajao otprilike 40.000 dolara. Prema podacima s kojima raspolažemo, Vladin zrakoplov poslužio je kao taksi tadašnjem ministru vanjskih poslova Miomiru Žužulu za let iz New Yorka u Providence, glavni grad američke savezne države Rhode Island.

O tome koliko je bivša Sanaderova vlast bila rasipna, svjedoči podatak da let između ta dva grada traje samo dvadesetak minuta pa je toliko trebalo i Žužulu, koji je u zrakoplovu bio s još jednom osobom, ime koje nije navedeno na listi koju posjedujemo. Taj let stajao je otprilike 1440 dolara.

Dnevnice za posadu 1520 $

Challenger je, prema svemu sudeći, letio u New York samo da pokupi Žužula, mada mu to nije bilo usput jer je pravi razlog dolaska aviona u SAD bilo prebacivanje Sanadera i njegove svite iz Providencea u Washington. U Providenceu se Sanader, naime, u Vladin zrakoplov ukrcao s još 13 putnika te odletio prema glavnom gradu SAD-a. Taj let traje otprilike jedan sat. Cijena: 4320 dolara.

Iz Washingtona Challenger se vraća u Hrvatsku također bez putnika i to preko Münchena, a taj let traje ukupno devet sati i stoji državni proračun otprilike 40.000 dolara. Osim toga, dodatni troškovi Challengerova izleta u SAD bile su i dnevnice za posadu aviona, a one su iznosile otprilike 1520 dolara te njihov hotelski smještaj.

Sanader je u rujnu 2004. bio u posjetu s

Sanader je u rujnu 2004. bio u posjetu sveučilištu Harvard

Dok je Vladin Challenger letio za i iz SAD-a potpuno prazan, Ivo Sanader bio je u posjetu Harvardu, jednom od najpoznatijih svjetskih sveučilišta koje se nalazi u Bostonu.

Ondje je 25. rujna održao predavanje u Kennedy School of Government o temi “Hrvatska u trećem milenijumu na pragu ulaska u EU i NATO.” Miomir Žužul nije nam jučer bio dostupan za komentar i objašnjenje Challengerovih letova.

Marina Tucaković
Izgubila je borbu
U 68. godini života u Beogradu je preminula Marina Tucaković, autorica nekih od najvećih hitova
SPAR i INTERSPAR
Kupujmo domaće
Kako uopće prepoznati je li domaće zbilja domaće, te zašto uopće kupovati domaće proizvode? Donosimo odgovore na pitanja