Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Raskol u HDZ-u

Sanaderovi "pučisti": Do kraja smo odani stranci

\'unu 03.07.2009. Na Markov trg dolaze ministri RH i Ivo Sanader 01.07.2009. dao ostavku na mjesto premijera / petar selem, vladimir seks, ivan jarnjak Foto:marko lukunic\'
Foto: Pixsell
1/2
07.01.2010.
u 19:00

Ništa manje iznenađena napisima u medijima – koji tvrde da se vraća iz Vlade u Sabor te da je Sanaderov "spavač u Vladi" – nije bila ni ministrica bez portfelja Bianca Matković. Po tim tekstovima ona bi navodno uz Ivu Sanadera, Jerka Rošina, Luku Bebića, Petra Selema i Marija Zubovića trebala biti dio pučista koji bi u budućnosti bili okosnica "HDZ-ovih otpadnika u Saboru".

– Koliko znam, od toga nema ništa. Ne znam tko bi bio toliko politički lud i išao rušiti jedinstvo HDZ-a te napraviti politički harakiri i rušiti našu većinu u Saboru, a samim time koalicijsku vladu. Plan o kojem se govori nema smisla – tvrdi saborski zastupnik HDZ-a i dugogodišnji prijatelj bivšeg premijera prof. dr. Petar Selem. Ništa manje iznenađena napisima u medijima – koji tvrde da se vraća iz Vlade u Sabor te da je Sanaderov "spavač u Vladi" – nije bila ni ministrica bez portfelja Bianca Matković. Po tim tekstovima ona bi navodno uz Ivu Sanadera, Jerka Rošina, Luku Bebića, Petra Selema i Marija Zubovića trebala biti dio pučista koji bi u budućnosti bili okosnica "HDZ-ovih otpadnika u Saboru".

Sedmi je Polančec

Ta sedmorica veličanstvenih, jer im je u nagađanjima pridružen i Damir Polančec, koji bi po tom scenariju aktivirao mandat, trebali bi srušiti vladu Jadranke Kosor. No Matković tvrdi da nije ni spavač niti pučist.

– Točno je da sam u slučaju isključivanja Sanadera iz stranke bila suzdržana, no poštujem odluku Predsjedništva. No, ako i ne budem ministrica u Vladi i ako se vratim u Sabor, mogu biti samo dio HDZ-ova kluba, a ne nekakva fantomskog o kojem čitam – odlučna je B. Matković:

– Potpuno sam odana stranci i nema govora o stvaranju paralelnog kluba zastupnika – uvjerava Matković. Na sličan se način već očitovao i Mario Zubović. Kazao je da je član HDZ-a i da nema namjere sudjelovati u osnivanju nekakva paralelnog kluba zastupnika. I bliski prijatelj Ive Sanadera arhitekt urbanist Jerko Rošin u nedavnoj izjavi za Večernji list potvrdio je da mu je interes stranke iznad svega te da ne namjerava iz nje izlaziti. Dakle, parlamentarnu većinu čine 82 zastupnika, a za minimalnu potporu da bi Vlada funkcionirala potrebno je 77 zastupničkih ruku. Stoga ne iznenađuju špekulacije da je sudbina parlamentarne većine i vlade Jadranke Kosor u rukama "izbrisanog" Ive Sanadera, a i odanih mu prijatelja koji su ujedno zastupnici u Saboru. Dakle, s pravom se uvukla zebnja u tabor Jadranke Kosor i očito je da oni sada očekuju Sanaderov sljedeći potez.

Naime, iako u prvi mah Sanaderov puč nije uspio i doživio je sudbinu onog Mesićeva i Manolićeva iz 1994., on još ima asa u rukavu i ako poželi, može raditi ozbiljne probleme. Naime, vrati li se Sanader u Sabor i 15. siječnja aktivira mandat te poželi s prijateljima osnovati klub zastupnika i rušiti većinu, to će moći napraviti. Dakle, reklo bi se: "i nakon Ive Ivo". Izbačeni bivši predsjednik stranke i dalje može utjecati na političku sudbinu ne samo HDZ-a nego i Jadranke Kosor kao premijerke. I da za HDZ bude gore, u vrhu stranke uvjerenja su da je to sve zatišje pred buru i da se on s prijateljima primirio pa će opet podmuklo udariti.

No sudeći prema reakcijama ljudi koje vezuju uz njega, o tome zasad nema ni govora. No, jasno je i da je pozicija Luke Bebića tu vrlo skliska. Iako je čvrsto stajao u obrani Sanadera tvrdeći da nije pučist, zakleo se javno na vjernost stranci i milošću premijerke, ali i Šeksovim taktiziranjem i forsiranjem procedure zbog odnosa snaga, i dalje je na čelu Sabora. A Stjepan Fiolić je odbacio kao netočnu tvrdnju da je dio priprema za Sanaderovu presicu i vrbovanje zastupnika odrađen u njegovoj kući.

Ne ruši što je gradio

– To nije točno. Na Štefanje, 26. prosinca, na moj imendan, skupilo se društvo, a tamo su, uz moju suprugu i punicu, bili i bivši premijer, Luka Bebić, Mario Zubović i Božica Šolić. No nije bilo govora o politici. A na opasku da su svi oni bili na pučističkoj presici, Fiolić je emotivno kazao:

– Oni su moji prijatelji, ali meni je žao da me se tretira kao nezrelo dijete i da me se iskorištava. Stojim uz stranku koju sam stvarao. Nisam za rušenje onoga što sam stvarao – poručio je Fiolić i tako dao do znanja da J. Kosor može računati na njegovu ruku u Saboru. 

Komentara 56

DE
Deprimirani
08:45 08.01.2010.

Ha! Novinari su kao paraziti! Smetaju ali su potrebni!

DU
Deleted user
22:31 07.01.2010.

nevjerujem ja da Sanader ima pravih prijatelja, jer da ih ima netko od njih bi mu objasnio stvarno stanje i njegovo mjesto. Vec se dosta izblamirao i aktiviranje u saboru bi zaista prevrsilo svaku mjeru. Pa vec je i politickim laicima jasno da je otisao zauvjek. A ako je sta jamio neka bude spreman snositi i konsekvence. valjda mu bude nesto i ostalo.

AB
abendblatt
20:02 07.01.2010.

Jedini pucista u Hrvatskoj je Mesic, ..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije