Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oduzimanje imovine

Sanaderi bi za 23 milijuna kuna morali raditi 56 godina

Ivo Sanader
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
28.02.2014.
u 12:30

Puničina tajna: Karmela Šarić nikada nije radila, a imala je ušteđevinu od 70.000 eura i kupila je stan u Splitu gotovinom.

Od sedmero članova obitelji Sanader, njih četvero nikada nije radilo. Da bi zaradili 23,7 milijuna kuna vrijednu imovinu, pod pretpostavkom da zarađuju prosječnu hrvatsku plaću od oko 5000 kuna mjesečno, morali bi raditi 56 godina. A prema podacima iz Porezne uprave, obitelj Sanader zaradila je 19 posto onog što ima.

Tako je na vrlo plastičan način Mirna Rukavina, zamjenica ravnatelja USKOK-a i jedna od tužiteljica u aferi Fimi media, u završnoj riječi objasnila zašto USKOK traži da se Sanaderu, njegovoj supruzi, kćerima, majci, puncu i sada pokojnoj punici oduzme imovina za koju USKOK smatra da je nisu stekli na zakonit način. Naime, USKOK je tražio da se Sanaderima oduzme sva imovina kojoj zakonito podrijetlo ne mogu dokazati, a do koje su došli od 1991. do 2010., s obzirom na to da u tom razdoblju razlika između prihoda i rashoda uže i šire obitelji Sanader iznosi 23,7 milijuna kuna.

Nekretnine i računi

Konkretnije, riječ je o oko 11,8 milijuna kuna pohranjenih na ukupno 70-ak računa koje su članovi uže i šire obitelji Sanader imali u hrvatskim i austrijskim bankama, setu nekretnina u Zagrebu, Splitu, Krapju i na otoku Braču, koje ukupno vrijede oko 8,8 milijuna kuna, te o Sanaderovoj zbirci umjetnina koja je procijenjena na oko 1,2 milijuna eura.

Ono što je tužiteljstvu posebno upalo u oči jest činjenica da gotovo sve nekretnine obitelji Sanader glase na Ivu Šarića, koji je vlasnik dvije trećine kuće u Kozarčevoj, stana u Splitu, šume i pašnjaka od 30.000 četvornih metara u Milni na Braču te kuće s okućnicom, njivom i pašnjakom u Krapju. Kako je riječ o nekretninama čija se vrijednost procjenjuje na oko 8,8 milijuna kuna, tužiteljstvo smatra da ih Šarić nije mogao zaraditi na zakonit način, jer je u 34 godine rada ukupno od svojih plaća zaradio oko 210.000 eura. Da nešto ne štima u Šarićevim prihodima i rashodima, tužiteljstvo zaključuje i iz činjenice da je Šarić imao 12 računa u hrvatskim i austrijskim bankama, na kojima je bilo oko dva milijuna eura. Zanimljivija od Šarića bila je njegova sada pokojna supruga Karmela, koja je imala devet računa u raznim bankama te ušteđevinu od oko 70.000 eura i stan u Splitu koji je kupila i platila gotovinom. A sve to imala je iako nikada nigdje nije radila pa bi se teško moglo reći da je Karmela Šarić bila prosječna hrvatska umirovljenica.

Da ni Sanaderove kćeri nisu prosječne studentice, tužiteljstvo je zaključilo iz činjenice da njih dvije imaju 34 računa s ukupno 1,3 milijuna kuna. Petra Sanader tako je vlasnica 20 računa na kojima je deponirano 800.000 kuna, dok njezina sestra Bruna ima 14 računa s ukupno 500.000 kuna. Kako je riječ o nezaposlenim studenticama, tužiteljstvo smatra da nije riječ o legalnim prihodima. Inače, njihov je otac u svojoj obrani iskazivao da je riječ o novcu koji je djevojkama uplaćivan od rođenja, no tužiteljstvo navodi da, iako ta tvrdnja nije nelogična, te svote nisu navedene ni u jednoj od Sanaderovih imovinskih kartica iz vremena dok je bio premijer.

Nešto im i ostavili

Drugim riječima, da je uistinu riječ o svotama koje je obitelj Sanader uplaćivala na račun Petre i Brune Sanader od dana kada su se rodile, onda ne bi bilo razloga da taj novac bude neprijavljen u imovinskoj kartici.

Iako je USKOK Sanaderima blokirao velik dio onog što posjeduju, ipak ih nije ostavio bez svega. Pod blokadom nisu trećina kuće u Kozarčevoj, jedan stan u Splitu te automobili jer USKOK smatra da je riječ o imovini koja je stečena na zakonit način pa zato nisu ni tražili da im se oduzme.

Komentara 29

IZ
Intruder_ZD
12:48 28.02.2014.

Jednom davno sam rekao da mi je Ive totalno mutan i sumnjiv a par zaluđenih HDZ-ovaca me tijelo tući :/ Vikali ne diraj Ivu, oči ti vadimo za njega! Isti predosječaj imam i za ovog Karamarka! Samo da me agresivciivci iz HDZ-a opet ne napadnu :((

GO
golub
13:11 28.02.2014.

Dok je Sanader vladao cijela obitelj postala je toliko bogata da niti sami ne znaju što sve imaju i koliko deviznih računa po svijetu imaju otvorenih.

BA
balic
12:37 28.02.2014.

Kako doslo tako oslo lpovcino nezasitna.. i trecina je za takve previse..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije