Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera Fimi media

Sanaderov spin doktor R. Maček sada je svjedočio protiv njega

\'unu . .zagreb. . . 22.04.2009. ratko macek u setnji po preobrazenskoj ul. i cvjetnom (preradovicevom) trgu Photo: Boris Scitar/Vecernji list\'
Boris Ščitar/PIXSELL
Autor
Ivanka Toma
30.03.2011.
u 10:30

Maček, ali i ministar branitelja Tomislav Ivić, ispitani su o preuzimanju medija prije izbora 2007. novcem iz crnog fonda

Ratko Maček, bivši glasnogovornik Vlade, svjedočio je protiv svoga nekadašnjeg šefa Ive Sanadera.

Maček je dao iskaz USKOK-u prije dva tjedna, i to u sklopu istrage koja se vodi protiv bivšeg premijera Sanadera i ostalih u aferi Fimi media, odnosno organiziranom izvlačenju novca iz državnih tvrtki i ministarstava.

Maček nam je potvrdio da je razgovarao s istražiteljima vezano uz ovaj slučaj, no pozvao se na obvezu čuvanja u tajnosti svega što su ga u USKOK-u pitali i što im je odgovorio. No, bivši Sanaderov glasnogovornik naglasio je da su neki mediji netočno naveli kako je svjedok-pokajnik, jer to implicira da bi se i protiv njega vodio kakav postupak.

Ispitivanje bivšeg glasnogovornika Vlade bilo je očekivano s obzirom na navode Mladena Barišića, bivšeg šefa Carine i HDZ-ova rizničara, koji je govorio da su se uoči izbora 2007. godine kupovali mediji sredstvima iz crnog fonda HDZ-a, te kao glavnog za te medijske operacije naveo upravo Mačeka.

Podsjetimo, Barišić je ispričao da se 300.000 eura izdvojilo za Osječku televiziju koja je HDZ-u u to vrijeme bila iznimno važna jer je jedina na lokalnoj razini oponirala Slavonskoj televiziji, koja je tada bila pod utjecajem Branimira Glavaša. Navodno je o tome ispitan i ministar branitelja Tomislav Ivić, koji je kao šef Županijskog odbora HDZ-a Osječko-baranjske županije sudjelovao u akciji osnivanja, a onda i spašavanja Osječke televizije od dugova.

U to vrijeme, zbog kampanje u kojoj se HDZ, kako se kasnije pokazalo, svim sredstvima borio za glasove desnice (USKOK je utvrdio i to da se Thompsonu masno platilo samo da ne pjeva za HSP), pa se za 415.000 eura kupio Hrvatski list.

Barišić je u svom iskazu USKOK-ovim tužiteljima rekao da je za kupnju ovog glasila također glavni bio Maček. No, sredinom prosinca prošle godine, kada je Večernji list otkrio ovu aferu, bivši je Sanaderov glasnogovornik izjavljivao da Barišić bezočno laže.

– S osječkom televizijom nisam imao baš nikakve veze, a s Hrvatskim listom imam utoliko što sam, kada su se te novine prodavale, povezao odvjetnika i Ivicu Marijačića – rekao je prije tri i pol mjeseca Maček. Tada se otkrilo i da je postojao dogovor s gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem o televiziji Z1 da on i HDZ po pola dijele upravljačka prava.

O R. Mačeku posljednjih se dana špekulira kao potencijalnom kupcu Radija 101, no on to opovrgava.

Komentara 33

MI
miso
10:38 30.03.2011.

Narod odavno misli da su kradljivac i držači ljestvi isti. Sanader, Maček, J.Kosor... su jednako krivi.

MI
miso
10:44 30.03.2011.

O političkoj odgovornosti bi se radili kad bi oni radili loše u dobroj vjeri. Ovo je lopovluk, i nema nikakve veze s političkom odgovornosti, tek da su politiku koristili kao sredstvo za provođenje krađe (toliko o Jadranki i HDZ-u).

OB
-obrisani-
10:38 30.03.2011.

I nasa Suzana i dalje sjedi na Markovom Trgu i vodi ovu gangstersku vladu kao da se nista nije dogodilo. Sabor,....je i dalje nas Sabor kao da se to njih nista ne tice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije