Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sanader zatražio da mu isplaćuju saborsku plaću

Zakon omogućuje da državni dužnosnik koji je u bijegu od hrvatskih zakona i dalje prima punu plaću
17. lipnja 2011. u 00:16 85 komentara 1 prikaza
sanader, sabor, flaster (1)
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

Iz saborskog ureda za odnose s javnošću potvrdili su da je zastupnik Ivo Sanader zatražio da mu se počne isplaćivati zastupnička plaća. Inače, Sander je lani u listopadu odmrznuo svoj mandat ali je kazao kako ne želi primati plaću. Tada je isticao kako ima druge izvore prihoda. U pogledu zahtjeva za početkom isplate plaće zapreke nema jer je njegov zahtjev utemeljen na zakonu. Naime, to zastupničko pravo može koristiti s obzirom na to da nije pravomoćno osuđen.

Na sličan način plaću je primao i Branimir Glavaš, iako je bio u bijegu i za njim je bila raspisana međunarodna tjeralica. Sanader će tako, prema Zakonu o pravima dužnosnika, primati zastupničku plaću do isteka mandata ovog saziva Sabora te još šest mjeseci nakon toga punu plaću i šest mjeseci pola plaće - kao i svi ostali dužnosnici.

Na Sanaderov je zahtjev, putem svoje stranice na društvenoj mreži Facebook, upozorio šef laburista Dragutin Lesar navodeći kako je "još prije šest mjeseci u otvorenom pismu Vladi upozorio na apsurd da državni dužnosnik koji je u bijegu pred pravosuđem ima pravo na punu plaću".

Zahtjev Ive Sanadera da mu se ponov

Zahtjev Ive Sanadera da mu se ponovno isplaćuje saborska plaća od nekih 16 tisuća kuna razljutila je neke saborske zastupnike. Za laburistu Dragutina Lesara to je skandalozno te je podsjetio kako je još prije šest mjeseci u pismu koje je poslao premijerki Kosor tražio hitne izmjene propisa.

- Ako radnik završi u pritvoru ili istražnom zatvoru poslodavac mu ima pravo dati otkaz, a o plaći se ne može ni razgovarati. Naime,

istog trenutka poslodavac radniku uskraćuje pravo na plaću i nema obveze osim plaćanja doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje na minimalnu osnovicu koja je propisana zakonom. Također za državne službenike propisano je da u tom slučaju slijedi suspenzija iz službe i pravo na 60 posto plaće, a ako uzdržava člana obitelji 80 posto. Smatram da će prema zakonu Sanader dobiti i

plaću i zastupnički paušal i nakanadu za odvojeni život- ogorčen je Lesar koji je uvjeren kako Sanader nema pravo na zaostatke plaće jer je se dragovoljno odrekao. . 

Za šefa Kluba zastupnika HDZ-a Andriju Hebranga Sanaderov zahtjev za plaću je utemeljen na postojećem zakonu.

- Nitko nije kriv dok nije pravomoćno osuđen i ima pravo na plaću. što se tiće djelovanje tog zahtjeva retroaktivno to ostavljam pitanja je li to opravdano, to moraju odgovoriti pravnici- kaže Hebrang. Na pitanje postoji li dogovor između Sanadera i HDZ-a da on zamrzne svoj mandata Hebrang je poručio kako zadnji dogovor njegove stranke sa Sanaderom star nekoliko godina. (pmž/VLM)

A1
BRZINA JE VRLINA
3 razloga zašto je 5G tehnologija bitna za budućnost gaminga
  • xyzeeee:

    pa ovo je da pukneš od smijeha bolje rečeno od muke .Lijepo su oni sebi izglasali zakone ne radiš a novac dolazi On kao da je na godišnjem ili na bolovanju a ne u zatvoru.Na kraju če se izvući Još ... prikaži još! će mu država platit oštetu zbog klevete

  • jurasatelit:

    Neznam samo kako i ti novinari hoće đubre stavljati na svoje stranice,taj nije zaslužio da se stavi ni na WC papir ,a boga mi i puno njemu sličnih....

  • -obrisani-:

    Ipak je on školovan u sjemeništu u katoličkom duhu, nije on odgojen kao komunisti