Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA VIDJELO ISPLIVALE NAPETOSTI MEĐU MINISTRIMA U VLADI

Sanader zasad pomirio Šukera i Polančeca

13.12.2008.
u 20:25

Neugodna scena teško da se mogla zadržati u tajnosti. Pred petnaestak članova Ekonomskog vijeća na potpredsjednika Vlade Damira Polančeca prvo se obrušio ministar Šuker, a potom ga je pred svima poklopio još i premijer. Kad je, naime, potpredsjednik za gospodarstvo dobio riječ i izašao s idejama o alternativnim mogućnostima financiranja proračuna, premijer Sanader mu je pred svima odbrusio: – To nije tvoj posao!

Za poslodavaca i ekonomske stručnjake okupljene u Vijeću bila je to javna potvrda nečega što se otprije prešutno zna.

Potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo nije uključen u rasprave o makroekonomskim temama. Iako bi njegova službena funkcija sugerirala drugačije, Polančec je u prvom redu resorni ministar zadužen za realni sektor i privatizacije. Potpredsjednik je po funkciji, no ne u smislu takva hijerarhijskog položaja s kojega bi mogao koordinirati druge gospodarske resore.

Poslodavci zabrinuti
U takvoj konstelaciji odnosa dogodilo se da je potpredsjednik zadužen za gospodarstvo dobio na uvid predloženi proračun za iduću godinu kad i ostali članovi Ekonomskog vijeća. Dok za većinu u Vladi u tome nema ništa problematičnog, u Vijeću je ta činjenica izazvala dodatnu zabrinutost.

Članovi Vijeća koji su željeli ostati anonimni, kažu da su loši odnosi između potpredsjednika Vlade Polančeca i ministra financija Šukera došli u takvu fazu da već ugrožavaju funkcioniranje Vlade.

– Premijer Sanader morat će smijeniti nekoga od njih. Ako potpredsjednik Vlade za gospodarstvo i ministar financija međusobno ne funkcioniraju, to se na neki način mora razriješiti. Polančec je formalno nadređen Šukeru, no zna se da glavnu riječ u pravilu imaju ministri financija. Najbolje je to bilo riješeno u bivšoj HDZ-ovoj vladi, kad je potpredsjednik za gospodarstvo ujedno bio i ministar financija – kaže Večernjakov sugovornik iz Hrvatske udruge poslodavaca.

Najgore vrijeme za HDZ
Odnosi u Vladi što su se iskristalizirali oko donošenja proračuna za iduću godinu potaknuli su različita nagađanja o mogućim kadrovskim promjenama, pa i o Polančecovu padu. Za Sanadera su takva nagađanja došla u najgore moguće vrijeme – dok je na službenom putu u SAD-u, nedugo nakon što je u Vladu morao uzeti nestranačke ministre, neposredno nakon što je morao osnovati Ekonomsko vijeće i uoči velike ekonomske neizvjesnosti što se vezuje za iduću godinu.

Što se još nakon toga odigralo između njega i potpredsjednika Polančeca vjerojatno će ostati tajna. No, iz današnjih reakcija iz Vlade moglo se zaključiti tek da svi ostaju u sedlu, da će se prijeći preko međusobnih svađa i uvreda te da Sanader neće dopustiti da napeti odnosi eskaliraju. Normalno je da usred proračunske rasprave dolazi do sukoba, rečeno nam je u HDZ-ovu vrhu, a potenciranjem tih svađa želi se samo postići unutarstranački raskol...

– Odnos između Damira Polančeca i mene je korektan. Nekima se ne sviđa što se dogodilo s proračunom pa sad traže druge teme – izjavio je ministar financija Ivan Šuker.

Vikend donio mir
Cijelu je situaciju u sličnom tonu komentirao i Polančec.

– Svu svoju energiju ulažem u završetak pregovora s MOL-om o izdvajanju plinskog biznisa i novom dioničkom ugovoru, kao i u završetak pregovora s Europskom komisijom koji “život znače” za brodogradnju. Takvim se temama bavim, a o padu ne razmišljam. Zadnji sam put pao prošli tjedan na nogometu, a na tome će i ostati – izjavio je danas za Večernji list Damir Polančec.

Do prije neki dan u političkim se kuloarima moglo čuti kako će premijer zasad ostaviti sve kako jest, a nakon što bude donesen proračun, nakon božićnog time-outa, možda krene u rekonstrukciju Vlade kao što je to učinio u pravosudno-policijskim resorima. Od tri scenarija što su se u tom kontekstu nametala kao moguća, sada se čini najizglednijim – da ipak neće biti nikakvih promjena.


Polančecu poziv iz New Yorka

Premijer Sanader danas je iz New Yorka nazvao potpredsjednika Vlade Polančeca, doznaje se iz izvora bliskih Vladi, a što se također tumači kao dokaz da nema govora o Polančecovu padu. – Kad se vodi rasprava o proračunu, članovi Vlade nastupaju s različitim, pa i suprotstavljenim argumentima, ali to ne znači da je posrijedi politički razdor, niti da su to 
sukobi na osobnoj 
razini – kazao je danas glasnogovornik Vlade Zlatko Mehun.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije