Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Sanader u Tel Avivu: Odnosi Hrvatske i Izraela 'na vrhuncu'

Hrvatski premijer s izraelskom ministricom vanjskih poslova Tzipi Livni
Foto: Reuters
28.10.2008.
u 18:23

Hrvatski premijer Ivo Sanader ocijenio je u utorak, nakon sudjelovanja na međunarodnoj konferenciji "Novi svijet, novi mir" u Tel Avivu, da su odnosi Hrvatske i Izraela "na vrhuncu", izuzetno dobri i prijateljski.

- Mogu reći da su na vrhuncu, a postoji i prostor da se unaprijedi i gospodarska suradnja, iako velik broj izraelskih investitora ulaže u Hrvatsku. Isto tako treba treba unaprijediti i znanstvenu i kulturnu suradnju - rekao je Sanader.

- Siguran sam da je ono što najviše utječe na naše odnose poznavanje dviju zemalja. Hrvati i Izraelci sve više upoznaju jedni drugi, mnogi Hrvati idu na hodočašća u Svetu Zemlju, mnogi Izraelci dolaze na Jadran i mislim da je to pravi put da se ovo prijateljstvo koje postoji na političkoj razini još više učvrsti - dodao je predsjednik hrvatske Vlade.

Sanader je uz izraelskog predsjednika Shimona Peresa bio u utorak ujutro glavni govornik na konferenciji kojom se obilježava deseta godišnjica Peresova centra za mir, a na kojoj sudjeluju brojni svjetski političari, gospodarstvenici, umjetnici i sportaši.

U svom je govoru naglasio da je u Hrvatskoj danas stabilna demokracija s rastućom ekonomijom i da "smo nakon samo jednog desetljeća uspjeli pretvoriti Hrvatsku od primateljice pomoći do zemlje koja pridonosi sigurnosti u svijetu".

Sanader je prije početka konferencije s Peresom razgovarao o stanju na Bliskom istoku i nastojanjima da se u što skorije vrijeme dođe do trajnog mira u regiji.

Sanader bi se tijekom dana trebao sastati s visokim izraelskim političarima, premijerom u odlasku Ehudom Olmertom, potpredsjednicom vlade i ministricom vanjskih poslova Tzipi Livni, te gradonačelnikom Jeruzalema Urijem Lupolianskim. Sanader će dobiti i odlikovanje "Najviši viteški red Jeruzalema".

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije