Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bogatstvo

Sanader u slikama ima milijun eura, na stranim računima 1,5

'27.10.2010., Zagreb -   Hrvatski Sabor, sjednica i izgasavanje povjerenja Hrvatskoj Vladi. Ivo sanader u saborskoj klupi. Photo: Robert Anic/PIXSELL'
Foto: 'Robert Anic/PIXSELL'
1/4
08.01.2011.
u 12:00

Zagrebački Županijski sud još nije odlučio o žalbama zbog oduzimanja umjetnina Sanaderu

Da umjetnička zbirka bivšeg premijera Ive Sanadera, neslužbeno doznajemo, vrijedi oko milijun eura, prvi je, na zahtjev USKOK-a, procijenio Igor Zidić, predsjednik Matice hrvatske, povjesničar umjetnosti i dugogodišnji ravnatelj Moderne galerije.

Snimljeno i popisano

Podsjetimo, tijekom pretresa Sanaderova doma u Kozarčevoj ulici, istražitelji su prvo popisali i fotografirali umjetnine, nakon čega je obavljena preliminarna procjena njihove vrijednosti. USKOK je zatim počeo s privremenim oduzimanjem umjetnina bivšem premijeru, osumnjičenom u aferi Fimi media za izvlačenje 44 milijuna kuna iz državnih poduzeća, ministarstava i agencija pod krinkom marketinških poslova, čime mu je, prema tvrdnjama USKOK-a, pripala protupravna korist od najmanje 28 milijuna kuna.

Istražitelji su, naime, sumnjali da je dio umjetnina bivši čelnik Vlade i HDZ-a stekao prljavim novcem te je od zagrebačkog Županijskog suda zatraženo blokiranje kolekcije kao osiguranje naplate štete dokaže li se Sanaderu pravomoćno da se okoristio državnim novcem isisanim preko marketinške agencije Nevenke Jurak. Policija i USKOK u dva su navrata iz Kozarčeve odnosili stotinjak djela iz Sanaderove kolekcije te ih na kraju pohranili u deponiju Muzeja suvremene umjetnosti u Novom Zagrebu. Od tada se, koliko je poznato, s umjetninama bivšeg premijera ništa nije događalo. Autentičnost zbirke, neslužbeno doznajemo, još nije utvrđena, a to će se morati obaviti u nastavku kaznenog procesa protiv bivšeg premijera, kako bi se zapravo i potvrdila njezina stvarna vrijednost. Za sada sud još nije ni odlučio o žalbama Sanaderovih odvjetnika na oduzete vrijednosti.

Vrijeme stjecanja zbirke

Iako se po kuloarima već šuška da će Igor Zidić u daljnjem tijeku postupka procjenjivati autentičnost Sanaderovih umjetnina, on tvrdi da o svom angažmanu zasad ne može govoriti.

– Još nisam imao nikakvih kontakata s USKOK-om u vezi s tim. Cijela ta priča nije tako jednostavna jer se prvo treba utvrditi razdoblje stjecanja umjetnina – kazao je Igor Zidić. Drugim riječima, mora se precizno utvrditi koje je Sanader umjetnine stekao u inkriminirano vrijeme, ali i na koji način. Poznato je već da je bivši premijer neke od umjetničkih predmeta dobio tijekom svog mandata na dar, a prema procjenama istražitelja, oko 10,3 mil. kuna izvučenih preko Fimi medije pohranio je na računima u inozemstvu.

Mladen Barišić, bivši šef Carine i rizničar HDZ-a, tijekom svojih opsežnih kazivanja u USKOK-u istaknuo je, među ostalim, da je prema Sanaderovu nalogu obilazio određene galerije u potrazi za umjetninama koje je za njega poslije kupovao.

Ključne riječi

Komentara 118

PI
pipnicar
16:56 08.01.2011.

ova kamenjarka pise da drivo ima 2 miliona eura. Ona trojica iz Rovigna sto prodaju duvan imaju 500 miliona eura pa se niko ne uzbudzuje, he he.

MM
Mladen Miletić
12:56 08.01.2011.

Rercimo i da je to istina što je svakome koji se služi vlastitim mozgom jasno o čemu se radi kad; vrh vrha sređiva dno dna do bezdana ! I da je istina kada je on jedan toliko uspio nitko nijeije znao vidio čak i oni koji su kud Sanader tu i ja... Ako pogledamo da ih ima mnogo tisuča i da je svaki se pomogao dijelom kao što se priča za Dr. sanadera onda se da proračunati koliko su i ostali ne zaostali maznuli . Zna se nepriča se...

Avatar ivek
ivek
17:22 08.01.2011.

aj me,, zasto kradu postenog covika... sanader nema mira ni u zatvoru,,. triba covika pustit da dokaze dije sta dobia,( ukra )

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije