Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TOPNIČKI DENVNICI

Sanader u New Yorku odgovara Brammertzu

Autori: Nikola Sever Šeni, Davor Ivanković, Mladenka Šarić
29.05.2009.
u 19:16

Hrvatski premijer Ivo Sanader prvi će se put pojaviti na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a tijekom podnošenja izvješća o suradnji RH s Haagom, koja će biti održana idućeg četvrtka u New Yorku. Razlog u nas nenajavljena odlaska premijera u New York sigurno se nalazi u samoj temi sjednice VS UN-a – Serge Brammertz, glavni tužitelj Haaškog suda, upravo će u četvrtak pročitati svoj novi izvještaj o (ne)suradnji Hrvatske s Haaškim sudom. Hrvatska je strana, nakon nedavnog boravka Brammertza u RH, doznala da bi sadržaj izvješća mogao biti negativan, što bi odmah zahtijevalo i intervenciju RH u Vijeću sigurnosti.

Premijerova turneja
Sanader u stvari poduzima cijelu diplomatsku turneju. U ponedjeljak se nalazi s europovjerenikom Ollijem Rehnom, u utorak se u SAD-u nalazi s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-Moonom, a u srijedu s predsjednikom Haaškog suda Patrickom L. Robinsonom, ali i s tužiteljem Brammertzom. Izvješće glavnog tužitelja do četvrtka ostaje tajnom za sve osim za države članice Vijeća sigurnosti. Dakle, Hrvatska će, kao nestalna članica Vijeća, u ponedjeljak imati u rukama tajno izvješće. Sanader će imati tri dana vremena lobirati i diplomatski reagirati na ton, očekuje se negativnog, Brammertzova izvješća.

Za pretpostaviti je da će, s obzirom na to da je još jednom “ostao” bez tzv. topničkih dnevnika, preko kojih želi osuditi generala Antu Gotovinu, Brammertz još jednom optužiti RH za “nesuradnju”. Hrvatska, pak, ne pristaje na takvu ocjenu jer nije istinita. RH već godinu dana istražuje nestanak dnevnika i o tome izvještava Sud.

Oznaka tajnosti
U povodu zadnjeg izvješća RH Haagu i tužitelju, od 29. travnja, izbio je skandal u RH, kada je Jutarnji list, pozivajući se na izvješće RH Haagu, objavio da je “dio topničkih dnevnika odnio Ante Gotovina, a da je ostatak spaljen ili ukraden”. Na tu je tvrdnju odmah reagirao Gotovinin branitelj Luka Mišetić, koji tvrdi da je JL donio izmišljen tekst s ciljem da ponovno okrivi Gotovinu, dovede njegove svjedoke u nedoumicu. Mišetić zna pravi tekst izvješća Vlade pa “jamči da je JL sve izmislio”. – Ako novinar Malić i JL ne objave ispravak, podnosimo tužbu pred sudom u Zagrebu, a u ponedjeljak od Haaškog suda tražimo da skine oznaku tajnosti s izvješća Vlade RH pa neka hrvatska javnost vidi pravu istinu – kaže Mišetić.

– Izvješće koje smo poslali u Haag ne možemo komentirati jer je ono tajno – kaže potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor. Ipak, ministar pravosuđa Ivan Šimonović potvrdio je da “citati objavljeni u jednim dnevnim novinama nisu iz izvješća”.

– Nijedna osoba koja je otuđila dokumente, ali ni tužitelj Brammertz, od Hrvatske ne smije raditi taoca. Od Haaškog suda ćemo tražiti da se izjasne ispunjava li RH svoje obveze, kaže Šimonović.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije