Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Umjetnine

Sanader tvrdi da su slike darivali dužnosnici i stranački prijatelji

sanader (1)
Foto: Željko Lukunić/Pixsell
1/3
03.01.2011.
u 08:00

Ako bivši premijer pobroji tko mu je nosio umjetnine, bit će zanimljivo vidjeti ima li tragova kupnje koje bi morali pratiti i certifikati o prodaji

Je li bogata zbirka umjetnina koju je krio dom Ive Sanadera u Kozarčevoj ulici u Zagrebu dijelom nastala i tako što su mu stranački i državni dužnosnici i prijatelji darivali vrijedne slike i druge umjetnine?

Možda i 400 djela

Upravo tako tvrdi bivši premijer i šef HDZ-a, doznaje se iz njemu bliskih krugova, a i poznavatelji političke scene u Hrvatskoj tvrde kako je takvo darivanje bilo i inače uobičajeno. Ivo Sanader bio je šest godina premijer i vremena je bilo dovoljno za mnoge koji su možda htjeli za svoj dar osigurati neko uzdarje. Međutim, ako Sanader zaista dođe u priliku pobrojiti tko mu je sve i u kojoj prilici darovao sliku, moglo bi to izazvati potrese ne samo na kolekcionarskom tržištu nego i na političkoj sceni, a bit će zanimljivo vidjeti i ima li tragova kupnje vrijednih umjetnina koje bi na njihovu putu uvijek morali pratiti i certifikati o promjeni vlasnika. Iz umjetničkih krugova Večernji je list doznao da je zidove doma obitelji Sanader krasilo pet slika Vlahe Bukovca, procijenjenih na 210 tisuća eura. Ukupno se zbirka sastojala od najmanje 300, možda čak i 400 umjetnina. Ako je zaista dobivao tako vrijedne darove, Sanader ih je morao prijaviti i povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa jer stoje više od 500 kuna.

Iako je to minorno u odnosu na druge sumnje, i ovdje bi zapravo mogla biti riječ o rupi u zakonu. Jer, iz Sanaderovih krugova tvrdi se da su ti darovi bili namijenjeni obitelji pa se darivanje seli iz javne u privatnu sferu, gdje ograničenja za vrijednost dara nema. Međutim, privatno darivanje stranačkom šefu ili – još teže – predsjedniku Vlade ipak zvuči krajnje neuvjerljivo.

Nova sutkinja

Glasnogovornica tužiteljstva u Salzburgu Barbara Feichtinger procjenjuje kako bi Sanader mogao biti ponovno ispitan prije 27. siječnja, dokad mu je određen pritvor. Do tada bi slučaj trebala preuzeti sutkinja kojoj je i bio dodijeljen, ali je zbog bolesti predmet vodila mlada C. Habringer. Sanader je tražio vremena da prouči dokumente.

Komentara 67

MM
Mladen Miletić
17:08 09.01.2011.

Međutim, privatno darivanje stranačkom šefu ili – još teže – predsjedniku Vlade ipak zvuči krajnje neuvjerljivo. Ali nije ništa suprotno ni dokazivo...

ŠE
šestnapet
10:38 03.01.2011.

NAJGORE JE BITI LOPOV U ODIJELU I KRAVATI ivo ivo pa nemoj lagat neces se samo tako izuci sto nisi probao na cigana se izvuci reci da su ti cigani poklonili slike kako se nisi toga sjetio sad imas vremenaimas vremena pa razmisli sto ti se isplati lagat a sto ces priznat

AU
austria
09:15 03.01.2011.

Jaco, kaj se čeka? Ima još dosta mjesta u Remetincu. Izbori su uskoro, pa čisti svoje smeće koji si postavila u HAC.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije