Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sud pod opsadom

Sanader sjeda na optuženičku klupu bez podrške obitelji

sanader (1)
Foto: Robert Anić/Pixsell
1/5
27.10.2011.
u 23:30

Suđenje Sanaderu za zloporabu “tešku” 3,6 mil. kuna te ratno profiterstvo pratit će i petero građana, uglavnom studenata i umirovljenika

Najveći sud u zemlji, Županijski sud u Zagrebu od ranog jutra u petak bit će pod pravom medijskom opsadom jer će u velikoj sudnici na optuženičku klupu sutra točno u 9.30 sati sjesti nekad najmoćniji čovjek ove zemlje. On je Ivo Sanader, bivši je premijer i bivši predsjednik HDZ-a, stranke koja se suočava s ozbiljnim sumnjama da je ogrezla u korupciju. I dok HDZ predvođen Jadrankom Kosorom brine svoje brige, Sanaderova briga bit će kako se obraniti od prve optužnice koju je protiv njega podnio USKOK, one u slučaju Hypo, u kojoj ga se tereti za zloporabu položaja i ovlasti "tešku" 3,6 milijuna kuna te ratno profiterstvo.

Neviđeno zanimanje

Prvo pojavljivanje nekadašnjeg premijera u velikoj sudnici zagrebačkog Županijskog suda budno će pratiti čak 41 medijska kuća. Prema podacima sa suda, upravo ih je toliko, među kojima su i medijske kuće gotovo svih zemalja u okruženju – Austrije, BiH i Srbije – poslalo zahtjev za akreditiranje gotovo 200 novinara. Suđenje Sanaderu zanima i svjetske medije pa su tako akreditacije zatražili i novinari BBC-a, Al Jazeere, kineske agencije Xinhue, Reutersa, AP-a... O kolikom je zanimanju riječ, najbolje pokazuje podatak da je takva "pomama" za nazočnošću nekom suđenju među novinarima vladala samo tijekom suđenja optuženima za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića, kada je također bilo akreditirano 40-ak novinskih kuća. Za suđenje Sanaderu zainteresirani su i obični građani, pa je njih petero, uglavnom studenata i umirovljenika, zatražilo da im se omogući praćenje suđenja. Osim njih, takvo je dopuštenje zatražio i Građanski odbor za ljudska prava, čiji su predstavnici i prije znali sjediti na medijski eksponiranim suđenjima, osobito onima koja su se bavila ratnim zločinima.

>>Raspored u sudnici

Kad je pak riječ o Sanaderovim najmilijima, supruzi i kćerima, one, koliko je sada poznato, nisu tražile odobrenje da nazoče suđenju jer su vjerojatno procijenile da im je nabolje izbjeći cijelu tu medijsku strku. Dopuštenje za praćenje suđenja za sada nisu tražili ni Sanaderovi najvjerniji prijatelji – Jerko Rošin, Mario Zubović i Luka Bebić – koji su svojom imovinom bili spremni jamčiti za njegovo puštanje iz pritvora, koji mu je određen i nedavno produljen u slučaju Fimi medije.

Ivo Sanader u sudnicu će, praćen bljeskovima fotoaparata, ući malo prije 9.30 sati te će sjesti ispred tročlanog sudskog vijeća kojim će predsjedati Ivan Turudić. Taj je sudac poznat po tome da u svojoj sudnici ne tolerira nikakve ispade, upadice ni bahaćenja, što su na svojoj koži osjetili mnogi, od Hrvoja Petrača do Damira Polančeca, a "društvo" u sudskom vijeću pravit će mu sutkinje Ivana Kršul i Dušanka Zastavniković Duplančić.

Lisice na rukama

Prva je do sada sudila u nekoliko velikih i zahtjevnih procesa, među kojima je i onaj za ubojstvo Pukanića i Franjića, dok druga ulazi u red najuvažavanijih sudaca zagrebačkog Županijskog suda. Kada Sanader izađe pred vijeće, bit će u pratnji barem dvojice pravosudnih policajca, koji će uz njega sjediti tijekom cijelog suđenja. Može se očekivati da će Sanader, sukladno praksi koja je do sada vladala u pritvorskim predmetima, u sudnicu ući s lisičinama na rukama. Nakon što mu budu skinute te nakon što sudac Turudić označi početak suđenja, Sanadera će pitati za osobne podatke, koji uključuju i podatke o primanjima, imovini, plaći... Nema sumnje da će okupljene u sudnici ti podaci zanimati više od onoga za što se Sanader tereti. Jer o slučaju Hypo, preko svojih odvjetnika, u više je navrata već sve rekao. Zanijekao je da je Hrvatskoj pričinio štetu, zanijekao je da je ratni profiter, kazao je da je branio Hrvatsku, pohvalio se činom pukovnika... Sve to, bez sumnje, Sanader će tijekom suđenja još jednom ponoviti. Koliko će mu to pomoći, vidjet će se na kraju postupka, kada vijeće suca Turudića objavi nepravomoćnu presudu.

Komentara 65

SB
sbb
23:39 27.10.2011.

J**e mi se za ovo sudenje i za medijsku hajku oko iste. Sto niste stvarali istu j****u hajku dok se je sudilo nasim generalima???

KT
Karika Tura
00:09 28.10.2011.

Najstrašnija je spoznaja da naše pravosuđe diže optužnice na temelju iskaza a bez dokaza. Inače, u cijeloj toj priči ja jedino ne razumijem Jadranku Kosor. S koliko se ta mozga rodila?

BH
bhorvat
00:44 28.10.2011.

Otišel nam je HDZ i ostavio mine ko četnici po Vukovaru ha ha ha ha ha ha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije