Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sanader sjeda na optuženičku klupu bez podrške obitelji

Suđenje Sanaderu za zloporabu “tešku” 3,6 mil. kuna te ratno profiterstvo pratit će i petero građana, uglavnom studenata i umirovljenika
27. listopada 2011. u 23:30 65 komentara 7 prikaza
sanader (1)
Foto: Robert Anić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/5

Najveći sud u zemlji, Županijski sud u Zagrebu od ranog jutra u petak bit će pod pravom medijskom opsadom jer će u velikoj sudnici na optuženičku klupu sutra točno u 9.30 sati sjesti nekad najmoćniji čovjek ove zemlje. On je Ivo Sanader, bivši je premijer i bivši predsjednik HDZ-a, stranke koja se suočava s ozbiljnim sumnjama da je ogrezla u korupciju. I dok HDZ predvođen Jadrankom Kosorom brine svoje brige, Sanaderova briga bit će kako se obraniti od prve optužnice koju je protiv njega podnio USKOK, one u slučaju Hypo, u kojoj ga se tereti za zloporabu položaja i ovlasti "tešku" 3,6 milijuna kuna te ratno profiterstvo.

Neviđeno zanimanje

Prvo pojavljivanje nekadašnjeg premijera u velikoj sudnici zagrebačkog Županijskog suda budno će pratiti čak 41 medijska kuća. Prema podacima sa suda, upravo ih je toliko, među kojima su i medijske kuće gotovo svih zemalja u okruženju – Austrije, BiH i Srbije – poslalo zahtjev za akreditiranje gotovo 200 novinara. Suđenje Sanaderu zanima i svjetske medije pa su tako akreditacije zatražili i novinari BBC-a, Al Jazeere, kineske agencije Xinhue, Reutersa, AP-a... O kolikom je zanimanju riječ, najbolje pokazuje podatak da je takva "pomama" za nazočnošću nekom suđenju među novinarima vladala samo tijekom suđenja optuženima za ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića, kada je također bilo akreditirano 40-ak novinskih kuća. Za suđenje Sanaderu zainteresirani su i obični građani, pa je njih petero, uglavnom studenata i umirovljenika, zatražilo da im se omogući praćenje suđenja. Osim njih, takvo je dopuštenje zatražio i Građanski odbor za ljudska prava, čiji su predstavnici i prije znali sjediti na medijski eksponiranim suđenjima, osobito onima koja su se bavila ratnim zločinima.

>>Raspored u sudnici

Kad je pak riječ o Sanaderovim najmilijima, supruzi i kćerima, one, koliko je sada poznato, nisu tražile odobrenje da nazoče suđenju jer su vjerojatno procijenile da im je nabolje izbjeći cijelu tu medijsku strku. Dopuštenje za praćenje suđenja za sada nisu tražili ni Sanaderovi najvjerniji prijatelji – Jerko Rošin, Mario Zubović i Luka Bebić – koji su svojom imovinom bili spremni jamčiti za njegovo puštanje iz pritvora, koji mu je određen i nedavno produljen u slučaju Fimi medije.

Ivo Sanader u sudnicu će, praćen bljeskovima fotoaparata, ući malo prije 9.30 sati te će sjesti ispred tročlanog sudskog vijeća kojim će predsjedati Ivan Turudić. Taj je sudac poznat po tome da u svojoj sudnici ne tolerira nikakve ispade, upadice ni bahaćenja, što su na svojoj koži osjetili mnogi, od Hrvoja Petrača do Damira Polančeca, a "društvo" u sudskom vijeću pravit će mu sutkinje Ivana Kršul i Dušanka Zastavniković Duplančić.

Lisice na rukama

Prva je do sada sudila u nekoliko velikih i zahtjevnih procesa, među kojima je i onaj za ubojstvo Pukanića i Franjića, dok druga ulazi u red najuvažavanijih sudaca zagrebačkog Županijskog suda. Kada Sanader izađe pred vijeće, bit će u pratnji barem dvojice pravosudnih policajca, koji će uz njega sjediti tijekom cijelog suđenja. Može se očekivati da će Sanader, sukladno praksi koja je do sada vladala u pritvorskim predmetima, u sudnicu ući s lisičinama na rukama. Nakon što mu budu skinute te nakon što sudac Turudić označi početak suđenja, Sanadera će pitati za osobne podatke, koji uključuju i podatke o primanjima, imovini, plaći... Nema sumnje da će okupljene u sudnici ti podaci zanimati više od onoga za što se Sanader tereti. Jer o slučaju Hypo, preko svojih odvjetnika, u više je navrata već sve rekao. Zanijekao je da je Hrvatskoj pričinio štetu, zanijekao je da je ratni profiter, kazao je da je branio Hrvatsku, pohvalio se činom pukovnika... Sve to, bez sumnje, Sanader će tijekom suđenja još jednom ponoviti. Koliko će mu to pomoći, vidjet će se na kraju postupka, kada vijeće suca Turudića objavi nepravomoćnu presudu.

Pravna bitka Tamara Laptoš jedna

Pravna bitka

Tamara Laptoš jedna je od zamjenica ravnatelja USKOK-a koja se specijalizirala za velike predmete u kojima su optuženi nekad ugledni političari, poduzetnici... Njezin rad prepoznat je i izvan zemlje, pa je nedavno dobila nagradu za tužitelja godine koju joj je dodijelila Međunarodna udruga tužitelja. U sudnici će pravnu bitku voditi sa Sanaderovim braniteljskim timom u kojem su Čedo Prodanović, nekad i sam tužitelj, Jadranka Sloković, odvjetnica s najboljim skorom u Haagu, te Goran Suić.

Hrvatski ratni brod nove generacije
STOŽERNI BROD HRM-a
Ekskluzivno: Kako će izgledati hrvatski ratni brod nove generacije
Rovinj: U Grand Park Hotelu održan 8. Susret guvernera i bankara
ZA OSNOVNE I SREDNJE ŠKOLE
HUB otvorio natječaj za programe financijske pismenosti: Nagrade do 10.000 kuna
  • sbb:

    J**e mi se za ovo sudenje i za medijsku hajku oko iste. Sto niste stvarali istu j****u hajku dok se je sudilo nasim generalima???

  • Karika Tura:

    Najstrašnija je spoznaja da naše pravosuđe diže optužnice na temelju iskaza a bez dokaza. Inače, u cijeloj toj priči ja jedino ne razumijem Jadranku Kosor. S koliko se ta mozga rodila?

  • bhorvat:

    Otišel nam je HDZ i ostavio mine ko četnici po Vukovaru ha ha ha ha ha ha