Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istekao moratorij Aktiviranje zastupničkog mandata

Sanader se može vratiti kad poželi – u ovom sazivu Sabora

Luka Bebić, Ivo Sanader
Slavko Midžor/Pixsell
14.01.2010.
u 18:42

Obavijesti li bivši premijer Ivo Sanader predsjednika Sabora Luku Bebića da će se vratiti kao zastupnik, njegov će mandat automatski bio aktiviran

Bivšemu premijeru Ivi Sanaderu u petak istječe moratorij od šest mjeseci u kojima nije mogao aktivirati zastupnički mandat. Nakon 15. siječnja za njega više ne postoje ograničenja, pa se može vratiti u parlament kad god poželi do isteka mandata sadašnjem sazivu Hrvatskoga sabora.

Zakon, naime, nije predvidio rok u kojemu bi zastupnik koji je zbog osobnih razloga stavio mandat u mirovanje morao zatražiti njegovo aktiviranje kako ga ne bi izgubio. Rok od osam dana predviđen je samo za slučajeve u kojima izabrani zastupnik mora zamrznuti mandat zbog obnašanja dužnosti nespojive sa zastupničkom.

Kad je Sanader odstupio s čela izvršne vlasti, upravo je u tom zakonskom roku zatražio da mu se mandat zamrzne na šest mjeseci zbog osobnih razloga. Da to nije učinio, pak, izgubio bi mandat u Saboru upravo onako kako se to dogodilo šefu HNS-a Radimiru Čačiću.

Bude li htio, Sanader može pismeno obavijestiti predsjednika Sabora Luku Bebića da će se vratiti, čime bi automatski njegov mandat bio aktiviran, a zastupnica iz Splita Željana Kalaš, koja ga u Saboru zamjenjuje, morala bi se povući.

Do danas takvu obavijest u uredu šefa Sabora nisu primili. Vrati li se u Sabor, Sanader će biti neovisni zastupnik jer je 4. siječnja izbrisan iz HDZ-a.

Komentara 31

OB
-obrisani-
20:29 14.01.2010.

. Ovo je potez ocajnika, mizerije od covjeka koja nema trunke dostojanstva. Gura se tamo gdje ga gotovo nitko ne želi, po svim anketama je uvjerljivo najnepopularniji politicar. Njegov projekt \'\'Bandic\'\' propada i sada se hvata se za slamku spasa.asa. Taj covjek zaslužuje da trune u zatvoru jer je oduzeo perspektivu našim potomcima uvevši nas u dužnicko ropstvo. Od njegove pojave okrece mi se želudac.

OB
-obrisani-
19:30 14.01.2010.

upravo to mjesečar, kajinx ti je dobro rekao, sanader nije bio spreman trgovati hrvatskim teritorijem a ovo svi jesu (izuzev ljive koji je eto već nagrađen)!

OB
-obrisani-
19:16 14.01.2010.

A koga će taj NEOVISNI zastupnik zastupati?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije