Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLUČAJ ITAS Vlada interventno sudjeluje u rješavanju agonije posrnule tvrtke, HEP uključio struju

Sanader prozvao Čačića zbog ITAS-ove propasti

UNU-ITAS-TXT.jpg
import
09.11.2005.
u 21:01

Štrajk glađu radnika ivanečkog ITAS-a naveo je jučer Vladu da održi hitnu sjednicu s koje je poslala preporuku HEP-u da odmah uključi struju toj tvrtki, što je HEP i učinio. Potrošnju struje nakon interventna uključenja mora podmirivati ITAS.

Bude li ITAS u međuvremenu prodan, novi vlasnik ne bi automatski naslijedio taj povoljan aranžman nego bi mogao računati na struju tek pošto podmiri sve dugove. ITAS, inače, HEP-u duguje oko 500.000 kuna. Najavljuju se i kaznene prijave jer, kako je kazala državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa Snježana Bagić, postoje indicije da su odgovorne osobe nepovoljnim ugovorima oštetile tvrtku za najmanje 10 milijuna kuna. Taj dio posla prepušta se Državnom odvjetništvu.

Smanjen kapital
- Agonija ivanečke tvrtke bila je i jedna od glavnih tema saborskoga aktualnoga prijepodneva. Taj je slučaj prilika HDZ-u da usput udari varaždinskoga župana Radimira Čačića, za kojeg se u kuloarima tvrdi da je bio pokrovitelj kobne privatizacije 2001. Tad je ITAS povoljno prodan tadašnjoj gradonačelnici Ivanca i Čačićevoj suradnici, financijskoj direktorici Coninga Mariji Brezovec.

Temeljni kapital tvrtke sa 45 milijuna kuna smanjen je na 28. Nova je vlasnica osnovala najmanje dvije tvrtke kćeri na koje je potom prenijela neke nekretnine ITAS-a i financijski promet. Tvrtka Breza u njezinu vlasništvu i danas duguje državi 2,8 milijuna kuna za PDV. Ministar financija Ivan Šuker rekao je da se pranje novca osnivanjem tvrtke kćeri, tipično za hrvatsku privatizaciju, mora spriječiti.

Premijer Ivo Sanader iz Sabora je prozvao župana Čačića da na primjeru Itasa pokaže koliko je sposoban. Tada ćemo ga možda ozbiljnije shvatiti kao jednog od četiri-pet premijera u sjeni, rekao je Sanader, dodajući da je Čačić "involviran u cijelu priču".

Dodao je da je ITAS privatna tvrtka i da se Vlada ne namjerava uključivanjem u taj slučaj vraćati u socijalističko samoupravljanje. Stranačkog kolegu pokušala je obraniti predsjednica HNS-a V. Pusić, ali ju je premijer ušutkao izjavom "Drugarice, molim vas da mi dopustite završiti".

ITAS važan i HSLS-u
Sanaderov koalicijski partner Ivan Čehok, šef HSLS-a, jučer je odmah odnio dobru vijest radnicima. Oglušivanje na njihovu katastrofu HSLS sebi ne može priuštiti jer je varaždinski kraj jedan od rijetkih u kojima stranka ima snažnije uporište. Čehok je zato cijeli dan lobirao da se Vlada uključi. HDZ se, pak, nije predomišljao, među ostalim, i zato što se sutra u Varaždinskim Toplicama okuplja HDZ-ovo vodstvo na stranačkoj klauzuri.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije