Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Sanader poručio Slovencima: Deblokirajte nas i sve će biti u redu

VL
Autor
Stojan De Prato
03.02.2009.
u 14:10

Premijer Ivo Sanader, koji je danas boravio u Strasbourgu gdje plenarno zasjeda Europski parlament, složio se s riječima EP-ova predsjednika Hansa Gerta Poetteringa, s kojim se službeno sastao, da bi za rješenje slovenskoga spora s Hrvatskom oko granice “najbolje bilo političko rješenje koje ima snažnu pravnu osnovu”.

Poetteringova podrška
– Pravno rješenje u načelu je uvijek najbolje, ali ako to dvije strane ne prihvate, moja je preporuka da se nastavi s političkim razgovorima, a pravno rješenje treba biti njihov ishod – zamutio je svoje stajalište Poettering, ne objasnivši kako bi to pravno rješenje moglo ishoditi iz političkoga. Sanader je na to rekao da se “u potpunosti slaže”, te da “treba početi s političkim razgovorima kako bi se postiglo održivo pravno rješenje”.

– Slovenija blokira 11 poglavlja, ali tu teškoću ne treba miješati s europskom agendom. To je bez presedana! Pitanje granične crte treba pravno riješiti kao što smo prije godinu i pol dana dogovorili na Bledu (tj. pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu, op. a). – izjavio je Sanader, ponovivši da je Slovenija postala članicom EU unatoč neriješenome pitanju granice.

Poettering je naglasio da EP “snažno podupire članstvo Hrvatske u Europskoj uniji”, što “teškoće sa Slovenijom ne bi smjele omesti”. Napomenuo je da EP želi potaknuti dvije zemlje da međusobno razgovaraju “jer je razgovor uvijek temelj za postignuća”, pa će tako danas razgovarati sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Samuelom Žbogarom. Sanader je napomenuo da je slovenskoga kolegu Boruta Pahora na razgovore pozvao prije desetak dana diplomatskom bilješkom, na koju odgovor još nije dobio.

Sastanci preko medija
– Razgovori se ne mogu pripremati preko glasila, nego diplomatski, te ih treba dobro pripremiti – naglasio je Sanader, očito misleći na Pahorovo okretanje broja Banskih dvora pred tv kamerama. Sanader se jučer sastao i sa čelnicima frakcija svih europskih stranaka u EP-u. Sanader je odbacio tvrdnje slovenskih glasila da bi se blokadi RH mogle pridružiti Nizozemska, Grčka i Engleska:

“Ne tješite se time, samo vi nas deblokirajte i sve će biti u redu.” Ne želi se javno osvrtati na uključivanje EK-a u rješavanje spora, osim što kaže da bi ono “moglo dovesti do pozitivnoga ozračja, u kojem bi se moglo tražiti pravno rješenje”.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije