Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sanader ostaje u Remetincu, obrana ide na ustavnu tužbu

Zbog Fimi medije može biti pritvoren maksimalno dvije i pol godine
27. kolovoza 2015. u 08:22 3 komentara 405 prikaza
08.11.2012., Zupanijski sud, Zagreb - Nastavljeno sudjenje bivsem premijeru Ivi Sanaderu u slucaju Ina Mol i Hypo. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Ivo Sanader do daljnjeg ostaje u Remetincu. Odlučilo je tako izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda pod presjedanjem sutkinje Tanje Pavelin Borzić odbivši zahtjev Jadranke Sloković i Čede Prodanovića, branitelja Ive Sanadera, da se bivšem premijeru ukine istražni zatvor.

Nema žalbe

Odluka vijeća je pravomoćna i na nju nema prava žalbe, a jedini pravni lijek koji Sanaderu ostaje ustavna je tužba. Njegovi branitelji najavili su da će je podnijeti jer smatraju da se Sanaderu krše ljudska prava. Naime, kako su objasnili Jadranka Sloković i Prodanović, obrana smatra da je istekao maksimalni rok prema kojem Sanader može biti u istražnom zatvoru jer je on po različitim osnovama i po različitim predmetima, kako su kazali, pritvoren više od tri godine.

– Smatramo da se izdržavanje kazne i istražni zatvori po različitim osnovama i predmetima mogu zbrajati, dok je sud zauzeo drugačiji stav. Tužiteljstvo je od početka išlo u paralelne postupke, baš da bi gospodina Sanadera mogli držati u istražnom zatvoru po različitim osnovama, dok mi smatramo da se trebao voditi jedan jedinstveni postupak, a ne šest odvojenih istraga. To je napravljeno baš zbog ovoga, kako bi sud zahtjev za puštanje na slobodu mogao odbiti iz formalnih razloga i upravo ćemo zbog toga ići na ustavnu tužbu – kazao je Prodanović.

I dok je obrana, očekivano, nezadovoljna odlukom suda, u USKOK-u su zadovoljni. Vjekoslav Tolnaj, zamjenik ravnateljice USKOK-a, kazao je da se USKOK protivio zahtjevu za ukidanje istražnog zatvora i da je odluka koju je sud donio u skladu sa stanjem u predmetu.

A stanje predmeta takvo je da je nakon odluke Ustavnog suda, kojom su ukinute pravomoćne presude za afere Hypo i Ina – MOL, Sanaderu određen istražni zatvor zbog Fimi medije. U tom je predmetu nepravomoćno osuđen na devet godina zatvora, a o žalbama na tu presudu krajem rujna trebao bi odlučivati Vrhovni sud. Što se tiče Fimi medije, Sanader je u pritvoru po tom predmetu bio oko pola godine u Hrvatskoj i oko sedam mjeseci u Austriji. No prema sudskoj praksi, ekstradicijski pritvor ne računa se u istražni zatvor, nego se uračunava tek u izrečenu kaznu. Izvanraspravno vijeće zauzelo je stav da u slučaju Fimi medije Sanader maksimalno u istražnom zatvoru može biti dvije i pol godine. Prijedlog Sanaderove obrane da mu se sve dosadašnje vrijeme koje je proveo iza rešetaka obračuna u maksimalni pritvor, vijeće je odbilo, a zašto, objasnio je Krešimir Devčić, glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda: – Vijeće se vodilo činjenicom da se prema dosadašnjoj sudskoj praksi istražni zatvori po različitim predmetima ne mogu zbrajati i da se prema sudskoj praksi izdržavanje kazne ne računa u istražni zatvor.

Kombinacije za slobodu

Osim za Fimi mediju, Sanader je u istražnom zatvoru bio i zbog afera Hypo i Ina – MOL. Obligatorni istražni zatvor određen mu je u studenom 2012. nakon što je nepravomoćno osuđen na deset godina zatvora. Istražni zatvor trajao mu je do lipnja 2014. godine, kada je presuda postala pravomoćna, no tada je upućen na izdržavanje kazne. Kaznu je izdržavao do srpnja 2015., kada je Ustavni sud ukinuo pravomoćnu presudu, nakon čega mu je aktiviran istražni zatvor za Fimi mediju. Iz Remetinca bi Sanader možda mogao izaći krajem rujna, ali samo ako Vrhovni sud ukine presudu za Fimi mediju, a on do tada ne bude osuđen na kaznu veću od pet godina u aferi Planinska ili ako mu ne bude ponovno presuđeno za afere Hypo i Ina – MOL.

>> Ivo Sanader ostaje u Remetincu!

Eurovision Song Contest 2021
ALBINA NIJE PROŠLA
'Nikad više ne gledam Euroviziju': Pogledajte burne reakcije hrvatskih tviteraša
Oporavilište za divlje životinje u Osijeku
Briga o okolišu
Upoznajte ljude koji se brinu o divljim životinjama svaki dan
 • Ante22:

  Ovakve rezije bi se posramio Gospodin Matanic jer kada ovakvo srce kriminalne organizacije dobije slucaj u ruke ZNA SE........ sprdnja

 • krizevcifranc:

  A gdje su naša ustavna prava dok je taj lik krao za sebe našu lovu.

 • Avatar Sveušesnaest
  Sveušesnaest:

  Pare prisvojio drugi, na njegovom su računu već nekoliko godina, i sud tog smrada smatra vjerodostojnim svjedokom. Iako mu je naložio da pare vrati , do danas nitko para vidio nije! DI SU PARE?